Výsadek Gazpromu v Česku poprvé vyplatí dividendu

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
5. 2. 2013 7:00
V roce 2012 Vemex zvedl prodeje plynu ze 700 milionů kubíků na 1,2 miliardy
Vladimír Jermakov, jednatel Vemexu.
Vladimír Jermakov, jednatel Vemexu. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Společnost Vemex, kterou ovládá ruský plynárenský gigant Gazprom, poprvé dosáhla zisku a bude vyplácet dividendu. Retailové firmy - český Vemex Energie a slovenský Vemex Energo - prodaly loni rekordní množství plynu.

"Během loňského roku jsme prodej meziročně zvedli ze 700 milionů kubíků na 1,2 miliardy," řekl v rozhovoru pro deníky Insider a Aktuálně.cz jednatel Vemexu Vladimír Ermakov.

Šéf Vemexu řekl, že firma těží z liberalizace energetického trhu v České republice, který považuje za jeden z nejlepších ve střední a východní Evropě.

Ermakov potvrdil dosud nepublikované údaje, že Vemex v loňském roce více než zdvojnásobil tržby z pěti na jedenáct miliard korun. "O 45 procent jsme překročili plánované prodeje," popsal Ermakov a dodal, že díky tomu poprvé majitel může očekávat dividendu. "Teď děláme roční uzávěrku, takže přesné číslo ještě neznám. Ale za celou skupinu Vemex v zisku nebudeme, jsme na tom jako jiní velcí hráči. Při obrovské volatilitě trhu je těžké dnes vydělávat," uvedl Ermakov.

Tuzemská společnost Vemex je obchodníkem s plynem a elektřinou. Jejími zákazníky jsou hlavně střední a velcí odběratelé, například průmyslové firmy. Angažuje se také v rozšiřování sítě čerpacích stanic pro auta na plynový pohon nebo v mládežnické variantě ruské hokejové ligy KHL v Karlových Varech.

Menšinový podíl (necelou pětinu) v ní drží KKCG Oil and Gaz BV, tedy firma miliardáře Karla Komárka.

Obsáhlý rozhovor s Vladimírem Ermakovem čtěte v Deníku Insider:

Jaké má firma plány s CNG a jak se dívá na možnost využití břidličného plynu? Jaké jsou odhady tržeb a cen plynu pro rok 2013?

 

Právě se děje

Další zprávy