Kellnerova PPF chce prý koupit českou divizi Telefóniky

ČTK ČTK
14. 1. 2013 18:45
Tuzemskou divizi chce koupit zároveň s kmitočty pro tuzemské rychlé mobilní sítě LTE

Praha - Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera chce údajně koupit českou divizi Telefóniky, uvedl dnes server Euro.cz. PPF by podle Eura mohla pro odkup využít mimo jiné 110 miliard korun, jež získala díky postupnému prodeji akcií České pojišťovny italské pojišťovně Generali. PPF se zároveň účastní aukce kmitočtů pro tuzemské rychlé mobilní sítě LTE.

"Aktuálním cílem (PPF) je odkup české divize španělské Telefóniky, protože mateřská společnost se snaží snížit svůj horentní dluh," uvedl zdroj Eura, který je s plány PPF obeznámen. PPF oficiálně nechce nic komentovat, podle Eura aktuálně jednání váznou na ceně, kterou Kellner ve Španělsku nabídl.

Vyvolávací cena za kmitočty: 7,4 miliardy

Aukce frekvencí uvolněných po přechodu z analogového na digitální televizní vysílání začala 12. listopadu. T-Mobile, Telefónica, Vodafone a PPF Mobile Services draží celkem 40 bloků kmitočtů. Jejich vyvolávací cena byla dohromady 7,4 miliardy korun. Aukce by měla skončit, až už na žádný blok nebude nikdo přihazovat.

PPF je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Skupina vlastní aktiva zhruba 17,6 miliardy eur (440 miliard Kč), zahrnující aktivity od bankovnictví a pojišťovnictví přes nemovitosti, energetiku a těžbu nerostů či zemědělství až po největší ruský obchodní řetězec se spotřební elektronikou. Působnost PPF sahá ze střední a východní Evropy přes Rusko až do Asie.

Generali se dohodla na převzetí 49 procent akcií společnosti Generali PPF Holding (GPH), jejíž součástí je Česká pojišťovna. Za podíl PPF Italové zaplatí 2,5 miliardy eur (zhruba 63,8 miliardy Kč). Včetně nároku na dividendy představuje příjem pro PPF celkem 2,69 miliardy eur. Generali do konce letošního března koupí nejprve 25 procent akcií.

 

Právě se děje

Další zprávy