ČEZ žádá po Tykačovi podpis věčného paktu o neútočení

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
4. 2. 2013 5:00
Jednání mezi ČEZ a Czech Coal zablokoval nečekaný požadavek polostátní firmy
Šéf ČEZu Daniel Beneš.
Šéf ČEZu Daniel Beneš. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Jednání o největším uhelném kontraktu v historii české energetiky, 40leté smlouvě mezi firmami ČEZ a Czech Coal Pavla Tykače na dodávky pro elektrárnu Počerady, se zadrhlo. Tykačovým vyjednavačům se nelíbí podmínky, jež si klade státní akciovka.

Smlouva měla být původně uzavřena do konce ledna. Podle zdrojů blízkých vyjednávacímu týmu však jednání minulý týden zablokoval nečekaně předložený požadavek ČEZ na věčný závazek o neútočení z Tykačovy strany.

Elektrárenská firma žádá Czech Coal, aby se ve smlouvě zavázal, že po celou dobu trvání kontraktu (tedy minimálně 40 let) nebude na ČEZ  podávat žádné stížnosti ani žaloby u soudů, arbitráží či správních úřadů, a to jak českých, tak evropských. Pro Tykače by to znamenalo doživotní vazalství ČEZu, protože by nemohl nikdy v budoucnu zpochybnit žádný jeho krok.

Parametry uhelného smíru

Obě strany se už dřív dohodly, že po uzavření dodavatelské smlouvy stáhne Czech Coal v Bruselu stížnosti, které tu před lety podal na údajné zneužívání dominantní pozice ČEZ na trhu. Stížnosti tehdy rozjely správní řízení bruselských antimonopolních orgánů proti ČEZ, proces dosud není ukončen. ČEZ doufá, že jej zastaví smírná dohoda s Czech Coalem a dále prodej elektrárny Chvaletice do rukou holdingu EPH.

Minulý týden ale údajně přišel ČEZ s novým požadavkem týkajícím se nejen běžícího řízení u Evropské komise, ale i jakýchkoliv dalších sporů, jež by se mezi ním a Czech Coalem  mohly objevit v budoucnu. Vyjednavači uhelné firmy to odmítli a jednání bylo přerušeno. Novou situací se tento  týden bude zabývat představenstvo obou společností.

Neoficiální informace prosakující z jednání nelze objektivně ověřit, protože jak ČEZ, tak Czech Coal o jeho průběhu  mlčí. Váže je k tomu vzájemná dohoda.

Provizorní smlouva na dodávky

Dodavatelská smlouva na zásobování Počerad mezi ČEZem a Czech Coalem vypršela s koncem loňského roku. Letos dodávky běží na základě provizorních, vždy desetidenních smluv. V této chvíli tak mají Počerady palivo zajištěné jen do konce tohoto týdne.

Pavel Tykač a šéf ČEZ Daniel Beneš se při osobním jednání v půli prosince dohodli na základních parametrech nového dlouhodobého kontraktu. Tedy na době platnosti (minimálně 40 let, maximálně do vyčerpání zásob dolu Vršany, u něhož elektrárna Počerady stojí), cenovém vzorci (startuje na 39 korunách za gigajoule a stoupá až na dvě třetiny ceny černého uhlí) i na dvou opcích, jež umožňují ČEZu Počerady Tykačovi prodat za pevně stanovenou cenu v roce 2016 a pak znovu za osm let.

Od ledna jedná o dalších detailech šestnáctičlenný tým právníků a manažerů. Během jednání například Czech Coal akceptoval, že jeho dodávky budou zaručeny akciemi dolu Vršany, souhlasil i se stažením bruselské stížnosti.

Předmětem kontraktu je uhlí celkem asi za 100 miliard korun, což je předpokládaná cena jednoho nového temelínského jaderného bloku. Tedy polovina státní zakázky, o niž usilují ruský Rosatom a americký Westinghouse a jež se stala  předmětem  obrovského politického i ekonomického lobbingu na mezinárodní úrovni.

Dohoda určí budoucnost

Dohoda Mezi ČEZem a Czech Coalem navíc ovlivní ceny uhlí na českém trhu i pro všechny ostatní hráče na řadu let dopředu. 
Za kratší konec provazu v jednání o dodávkách ovšem tahá Tykač. Kdyby zásobování Počerad zkolabovalo, přijde o odbyt pro svůj vršanský lom.

Musel by tu utlumit těžbu a propustit stovky lidí. Hodnota celé jeho firmy by dramaticky klesla, navíc by proti sobě definitivně popudil veřejné mínění i politiky a reálně by mu hrozila ztráta těžební licence, tedy prakticky vyvlastnění. Pro ČEZ by to znamenalo "jen" odstavení Počerad, tedy jeho nejvýkonnější hnědouhelné elektrárny, a pokles zisku.

 

Právě se děje

Další zprávy