Babišovu fúzi s Farmtech prověřuje antimonopolní úřad

ČTK ČTK
2. 1. 2013 11:15
ÚOHS zkoumá fúzi se společností Farmtech, jejímž akcionářem je významný agrárník
Andrej Babiš
Andrej Babiš | Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) začal prošetřovat zatím poslední akvizici holdingu Agrofert. Skupina podnikatele Andreje Babiše koupila firmu Farmtec z Jistebnice na Táborsku, která nabízí komplexní služby v oblasti zemědělských investic. ÚOHS zahájil správní řízení. ČTK to zjistila z jeho webu.

ÚOHS zahájil správní řízení koncem loňského roku, dnes o tom zveřejnil oznámení na svém webu. Rozhodnout o povolení fúze by měl do konce ledna.

Akcionářem Farmtecu je i významný agrárník

"Začleněním Farmtec a.s. do skupiny Agrofert dojde k výraznému posílení této úspěšné společnosti, která již od roku 1996 nabízí komplexní služby v oblasti investic v zemědělství zaměřených na podporu chovu skotu, dojíren, chovu prasat, chovu drůbeže, míchání a čerpání kejdy, bioplynových stanic a využití tepla," uvedly loni v prosinci fúzující společnosti.

Farmtec, který má 210 zaměstnanců, vykázal podle odhadů za loňský rok obrat kolem dvou miliard korun. Akcie společnosti vlastní podle databáze Prodata 15 akcionářů, kteří mají stejný podíl 6,7 procenta akcií. Jedním z nich je viceprezident Agrární komory Bohumil Belada.

Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru. Jeho majitel Babiš bývá označován za jednoho z nejvlivnějších a nejbohatších podnikatelů v Česku, předloni jej americký časopis Forbes na svém žebříčku miliardářů zařadil na 937. místo na světě s odhadovaným majetkem jedné miliardy dolarů (zhruba 20 miliard Kč).

 

 

Právě se děje

Další zprávy