Dřevařský obr do konkurzu nejde, spory se potáhnou roky

Karel Toman
29. 1. 2013 16:45
Největší z firem holdingu Less přesvědčila věřitele, že se jim vyplatí její přežití
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Praha - Věřitelé povolili reorganizaci společnosti Less & Forest. Zadlužené těžařské a lesnické firmě se tak prozatím podařilo vyhnout konkurzu. Rozhodla o tom úterní schůze věřitelů na pražském Smíchově.

Manažeři Less & Forest z holdingu Less podnikatele Jana Mičánka teď budou muset vymyslet detaily plánu, jak firmu zachovat v chodu. Za tři měsíce se věřitelé znovu sejdou a rozhodnou, zda na tento plán přistoupí.

Výrazně zkrátka přišel na věřitelské schůzi státní podnik Lesy ČR. Ze zhruba miliardy korun pohledávek, které podnik za Less & Forest přihlásil, uznala insolvenční správkyně Monika Cihelková jen necelé dva miliony korun. Pohledávky Lesů ČR totiž podle ní nebyly po právu přihlášeny.

Správkyně uznala Lesům ČR jen zlomek

"Komplexní smlouvy na lesnické zakázky mezi Lesy ČR a Less & Forest považuji za neplatné právní úkony. Tento věřitel (Lesy ČR, pozn. red.) zneužil dominantní postavení na trhu a vynucoval si nepřiměřené smluvní podmínky. Bude to předmětem sporu, těžko ale předjímat, jak bude řešen," řekla Cihelková.

Podle soudce krajského soudu v Praze Tomáše Jirmáska, který má agendu holdingu Less na starosti, nelze určit, do jaké míry budou pohledávky věřitelů uspokojeny. A to včetně těch od Lesů ČR a tedy daňového poplatníka. Pohledávky Lesů ČR zabraly za jeho předsednickým stolem dva k sobě sražené stoly plné tlustých šanonů.

"Takový spor může trvat několik let," řekl soudce pro Aktuálně.cz. To podle něj platí i o celkových zhruba šesti miliardách korun pohledávek, které věřitelé přihlásili za holdingem Less dohromady. Jen do insolvenčního řízení Less & Forest se přihlásilo celkem 1497 věřitelů s více 1600 pohledávkami.

Podívejte se, proč na konci léta kamion Lessu uvízl v kravíně :

Na rozdíl třeba od věřitelského vyrovnání za Sazkou komplikuje situaci podle soudce Jirmáska navíc struktura holdingu Less, který je mateřskou společností firem Less & Forest a Less & Timber, které dluží nemalé částky i sobě navzájem. U druhé jmenované povolili věřitelé reorganizaci minulý týden, o mateřském Lessu se bude rozhodovat ve středu.

Z šesti miliard uvidí šťastnější věřitelé 43 %

Kolik mohou věřitelé ze svých pohledávek dostat, napovídá plán reorganizace Less & Forest, jak jej v úterý věřitelům předneslo vedení společnosti. Plán spočívá v založení společnosti Nový Forest, do které se převedou provozní aktiva stávající společnosti Less & Forest.

„V Less & Forest zůstanou finanční majetek, pohledávky, zbytný hmotný majetek a spory. Majetkový podíl v Novém Forestu bude použit jako zdroj pro uspokojení věřitelů," stojí v materiálu, kterým společnost Less na schůzi věřitelů reorganizaci firmy obhajovala.

Podle tohoto materiálu se takovou reorganizací podaří pro věřitele zachránit nejvýš 43 procent zajištěných pohledávek a 15 procent nezajištěných pohledávek.

O tom, zda podrobný plán o těchto obrysech přijmou, rozhodnou věřitelé na schůzi za čtyři měsíce. Za jejich zástupce byl na schůzi zvolen pětičlenný věřitelský výbor. Čtyři zástupce v něm mají nezajištění věřitelé (Česká spořitelna, Citibank, UniCredit Leasing a Agrofert) a jednoho zajištění věřitelé (Raiffeisenbank).

Dluží vám některá z firem holdingu Less? Napište mi svůj příběh na Facebook.

 

Právě se děje

Další zprávy