Milion. Padl první trest za insolvenční šikanu v Česku

Tomáš Fránek
31. 1. 2013 14:43
Městský soud v Praze přiznal odškodnění první firmě v Česku, navrhovatel musí platit

Praha - První firma v Česku dosáhla odškodnění za insolvenční šikanu.

Městský soud v Praze přiznal stavební společnosti PSJ milion korun jako náhradu materiální újmy, kterou jí způsobila společnost Terrima tím, že na ni podala insolvenční návrh na základě nepravdivých nebo neúplných údajů.

Terrima jako autor takzvaného šikanózního návrhu musí také zveřejnit omluvu firmě PSJ. Poškodila ji totiž nehledě na to, že insolvenční soud tehdy označil návrh za nedostatečný a řízení nakonec zastavil.

V ohrožení byl i Metrostav

Jde o první konkrétní trest za situaci, kterou v Česku umožnily děravé zákony především v letech 2010 a 2011.

Mnoho firem bylo tehdy posláno do insolvenčního řízení na základě nepravdivých důkazů, v některých případech šlo navíc o návrhy s falešnými podpisy a razítky. Často přitom šlo o prosperující velké společnosti.

Nešlo přitom o žádné nevinné hrátky. Firmy, s nimiž bylo zahájeno insolvenční řízení, měly omezenou možnost nakládat se svým majetkem, poškozena byla - téměř nenávratně - i jejich pověst. Společnost v insolvenci se také nemůže účastnit veřejných zakázek. A i když šlo často o návrh na insolvenci na základě podivné faktury, mohlo se jednání u soudu vléci i několik měsíců.

Do podobné, zjevně nedůvodné insolvence tak byla poslána většina větších stavebních firem v Česku včetně Metrostavu nebo Strabagu. Teprve po sérii těchto zneužití tehdejší legislativy změnili poslanci na návrh exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila zákon. Nyní už za šikanu hrozí pokuta.

Vzor i pro ostatní

„S rozhodnutím soudu se plně ztotožňujeme a vítáme jej jako akceptovatelnou náhradu újmy, kterou jsme v důsledku šikanózního návrhu utrpěli," říká František Vaculík, generální ředitel společnosti PSJ.

"Vnímáme jej i jako preventivní ochranu před podáváním nedůvodných insolvenčních návrhů ze strany třetích subjektů. Věříme, že tento precedens pomůže i dalším podobně postiženým společnostem. Mám radost a naději, že spravedlnost může také vítězit," dodává Vaculík.

 

Právě se děje

Další zprávy