Případ Key Investments: radnice už alarmují právníky

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
2. 1. 2013 21:22
Peníze od leasingové firmy Borsay měly přijít do Silvestra. Nedorazily
Logo společnosti
Logo společnosti | Foto: Repro z webových stránek společnosti

Praha - Na investory, kteří mají peníze uloženy v cenných papírech, nakoupených prostřednictvím dnes již zkrachovalé makléřské firmy Key Investments, začínají dopadat první reálné ztráty. Ke konci roku 2012 jim měla proplatit dluhopisy v hodnotě 130 milionů korun leasingová firma Borsay, ale jak informoval ve svém středečním vydání deník Insider, peníze nedorazily. A je malá šance, že se jen opozdily a přijdou v příštích dnech.

Insolvenci Borsay serveru Aktuálně.cz ve středu pozdě večer potvrdil právní zástupce Borsay, kroměřížský advokát Milan Kučeřík. "Společnost BORSAY a.s. k datu splatnosti dluhopisů neuhradila splatnou jistinu a úrok," uvedl.

Mezi postiženými, jimž dluhopisy Borsay do portfolií nakoupila Key Investments, jsou například radnice Prahy 6, Prahy 10 či města Sokolov.

"Ke 31. prosinci nám peníze z dluhopisů proplaceny nebyly. Počkáme ještě, zda nedorazí se zpožděním do konce tohoto týdne, pokud ne, půjde do rady návrh na podání žaloby na Borsay," řekl Insideru například mluvčí radnice Prahy 10 Jan Charvát.  Desátá pražská městská část drží 137 dluhopisů Borsay za 1,3 milionu korun.

Pražská desátá městská část nebo Sokolov patří mezi věřitele, kteří v cenných papírech Borsay mají relativně malou sumu. Vysoká ztráta ale hrozí radnici Prahy 6, jež do dluhopisů Borsay investovala 23 miliony korun. Její vedení stále věří, že jde jen o zpoždění výplaty.

Závazky firmy Borsay jsou až do výše 250 milionů korun zaručeny majetkem další firmy, navázané na bývalého majitele Key Investments Vladimíra Kroužeckého, tedy majetkem společnosti E Side Property. To je mimo jiné vlastník pražského fotbalového stadionu v Edenu. Garance může spustit řetězec dalších krachů.

Borsay: Trpělivost, vyhrajeme soudy 

Advokát Kučeřík sice neposkytl žádné podrobnější informace o finanční kondici Borsay, přesto ale věřitele chlácholí nadějí, že se Borsay vzpamatuje a peníze na úhradu svých závazků najde. "Podstatným důvodem prodlení splatnosti dluhopisů je probíhající proces restrukturalizace aktiv společnosti směrem k jejich zlikvidnění, který byl a je komplikován řadou probíhajících soudních sporů. Vzhledem k předmětu podnikání disponuje společnost portfoliem pohledávek, které nejsou dlužníky řádně hrazeny a musí tak být řešeny v rámci soudních řízení," vysvětluje Kučeřík.

"Společnost zadala renomované a nezávislé auditorské společnosti vypracování auditu. Podle prvotních zjištění auditora společnost v minulosti uzavřela řadu nevýhodných či z hlediska návratnosti rizikových obchodů. Společnost se rámci snahy o restrukturalizaci snaží ve spolupráci s věřiteli o mimosoudní řešení svých závazků," dodává zástupce Borsay.

Přeloženo do srozumitelnějšího jazyka - buďte trpěliví, třeba po letech vyhrajeme soudy a nějaké peníze pro vás najdeme, necháte-li nás v klidu restrukturalizovat, vzkazuje Krejčeřík šroubovanou právnickou řečí věřitelům.

Držitelé dluhopisů, kteří marně čekají na peníze, přitom nedostali od Borsay žádné konkrétní informace. "S námi vůbec nejednali, o nových majitelích Borsay nic nevíme," řekl starosta Sokolova Zdeněk Berka. Podobně jsou na tom další radnice.

Česká spořitelna rozhodne i o městech

Ten, s kým Borsay nyní horečnatě vyjednává o reestrukturalizaci dluhu, je především Česká spořitelna. Hlavně na ní nyní záleží, jak rychle a definitivně přijdou radnice o poslední naději na vrácení svých investovaných peněz.

Spořitelna byla hlavním finančním partnerem Borsay, leasingová firma jí dluží 160 milionů korun z půjčky, jež měla být zaplacena už loni v únoru. Právě nyní spořitelna s Borsay o řešení jedná. "Jasno by mělo být do konce ledna," říká zdroj z banky. Mluvčí Helena Matušná ani manažer Daniel Hříbal, který má pohledávku za Borsay na starosti, nechtěli tento obchodní případ komentovat.

Borsay sídlí v Táboře, tam ale nelze od začátku roku nikoho z jejích pracovníků zastihnout, ke konci roku jich většina dostala výpověď. Podle Krejčeříka má firma čtyři poslední zaměstnance.

Čtěte podrobnosti v placeném deníku Insider
Kdo může odnést finanční potíže v případu Key Investments? Proč musí v napětí sledovat kauzu třeba Česká spořitelna?

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Sháníte právníky?

 

Právě se děje

Další zprávy