Madetě se vloni dařilo a letos chce vyvézt více mléka

ČTK ČTK
4. 1. 2013 9:23
Dosud se export na celkových výnosech firmy podílel z 18 procent
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

České Budějovice - Jihočeská Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, loni zvýšila objem vykupovaného mléka o devět procent na 370 milionů litrů. Denně ho tak zpracovala přes milion litrů, tedy o více než 100 000 litrů meziročně více.

Podle předběžných výsledků loni vytvořila zisk 51 milionů korun. Očekávaný obrat, stejně jako zisk, bude o něco vyšší než v roce předcházejícím, dosáhne 5,14 miliardy korun. Informoval o tom předseda představenstva Milan Teplý.

Madeta vyrábí přes 250 různých výrobků, téměř 50 procent produkce tvoří sýry. Produkty vyváží do 15 zemí. Export se na celkových výnosech podílel 18 procenty. Mezi hlavní vývozní artikly patří máslo, sušené mléko a bílé přírodní sýry. Nejvýznamnějšími zahraničními odběrateli jsou kromě Libanonu státy EU, ale také další asijské země a USA.

Mezi exportními cíli je i Jižní Amerika 

"Export chceme letos výrazně posílit, plánujeme dostat se na 25 až 28 procent z celkové produkce. Výrazněji bychom chtěli zacílit na ruské a arabské trhy, případně na Jižní Ameriku," uvedl Teplý.

Investice ve výši asi 80 milionů korun se loni týkaly především koncentrace a stabilizace výroby souvisejících s přesunem výroby z uzavřeného závodu v Prachaticích do závodů v Jindřichově Hradci a Plané nad Lužnicí. Část pak byla určena na přípravu další výstavby v Plané nad Lužnicí, která souvisí s přesuny výrob ze závodů v Řípci a Pelhřimově v příštích letech.

Bylo také potřeba investovat do obnovy technologických zařízení v Plané nad Lužnicí a Jindřichově Hradci nebo do některých ochranných prvků, jako jsou například detektory kovů nutné k zabezpečení požadavků EU. "Letos plánujeme do modernizace investovat asi 60 milionů korun, pokud ale v průběhu roku budou hospodářské výsledky lepší, investice navýšíme," uvedl Teplý.

 

Právě se děje

Další zprávy