Pád Sazky byl proti Lessu čirý křišťál, říká soudce

Karel Toman
30. 1. 2013 21:00
Po jakýchkoliv náznacích tunelu půjdou banky velmi tvrdě, připouští Tomáš Jirmásek
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Za holdingem Less je přihlášeno celkem šest miliard korun pohledávek. Přes miliardu z toho připadá na státní Lesy ČR, v insolvenčním řízení jim ale byly uznány jen dva miliony. O zbytek se zřejmě budou muset roky soudit.

V rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz to říká soudce Krajského soudu v Praze Tomáš Jirmásek, který má na starosti agendu související s insolvencí holdingu Less a dvou jeho dcer Less & Timber a Less & Forest. Rozhovor proběhl po věřitelské schůzi druhé jmenované společnosti na pražském Smíchově.

"Většina pohledávek byla přihlášena podmíněně. To znamená, že ještě ani nevznikly," říká soudce. A vyjadřuje se i k podezřením, že část majetku Lessu byla před věřiteli vyvedena mimo holding.

Aktuálně.cz: O čem byla úterní schůze věřitelů Less & Forest?

Tomáš Jirmásek: Rozhodovalo se, zda se dlužníkovi povolí reorganizace, nebo zda skončí v konkurzu, což má pro věřitele dalekosáhlý dopad. O tom se dlužník snažil přesvědčit věřitele, když tvrdil, že kdyby byla zvolena reorganizace, dostanou věřitelé více peněz, zatímco v případě konkurzu nedostanou skoro nic.

A.cz: V materiálu, který na schůzi představilo vedení Lessu, ale ten rozdíl výtěžnosti v reorganizaci a v konkurzu není nijak velký, je to čtyři pět procent. Jeden drobný věřitel, se kterým jsem mluvil, mi řekl, že to je směšné.

O tom teď musí věřitele přesvědčit dlužník. Já jsem tu v podstatě od toho, abych provedl nějakou údržbu toho jednání a zabezpečil to organizačně. Je na věřitelích, aby si odhlasovali, co budou potřebovat. Na dlužníkovi bylo, aby je přesvědčil, že je lepší reorganizace - a evidentně se mu to podařilo. Tohle je ale jen vstupenka do dalšího řízení v reorganizaci. Je to lepší, než kdyby se schválil konkurz, ale zas tak moc toho schváleno není. Budou probíhat další a další hlasování. Úspěch, který si dlužník maluje, přijde opravdu jen v případě, že projde všemi hlasováními.

A.cz: A ta budou kdy?

Za dva až tři měsíce se bude hlasovat o znaleckém posudku, který by měl být schválen, aby byla reorganizace dlužníkovi k něčemu prospěšná. Za dalších pět šest měsíců se bude hlasovat o schválení reorganizačního plánu. Tam už dlužník přijde a nadiktuje číslo od čísla, jak by měla reorganizace probíhat, včetně konkrétních zakázek. V úterý to byly obecné teze ve smyslu: založíme novou společnost a budeme podnikat.

A.cz: Řekl jste, že za holdingem Less jsou přihlášeny pohledávky za šest miliard. V dokumentu Lessu se píše, že při reorganizaci dostanou věřitelé v lepším případě 43 procent pohledávky. Kde je zbytek těch peněz?

Jde o to, že většina pohledávek byla přihlášena podmíněně. To znamená, že ještě ani nevznikly. Tito věřitelé tvrdí: Když v budoucnu něco nastane, my budeme chtít peníze. To je přesně případ Lesů České republiky, které udělaly haló, že přihlašují 1,3 miliardy, drtivá většina z toho ale byly podmíněné pohledávky. Když je člověk studoval, byly toho znění, že "v případě, že by nebyla ukončena smlouva, chceme 365 milionů." Ta smlouva už ale dávno ukončena byla, čili to je sice přihlášená pohledávka, ale bez naděje na jakékoliv uspokojení v řízení.

A.cz: Je tam takových komplikací více?

Těch podmíněných pohledávek je tam hodně. Kdyby to byla jedna společnost, je to řízení průhledné a křišťálově čisté, jako v případě Sazky. Ale tady jsou tři řízení vedle sebe.

A.cz: Co vlastně znamená ona podmíněná pohledávka?

Úvěr si třeba vzala mateřská firma Less a ostatní za to ručili, nebo byli dlužníky. Sem se tedy přihlašují pohledávky za někým jiným, ale s podmínkou, že pokud tamten nezaplatí, budu ji chtít tady. Zatím ji ale nechci, protože dotyčný to platí. Je to jako u zástavy, kdy se rodiče zaručí dítěti za hypotéku svým barákem a dokud se splácí, žádný dluh není. Takže těch šest miliard není ta částka, která se bude na konci uspokojovat. Ta bude zjištěna za roky. My budeme řádově vědět za dva tři čtyři měsíce.

