ČTÚ musel propustit úředníky, teď nestíhá rozhodovat

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
14. 1. 2013 17:00
Absurdní situace: Je to, jako kdyby spory o dluhy u komerčních bank rozhodovala ČNB
Hlídání poplatků za volání - to má být jedna z hlavních rolí ČTÚ. Teď je ale jiná kvůli tomu, že se příliš pomalu mění zákony.
Hlídání poplatků za volání - to má být jedna z hlavních rolí ČTÚ. Teď je ale jiná kvůli tomu, že se příliš pomalu mění zákony. | Foto: Thinkstock

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) je zahlcen spory o nezaplacené faktury telekomunikačních operátorů. Od prvního ledna měl totiž platit zákon, který by tuto agendu přenesl z regulátora na běžné soudy. Úřad proto - přesně podle harmonogramu schváleného vládou  - propustil ke konci loňského roku polovinu zaměstnanců, kteří se jí zabývali. Jenomže novela telekomunikačního zákona už celé měsíce vázne ve sněmovně a není jasné, zda u poslanců vůbec projde, napsal ve svém pondělním vydání deník Insider.

Novela má za sebou ve sněmovně zatím první čtení. Tuto středu by se jí měl zabývat Hospodářský výbor. Pokud v něm zákon projde hladce, může být norma schválena na únorové schůzi sněmovny. A nezadrhne-li se v Senátu, mohla by začít platit v půli roku.

Dojde-li ale k průtahům, celý proces se posune o další měsíce a na ČTÚ se budou podání operátorů hromadit ještě rychlejším tempem než dnes. Úřadu v takovém případě hrozí záplava žalob pro nečinnost. Ze zákona je totiž povinen rozhodovat o jednotlivých případech do šesti měsíců. Už dřív, za plného počtu zaměstnanců, měl s dodržováním lhůty problém.

ČTÚ je jediným z domácích sektorových regulátorů, který kromě dohledu nad férovými podmínkami na trhu a ochranou spotřebitelů například před předraženými službami řeší také neproplacené faktury za služby.

Je to, jakoby spory o dluhy u komerčních bank rozhodovala ČNB, nebo jakoby se distributoři elektřiny a plynu obraceli kvůli nezaplaceným fakturám na Energetický regulační úřad, napsal Insider. Zatímco ve všech ostatních oblastech rozhodují v těchto sporech soudy, v telekomunikacích to dělá regulátor.

Operátoři se obracejí na ČTÚ s více než 150 tisíci žalob o nedoplatky ročně. O většině návrhů se přitom na ČTÚ rozhoduje čistě formálně vzhledem k tomu, že jde jen o dluhy do 10 tisíc korun. Úřad v těchto případech pouze vydá takzvaný platební rozkaz, proti němuž se dlužník tak jako tak může bránit u soudu.

Čtěte více v placeném deníku Insider

Proč hrozí kolaps úřadu, který hlídá trh před silnou trojkou T Mobile, Telefonica a Vodafone?  

 

Právě se děje

Další zprávy