Verdikt nad ČEZ. Brusel čeká na dohodu s Tykačem

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
15. 1. 2013 20:10
Brusel čeká s verdiktem na dohodu ČEZ s Pavlem Tykačem o cenách uhlí a Počeradech
Komíny elektrárny Počerady, o níž se dohadují ČEZ s Czech Coal Pavla Tykače.
Komíny elektrárny Počerady, o níž se dohadují ČEZ s Czech Coal Pavla Tykače. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ještě v půli prosince to vypadalo, že konec tříletého antimonopolního řízení Evropské komise s českou energetickou jedničkou ČEZ je na spadnutí. Šéfové státem ovládaného domácího "šampiona" čekali, že jim Brusel ještě před Vánocemi odkývá prodej jedné větší elektrárny a odškrtne si vyřešený případ. Šlo o plané naděje.

Antimonopolní řízení není rozhodnuto dodnes. A podle informací, které zjistil jako první deník Insider, Brusel čeká na dohodu mezi ČEZ a těžařskou skupinou Czech Coal Pavla Tykače, jejíž stížnost před lety celý proces odstartovala. Proto také obě strany v prosinci zintenzivnily jednání o dlouhodobém kontraktu na dodávky uhlí z Tykačových dolů pro elektrárnu ČEZ v Počeradech.

"Brusel koncem roku vyzval ČEZ, aby se dohodl s Czech Coalem. Řešením je dlouhodobá smlouva na uhlí pro Počerady, jíž by se ukončil celý sedmiletý spor mezi oběma stranami. Pokud bude uzavřena, stáhne Czech Coal svou stížnost v Bruselu, obě strany skončí všechny právní spory, které mezi sebou vedou. Proto Evropská komise nyní čeká na jejich dohodu, a dokud o ní nebude jasno, řízení neukončí," řekl zdroj detailně obeznámený s celým procesem.

Dohoda o Počeradech na dosah

Dohoda, jež má zajistit uhlí pro Počerady na dalších 40 let, je tak zřejmě na dosah. Mezi oběma hráči podle dostupných informací panuje shoda ohledně rámcových podmínek a cenových vzorců. Cena, začínající na 39 korunách za gigajoule výhřevnosti, se má postupně zvyšovat až na dvě třetiny ceny uhlí černého. Tykač by tak dosáhl toho, že ČEZ od něj koupí uhlí podstatně dráž než dosud.

ČEZ bude mít možnost z kontraktu dvakrát vystoupit a Počerady Tykačovi prodat - poprvé po dvou letech, až budou jasné evropské podmínky pro další etapu zpoplatnění uhlíkatých emisí, a pak znovu po osmi letech. „Právní týmy obou stran teď už jen dolaďují technické detaily a na obou stranách je k dohodě velká vůle," tvrdí již citovaný zdroj.

Proto také šéfové ČEZ a Czech Coalu prodloužili o dalších deset dní, tedy do 20. ledna, provizorní smlouvu o zásobování Počerad. Je zřejmé, že více než sedmiletý spor se chýlí ke konci.

Daniel Křetínský uzavřel obchod roku (plyn), ale z elektřiny bude muset couvat.
Daniel Křetínský uzavřel obchod roku (plyn), ale z elektřiny bude muset couvat. | Foto: CPA Eduard Erben

Blížící se dohoda určí podmínky v české elektroenergetice na řadu let dopředu. Rýsuje nové rozložení sil a firmám, jež stojí mimo ni, prakticky hatí šance na expanzi v elektroenergetice. Na rozvoj svých elektráren, případně tepláren s výrobou elektřiny, může pomýšlet jen ten, kdo pro ně má na léta dopředu zajištěné uhlí za pevnou cenu.

Mezi hráči, kteří zůstávají mimo, je hlavně Energetický a průmyslový holding, majetkově ovládaný Petrem Kellnerem. Jak se hodlá šéf, zakladatel a spolumajitel české energetické dvojky Daniel Křetínský s novou situací vyrovnat, je zřejmé.

Firma, která vyrostla na elektroenergetice, impozantně nastupuje do plynárenství. Právě oznámila rekordní investici: přebírá manažerskou kontrolu a 49procentní podíl ve Slovenském plynárenském priemyslu a plánuje v tomto sektoru další akvizice.

Čtěte více v placeném deníku Insider

Zlom v kariéře mladého miliardáře: Křetínský oslabí v elektřině, proto sází na plyn. Čtěte o jeho plánu.

 

Právě se děje

Další zprávy