Strašně velkou úlohu tam ale hrají incidenční spory, protože insolvenční správkyně i dlužník popírají některé pohledávky: u pohledávky Lesů ČR nesouhlasíme s tímhle, u pohledávky banky nesouhlasíme s tamtím. Banky mají možnost se soudit a přesvědčit nezávislý soud o tom, že pravdu mají ony. Než budou jasné výsledky všech těchto incidenčních sporů, nemůžeme říct přesnou částku, která bude na konci uspokojována. Ta bude zřejmá až na konci řízení, až se budou rozdělovat peníze. Pak už řekneme například: máme přihlášené dvě miliardy a uspokojíme třeba čtvrtmiliardu. Teď jsou to jen strašně velké odhady.

Fotoreportáž: Krach Lessu živě. Kamion trčí v kravíně, nemá na palivo

A.cz: Dá se přesto odhadnout, kolik na tom bude tratit daňový poplatník přes státní podnik Lesy ČR, který je jedním z těch velkých věřitelů?

Vůbec. Já nevím. Tohle je věc, která mi nepřísluší a já ji ani neřeším. Je to věc dlužníka a insolvenční správkyně, aby rozporovali. To udělali, takže z přihlášených 1,3 miliardy pohledávek byly zjištěny dva miliony. To ale neznamená, že dostanou jen ty dva miliony, můžou dostat třeba celou miliardu. Teď je na nich, aby v rámci incidenčního sporu přesvědčily soud proti dlužníku a insolvenční správkyni, že jim ty peníze patří. Jiná věc je, že z těch 1,3 miliardy Lesy ČR přihlásily asi miliardu jako podmíněnou, u které tvrdí: my tu pohledávku nemáme, ale může nám někdy vzniknout. Asi půlmiliarda je formulována tak, že v případě, že někdy v budoucnu nám vznikne ušlý zisk, budeme ty peníze chtít, protože Less & Forest nám nabízel super ceny, které už asi nedostaneme. Rozdíl je ušlý zisk a ten chceme. Ale nikdo dnes neřekne, jestli to tak je nebo ne. Lesy si nejdříve musejí nasmlouvat ty svoje zakázky, do té doby to nikdo nezjistí.

A.cz: Když člověk brouzdá obchodním rejstříkem, narazí na některé podezřelé okolnosti. Například dvě firmy nesou v názvu Less - konkrétně Less & Forest a Less & Biomass - a donedávna je zastupoval stejný člověk. První přitom do holdingu Less patří, ta druhá podle všeho ne.  Podle lidí z pil přitom ta druhá začala obchodovat s dřívím v době, kdy ta první byla v insolvenci. Prověřujete i to, zda z holdingu není vyváděn majetek, který by měl jinak sloužit k uspokojení pohledávek věřitelů?

Nepochybuji, že insolvenční správkyně se tímto zabývala, je to ale běh na dlouhou trať. Já jako soudce musím identifikovat takzvané koncernové pohledávky, takže jsem se tím zabýval opravdu hodně, včetně konkrétních personálních propojení. Náznaky samozřejmě jsou, že do toho koncernu Less & Biomass nebo KHL-EKO patří, nic pevného není. Kdyby to tak ale bylo, věřím, že banky, které v tom mají nality miliardy reálně poskytnutých peněz, se budou rozhodně prát za to, aby tyhle společnosti byly vráceny zpátky. Banky jsou ve věřitelských výborech, budou dozorovat insolvenčního správce i chování dlužníka. Budou ho úkolovat, a bude-li náznak šance získat tyto společnosti zpátky, protože tam třeba patří, nepochybně se o to snažit budou. Třeba ale ty společnosti byly prodány někam pryč. Věřit tomu nemusíme, mě to rozhodovat nepřísluší. Ale nebyl bych tak úplně podezíravý. Věřil bych těm bankám. Ty jsou takzvaně zajištěné, takže cokoliv by se zpeněžilo, šlo by jim. Důvěřoval bych jim a jejich sboru právníků, že zkoušejí všechno zleva zprava včetně nějakých neformálních tlaků, aby se ta struktura odkryla. Třeba ale ty společnosti do koncernu nepatří, a pak není co odkrývat.

A.cz: Na druhou stranu Less měl dost času podobné scénáře připravit. Tady v publiku seděla dáma, která u soudu zastupovala nového majitele někdejší Less & Biomass, anonymní akciovku Panecillo. Ta dáma je zároveň bývalá členka představenstva holdingu Less. Když jsem se jí ptal, komu ta anonymní akciovka patří a zda nepatří třeba majiteli Lessu Janu Mičánkovi, řekla, že neví...

Tady bych opět odkázal na banky a týmy jejich právníků. Já to rozhodně nevypátrám a snažil jsem se o to. Nejsem schopen rozkrýt anonymní akcionáře. Vím, že jedna z těch společností se dá dopátrat ke konkrétní fyzické osobě, která to vlastní přes x eseróček. Tam, kde jsou anonymní akcionáři, se to ale samozřejmě nezjistí. Je to na věřitelích a myslím, že po tom půjdou tvrdě, pokud ucítí sebemenší šanci, že tam získají peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy