Zlom v životě nejbohatšího Čecha. Chystá velký obchod

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
8. 1. 2013 13:25
Petr Kellner prodává svůj podíl v PPF Generali. Pozadí oznámeného obchodu roku
Po 16 letech pouští ze svého portfolia Českou pojišťovnu. Další český cíl? Rozjet čtvrtého mobilního operátora.
Po 16 letech pouští ze svého portfolia Českou pojišťovnu. Další český cíl? Rozjet čtvrtého mobilního operátora. | Foto: ČTK

Praha - Petr Kellner, majitel PPF, opouští po 16 letech Českou pojišťovnu. V životním příběhu sedmačtyřicetiletého miliardáře představuje jeden z historicky vůbec největších tuzemských obchodů velký zlom.

Nejbohatší Čech končí se svou nejúspěšnější a nejdůležitější investicí a nadechuje se k dalším dobrodružstvím, jednak doma, jednak na východních rostoucích trzích. Nyní půjde o to, kam své úsilí napře, kde si najde náhradu za pojišťovací byznys, na němž vyrostl.

Je velmi pravděpodobné, že onou náhradou za pojišťovnictví budou telekomunikace. "Kellner stojí o to, aby za Českou pojišťovnu získal jiný podobně silný retailový brand. To by se mu splnilo, kdyby se v Česku stal čtvrtým mobilním operátorem," říká zdroj z vedení PPF.

Kellnerova skupina se nyní účastní aukce na rychlé mobilní sítě LTE právě s ambicí stát se čtvrtým plnohodnotným hráčem českého mobilního a internetového trhu.

Aukce, která začala s vyvolávací cenou 7,4 miliardy korun, je v plném proudu. Není známo, jak je nabízená cena momentálně vysoká ani kde se může zastavit. Jisté ale je, že PPF si může dovolit zaplatit velkorysou cenu.

Jeden velký obchod uzavřela skupina loni koncem roku: na prodeji polovičního podílu v Sazce Kellner vydělal po odečtení vynaložených investic podle propočtu serveru motejlek.com skoro pět miliard korun, obchod bude celý dovypořádaný do konce ledna. Teď v rychlém sledu přichází prodej podílu v Generali PPF, skutečně obří "deal" za víc než 64 miliardy korun. Kellner je připraven na vysokou hru.

Buď kmitočet, nebo celý operátor

"PPF určitě nechce vydražit kmitočty za každou cenu. Ale kdyby je nezískala, může se ucházet o převzetí některého ze tří tuzemských operátorů a koupit ho celého i s novou licencí.  Nebo bude usilovat o jinou koupi podobného rozsahu," naznačuje Kellnerovy plány již citovaný zdroj z PPF.

Kromě snahy převzít (nebo od základů vybudovat - díky úspěšně vydraženým kmitočtům) velkou retailovou společnost v hodnotě mnoha desítek miliard korun je Kellner připraven expandovat v Asii se svou splátkovou firmou Home Credit. Ta je dobře usazená na českém a slovenském trhu, silnou pozici má v Rusku.

Růst má hlavně v Číně, kde zatím poskytuje plnohodnotné standardní splátkové služby v jediném městě Tchien-ťin, ovšem se 40 miliony obyvatel, tedy na trhu velikosti Polska. A chystá si zázemí pro rozšíření služeb do dalších provincií.

Kromě Číny a Vietnamu, kde Home Credit už působí, expanduje v Indii, Indonésii a na Filipínách. Tam všude vidí Kellner obrovský potenciál, k jehož využití ale potřebuje také obrovské investice.

I tady je třeba hledat odpověď na to, proč Kellner opouští svou jistotu - pojišťovací branži. Mimochodem - parametry v pondělí uzavřené dohody svědčí o tom, že Kellner na vypořádání s Italy docela spěchal. Je znát, že se nadechuje k expanzi na novém poli.

Sám odchod PPF ze společného podniku s Italy není překvapivý, mluví se o něm už rok. Už když se v roce 2007 Kellner s Generali spojil, dohodly si obě strany podmínky rozchodu. Včetně toho, že v takovém případě vyplatí Generali Kellnerovi za jeho podíl tržní cenu, minimálně však 2,5 miliardy eur. Jednání se rozjela naplno poté, co loni v srpnu získala Generali nového generálního ředitele Maria  Greca.

Před dvěma lety, když byly zveřejněny dohody o podmínkách případného rozchodu PPF a Generali, prohlašovali Kellnerovi lidé v neoficiálních rozhovorech, že PPF může za vyplacení z holdingu dostat výrazně přes tři miliardy eur. Z tohoto pohledu nevypadá pondělní smlouva o prodeji nijak oslnivě. Tím spíš, že skoro celá kupní cena padne na splátky úvěrů a dluhopisů, takže z ní PPF v hotovosti vlastně nic nezíská. Nadto je prodej rozložen na dvě fáze, letos dostane PPF „jen" 1,286 miliardy eur za první čtvrtinu akcií, teprve kolem Silvestra příštího roku zbývající 1,23 miliardy.

Kellnerův dobrý obchod. Umoří dluhy

Celkově ale odborníci hodnotí Kellnerův obchod dobře. Výsledná cena odpovídá očekávání. A tím, že PPF použije výtěžek na splátky úvěrů a dluhopisů, ušetří daně, navíc umoří vlastní dluhy.

"Myslím, že je to pro PPF dobrý obchod. Jediný zásadnější ústupek z jejich strany vidím rozložení transakce do dvou etap, což však umožní Generali takto velký obchod lépe financovat. Vždyť jde o jednu z vůbec největších akvizic v Česku v tomto roce,"  říká Radek Schmied z investiční společnosti  Redbaenk. Podle něj je prodej České pojišťovny kvůli novému zaměření na více rostoucí trhy ze strany PPF strategicky správným rozhodnutím.

Je třeba si navíc uvědomit, že PPF za posledních pět let ze společného holdingu s Generali získala na dividendách přes půl miliardy eur: 693 miliony vyplácela firma akcionářům v minulosti, dalších 352 milionů dostanou ještě doplaceno z nerozdělených minulých zisků, z toho všeho má PPF 49 procent. Navíc kupní smlouva zaručuje výplatu 66 procent dividendy ze zisků letošního a příštího roku, což budou pro Kellnera řádově další stamiliony eur.

Zůstávají jí zajímavá aktiva: nechává si čtyři pojišťovny ve čtyřech zemích bývalého Sovětského svazu. Jak podotýká Radek Schmied, o růstový potenciál na těchto trzích tak nepřijde.

Odehnaná noční můra

Kromě toho je tu pro PPF ještě jeden bonus: S odchodem z Generali PPF se Kellner zbaví minoritního podílu v ruské pojišťovně Ingosstrach, čímž odežene letitou noční můru. Nepřátelské vbourání do Ingosstrachu před několika lety rozpoutalo válku PPF s mocným ruským magnátem Olegem Děripaskou (majoritním vlastníkem pojišťovny) a bylo jedním z nejhorších Kellnerových rozhodnutí v celé jeho kariéře.

V posledních letech sice válka zamrzla v podobě patu, Kellner tu ale ani přes slušné dílčí výsledky v právní bitvě u ruských soudů neměl velké šance na vítězství v dohledné době. "Odchod z Ingosstrachu mu uvolní ruce při dalších akvizicích na teritoriu SNS," říká Schmied.

Nová fáze Kellnerova příběhu tak může odstartovat.

 

Právě se děje

Další zprávy