ČSOB vykázala o 37 procent vyšší zisk než v roce 2011

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 2. 2013 11:20
Na růstu zisku se podílel hlavně prodej podílu v ČSOB Pojišťovně
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Československá obchodní banka vykázala v loňském roce čistý zisk 15,3 miliardy korun. Meziročně tak došlo k nárůstu o 37 procent.

Jak skupina informovala, výsledek byl tažený hlavně prodejem podílu v ČSOB Pojišťovně do KBC Insurance, za který banka získala 1,2 miliardy korun.

Objem poskytnutých úvěrů rostl o 8 procent, a na konci prosince tak dosáhl na 476,1 miliardy korun. Na zlepšení měly vliv hlavně hypotéky, jejichž hodnota činila 183,6 miliardy korun, a byla tedy meziročně o 13 procent vyšší. Češi si takto u ČSOB za poslední rok napůjčovali 36,6 miliardy.

Celkově se korporátní půjčky a úvěry pro malé a střední podniky zvýšily o 12 procent, spotřebitelské pak o 9 procent.

"Růst v roce 2012 dokazuje, že i přes útlum hospodářství pokračuje poptávka po úvěrových produktech. Podobný vývoj můžeme očekávat i letos," komentuje generální ředitel ČSOB Pavel Kavánek.

Objem vkladů vzrostl na 629,6 miliardy korun, což je meziročně o tři procenta více. Z klientských vkladů zaznamenaly nejvyšší meziroční růst běžné účty (o 6 procent), následují spořicí účty s růstem o 4 procenta.

"Poměr úvěrů ke vkladům k 31. prosinci byl 75,2 procenta," uvádí ČSOB. Náklady na úvěrové riziko činily 1,6 miliardy Kč.

Ztráty ze znehodnocení se meziročně snížily o 11 procent - díky nižší tvorbě opravných položek v oblasti leasingu a úvěrů pro podniky a korporace.


 

Právě se děje

Další zprávy