Osud dřevařského obra se odkládá, soud nenašel místnost

Karel Toman
12. 12. 2012 17:55
Správkyně Lessu měla podat zprávu, věřitelů je ale tolik, že se nemají kde sejít
Foto: Karel Toman

Praha- Rozhodnutí osudu krachující české dřevařské jedničky, holdingu Less Jana Mičánka, se odkládá na neurčito. Věřitelů je totiž tolik, že soud pro jejich schůzi nemůže najít dost velkou místnost. 

Jasněji v příběhu největšího krachu v dřevařském sektoru za posledních 20 let přitom mělo být už zítra. Výše uznaných dluhů a řešení, jaké pro Less navrhuje jeho konkurzní správkyně Monika Cihelková, totiž mělo být známo 13. prosince, kdy měla Cihelková dodat shrnující zprávu.

Zpráva měla říct, jestli je možné Less zachovat a reorganizovat, jak si přeje jeho majitel Jan Mičánek, nebo jestli je situace někdejší dřevařské jedničky tak vážná, že už ji před bankrotem a rozprodejem majetku "do posledního šroubku" nic nezachrání. Nic z toho se ale hned tak nedozvíme.

Soud: Hledá se místnost, zn. hodně velká

"Schůze věřitelů a přezkumné jednání bylo odročeno. Stejně tak byla zrušena moje povinnost podat zprávu do 13. 12. 2012," sdělila Aktuálně.cz konkurzní správkyně Monika Cihelková. Zpráva, i schůze věřitelů, která se měla konat 2. ledna, jsou podle insolvenčního rejstříku odročeny na neurčito.

"S ohledem na rozsah tohoto insolvenčního řízení, zejména s ohledem na počet přihlášených věřitelů, není kapacitně možné uskutečnit přezkumné jednání a schůzi věřitelů v prostorách Krajského soudu v Praze. Soud se intenzivně snaží o zajištění vhodných náhradních prostor, avšak dosud nebyly takové zajištěny," píše se v insolvenčním rejstříku.

Předpokládaný termín, na který bude přezkumné jednání i schůze věřitelů nařízeno, je druhá půlka ledna 2013, případně začátek února 2013," dodává v usnesení soudce Krajského soudu v Praze Tomáš Jirmásek.

"Klouzavý termín" tím získalo i zveřejnění závěrečné zprávy od insolvenční správkyně. "Očekávám, že zpráva bude podávána zhruba 15 dní před přezkumným jednáním," sdělila Aktuálně.cz Monika Cihelková.

Babiš: Neusiluji, nevím

Co ve zprávě bude, zda se přikloní k reorganizaci, či bankrotu, si netroufají odhadnout ani ti největší věřitelé. "Nevím, zeptejte se Mičánka," sdělil Aktuálně.cz Andrej Babiš, kterému Less dluží na 311 milionů korun. Babiš už dříve pro deník Insider řekl, že o konec Lessu neusiluje, podle pozorovatelů dřevařského trhu by ale na něm mohly mít zájem Babišovy firmy Wotan a Uniles.

Samotný Less tvrdí, že mezi věřiteli má podporu jeho řešení. "Společnosti holdingu Less, které jsou v insolvenci, budou předkládat návrhy na svoji reorganizaci a věří, že jim bude věřiteli povolena. Jednají o tom s věřiteli, kteří podporují tento způsob řešení," uvedle mluvčí Lessu Karel Samec.

"Přáním firem holdingu Less je, aby se schůze věřitelů konaly co nejdříve. Umožní totiž vyřešit řadu věcí spojených s jejich provozem. Například poskytnutí úvěrového financování na navýšení výroby v Less & Timber s.r.o., kde jej banky mohou poskytnout právě až po jednání schůze věřitelů," upřesnil mluvčí Samec.

Jde o zastírací manévr, tvrdí Valný

Prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný si ale myslí, že údajné hledání dost velkého sálu je jen zastírací manévr. To, že věřitelů budou stovky ne-li tisíce bylo u tak velké firmy jako je Less známo hned na začátku. Podle Valného se tak jen čeká, kdo se stane generálním ředitelem největšího věřitele Lessu - státního podniku Lesy ČR.

Pokud to bude někdo svázaný ve své minulosti s Lessem, mohl by sdílet Mičánkův názor, že na krachu Lessu se podílely problémy s indexací cen dříví ze strany Lesů ČR a Českého statistického úřadu, a tím de facto stát. "Paradoxně by tak teoreticky mohla nastat situace, že část věřitelů bude ve finále žádat o odškodnění stát," tvrdí Valný.

Zní to jako divoká spekulace, k podobné situaci tu už ale v minulosti došlo při krachu někdejší dřevařské jedničky CE WOOD.

Celková výše dluhů, kterou Less má, zatím není známa, jen Lesy ČR ale vyčíslily své pohledávky s holdingem na 1,3 miliardy. Dalších 300 milionů dluží skupina bankám, nejhůře ale nedobytné pohledávky dopadají na drobné podnikatele a živnostníky, které existenčně ohrožují nesplacené částky už ve výši deseti či statisíců korun.

Mičánek poslal Less do insolvence sám v pátek 27. září, holding totiž přestal zvládat své obří dluhy. Podle některých názorů jeho osud zpečetila hospodářská politika a opakovaně zpožděné tendry státního podniku Lesy ČR a jeho dnes už bývalého generálního ředitele Svatopluka Sýkory.

Podle České televize už se některými zakázkami Lesů ČR pro holding Less zabývá protikorupční policie.


 

Právě se děje

Další zprávy