Sociální správě zkolaboval systém, OSVČ řešila ručně

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
25. 1. 2013 15:35
Nový systém ČSSZ nefungoval, úředníci museli urgentní případy vyřizovat ručně
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Jan Langer

Praha - Rok po kolapsu počítačového systému na úřadech práce zažívá podobný problém také Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), byť ve výrazně menším rozsahu.

Inovovaný systém, který má zabezpečovat agendu osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), tento týden nefungoval a úředníci museli urgentní případy vyřizovat ručně.

OSVČ nemohly od správy sociálního zabezpečení získat některé dokumenty. Týkalo se to například vydávání potvrzení určených úřadům práce pro agendy státní sociální podpory a dávky v nezaměstnanosti nebo sepisování žádostí o důchod OSVČ, dále nebylo možné zjistit třeba stav uhrazeného pojistného.

„V současné době ČSSZ řeší mimořádnou situaci ve zpracování agendy OSVČ. Mimořádnost situace je dána dosud nefunkční aplikační podporou. ČSSZ podniká veškeré kroky k urychlenému řešení situace," informoval úřad ve středu na svém webu.

„OSVČ, které nejsou nuceny řešit své záležitosti v nejbližších dnech, ČSSZ žádá o přesunutí návštěvy okresních správ sociálního zabezpečení na další dny," vyzýval úřad. A dodal, že skutečně urgentní případy budou úředníci vyřizovat „cestou ručního zpracování, které trvá delší dobu".

Podle mluvčí úřadu Jany Buraňové se od pátečního poledne podařilo agendu nově zabezpečit a nyní tak má fungovat jen „s některými omezeními". Ty úřad blíže nespecifikoval. Uvedl však, že z pohledu OSVČ nejde o zásadní záležitosti a zmíněná potvrzení už jsou nyní běžně vydávána.

Česká správa sociálního zabezpečení patří s téměř 9000 zaměstnanci k největším tuzemským úřadům. Vybírá pojistné na sociální zabezpečení a příspěvky na státní politiku zaměstnanosti, díky tomu zajišťuje více než třetinu příjmů státního rozpočtu. Vyplácí přes 3,5 milionu důchodů a měsíčně kolem 200 tisíc dávek nemocenského pojištění.

OKsystém na opačné straně

"Ke změnám došlo z důvodu legislativních změn od 1. ledna 2013," říká mluvčí ČSSZ bez bližších informací o rozsahu problému.

Podle mluvčí nejde o implementaci nového systému, ale pouze o „upgrade" toho stávajícího. Pracuje na něm firma OKsystém. Jde o stejnou společnost, se kterou naopak od minulého roku ministerstvo práce a sociálních věcí ukončilo spolupráci na systému pro výplatu dávek přes úřady práce. Nový systém od firmy, který OKsystém vystřídala, pak na začátku roku 2012 zkolaboval a problémy měl i řadu měsíců po spuštění.

Zatímco v minulém roce byla společnost OKsystém v pozici předávajícího subjektu, v případě agendy ČSSZ je na druhé straně.

„OKsystém realizuje úpravy původních aplikací agendy OSVČ, které byly původně vytvořeny jiným dodavatelem a na jejichž přebrání a úpravy bylo velice málo času. Nejpozději v průběhu příštího týdne již bude zajištěna potřebná funkcionalita," vysvětluje marketingový ředitel společnosti Petr Medřický.

 

Právě se děje

Další zprávy