Penta hledá spojence pro Fortunu. Cíl akce: vydělávat

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
19. 12. 2012 8:45
Šéf dozorčí rady Fortuny Jozef Janov potvrdil, že nový partner bude oznámen do března
Loterijních her už nabízí Fortuna dost, teď ale promýšlí, jak z nich mít zisk.
Loterijních her už nabízí Fortuna dost, teď ale promýšlí, jak z nich mít zisk. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Investiční společnost Penta hledá strategického partnera pro sázkovou firmu Fortuna, s jejímiž akciemi se obchoduje i na burze v Praze. Variantou je jak kapitálový vstup nového investora, tak spolupráce s některou z velkých loterijních společností na manažerské úrovni.

Jako první o plánované změně kolem Fortuny informoval deník Insider, deníku Aktuálně.cz to oficiálně potvrdil šéf dozorčí rady Fortuny Jozef Janov, který je také členem vrcholového vedení mateřské Penty.

Nový partner pomůže především s loteriemi Fortuny, které jsou rok po spuštění ve ztrátě. „Loterie nám teď prodělává zhruba 40 tisíc eur měsíčně. Za celý rok vytvoří provozní ztrátu asi pěti milionů eur," řekl Aktuálně.cz generální ředitel Fortuny Radim Haluza.

"To, co jsme si od loterií slibovali, zatím nevyšlo. Pro celou Fortunu to není zásadní problém, loterie se na desetimiliardových tržbách celé skupiny Fortuna Entertainment Group podílejí jen malým dílem, zhruba půlmiliardou. Ale loterijní část Fortuny potřebujeme posílit," doplnil Jozef Janov.

Dobře si Fortuna naopak vede v dalším loterijním segmentu - ve stíracích losech, kde podle Haluzy drží 40procentní podíl. „Zvlášť po spuštění prodeje prostřednictvím České pošty se výsledek zdvojnásobil," říká Haluza.

Lottomatica, Intralot, někdo jiný?

Modelů pro spojení se strategickým partnerem je několik. Od manažerských konzultací, odměňovaných fixní částkou, případně podílem na zisku či tržbách, až po kapitálový vstup do Fortuny Loterie. „Záleží na partnerovi, co mu bude nejvíc vyhovovat," říká Haluza.

Jméno partnera Fortuna oznámí do konce března příštího roku.

Hlavní byznys Fortuny - kurzové sázky - tvoří drtivou většinu z desetimiliardových tržeb.
Hlavní byznys Fortuny - kurzové sázky - tvoří drtivou většinu z desetimiliardových tržeb. | Foto: Fortuna

V této chvíli běží podle manažerů jednání „se dvěma ze tří potenciálních partnerů, což jsou všechno velké nadnárodní společnosti s dlouholetou zkušeností s loteriemi v Evropě."

Už v září Insider napsal, že podle dobře informovaných zdrojů přichází v úvahu spojení Fortuny se společností Lottomatica nebo Intralot. Jména potenciálních partnerů nyní nechtějí šéfové Fortuny komentovat.

Fortuna ještě na přelomu roku doufala, že jí její vlastní loterie začne vydělávat nejpozději do letošního léta, až dokončí budování terminálové prodejní sítě. To se nepodařilo a firma dokonce osekala i původní rozvojový plán. Místo zamýšlených tří tisíc prodejních terminálů jich pořídila jen dva tisíce a u nich zatím zůstane. „Nepotřebujeme tuto síť dál rozšiřovat, její záběr je dostatečný a prodejních míst máme dostatek," říká Haluza. Problém je v tom, že prodejní místa Fortuny netvoří dostatečné tržby.

Potvrdily se tak odhady konkurentů ze Sazky, kteří si pochvalovali, že jejich firma obsadila už v minulosti svými terminály nejvýnosnější prodejní místa. A to přes spolupráci s firmou Geco a s Českou poštou.

V zisku do příštího léta

Šéfové Fortuny dnes plánují, že loterie začnou vydělávat nejpozději do léta příštího roku. Jak toho chtějí dosáhnout?

Především snížením nákladů, což obnáší mimo jiné snížení fixních plateb pro obchodní partnery spravující terminály Fortuny. „Prodejci by měli brát terminály jako naši společnou investici, díky nim mohou poskytovat další služby, které jim zvyšují obrat," říká Haluza, který doufá, že po snížení plateb nebudou prodejci s Fortunou houfně vypovídat smlouvy. Takový vývoj se ale vyloučit nedá - už proto, že řada prodejců, včetně trafikantů Geka, provozuje vedle terminálu Fortuny i terminál konkurenční Sazky, na němž doplňkové služby jako dobíjení telefonů či proplácení složenek poskytuje také.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Navštěvujete sázkové kanceláře?

 

Právě se děje

Další zprávy