O2 arena se změní, ale bizoní kůže zůstane viset

Zdeněk John
13. 12. 2012 6:37
Šéf firmy Bestsport Benýšek: Letos nám pomohly mimořádné příjmy při tenisových vrcholech

Praha - V největší hale v České republice propuknou první větší viditelné změny od chvíle, kdy ji opustil její tvůrce Aleš Hušák, někdejší neomezený vládce nad Sazkou. Firma Bestsport arena, současný majitel O2 areny, plánuje pro příští rok rekonstrukci za zhruba 120 milionů korun.

"Ale tapety z bizoní kůže zůstanou na stěnách. Ty byly tak drahé, že tam zůstanou, dokud to vydrží," říká v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz předseda představenstva Bestsportu Richard Benýšek.

Aktuálně.cz: V roce 2010 přišlo do arény 600 tisíc návštěvníků, loni jejich počet poklesl na 485 tisíc. Jakou návštěvnost čekáte letos?

Richard Benýšek: Bude to kolem 700 tisíc lidí. A to přes to, že na jaře tu domácí hokejový tým, Slavia, nehrál play-off.

Zažili jste dost unikátní rok: dvě velká tenisová finále, několik zápasů KHL, výluka v NHL vám přihrála Jágrovo Kladno. Rozhodly o vyšší návštěvnosti hlavně sportovní akce?

Samozřejmě, sportovní show jsou pro nás důležité. Hokejových utkání bylo pochopitelně nejvíc. Ale já mám radost, že se podařilo udělat i šestnáct akcí, kterým říkáme family show, o šest víc než rok předtím.

Jak se to projeví v tržbách a zisku Bestsportu, resp. Bestsport areny? Loni jste měli provozní zisk 100 milionů, tržby 400 milionů. Jak odhadujete letošek?

Obrat bude mírně vyšší, a pokud jde o nějaký odhad zisku, očekáváme EBIDTA mezi 120 a 130 miliony korun. Samozřejmě účetně bude Bestsport arena v mírné ztrátě, protože bude rozpouštět oceňovací rozdíl mezi zůstatkovou hodnotou majetku a odhadnutou znalcem. Na našich letošních výsledcích se hodně pozitivně podepíší mimořádné akce, finále Davis Cupu, finále Fed Cupu, některé koncerty.

Tenisový měsíc za 359 tisíc

Zmiňujete mimořádné příjmy z finále Davis Cupu. Jaké byly? Za kolik jste pronajali arénu tenistům?

Pan Černošek (Česká sportovní - pořadatel akce, pozn. red.) ani nezaplatil tolik, jak byste čekali. To, co nám pomohlo, byly dodatečné příjmy. Pronajali jsme jednorázově například skyboxy, které by jinak nikdo pronajaté neměl, nazvali jsme to Tenisový měsíc. Za 359 tisíc korun na měsíc dostali naši klienti možnost vidět tenisové vrcholy - Fed Cup, Davis Cup a exhibici Marie Šarapovové. O to byl velký zájem, tam jsme si pomohli. Normálně skyboxy krátkodobě nepronajímáme, běžně je nabízíme na rok za 3,1 milionu korun. Tady jsme to ale výjimečně udělali.

O2 arena
Autor fotografie: Vojtěch Marek

O2 arena

Richard Benýšek - předseda představenstva společnosti Bestsport (Bestsport Arena).

Manažer s úzkými podnikatelskými kontakty z minulosti na skupinu PPF. Bydlí v Olomouci, vlastní několik firem, jedna z nich na Prostějovsku provozuje volnočasový areál. Jeho mladším bratrem je známý bývalý hokejista Ladislav Benýšek (hrával NHL za Edmonton a Minnesotu).

Kromě skyboxů vyděláváte i na takzvaném klubovém patře, které je ve vaší režii. I tady se projevil zájem o mimořádné akce?

Klubové patro je víceméně vyprodané. Máme jen stovku volných míst, která potřebujeme mít k dispozici, abychom vykrývali požadavky klientů, partnerů či sponzorů.

Projevuje se nějak v chodu firmy, že po insolvenci, do níž Bestsport spadl, už máte de facto za sebou reorganizaci?

To se jednoznačně projevuje pozitivně. Je vidět, že vše funguje jinak. V insolvenci musíte neustále někomu zdůvodňovat svoje rozhodnutí, musíte být opatrnější.

Komu vy vlastně v této nové situaci hlásíte, jak vám to v Bestsportu jde?

Stále panu Cupkovi (insolvenční správce - pozn .red.). Až opravdu i de jure skončí reorganizace, tak budeme klasická akciovka, čili pak valné hromadě. V orgánech už ale teď mají zastoupení největší věřitelé, v představenstvu i v dozorčí radě je po jednom členu za skupiny PPF i KKCG. My reportujeme jim, je pak na nich, jak seznamují své lidi.

Už jste tedy s někým z PPF nebo KKCG debatoval o tom, jak vést O2 arenu?

Já myslím, že mám docela silný mandát, a nezaznamenal jsem nějaký velký přímý tlak na to, jak co máme udělat. Veškerá důležitá rozhodnutí samozřejmě předem konzultuji.

A jaké máte vůbec zadání - prostě vydělávat co nejvíc peněz? Nebo má aréna přinášet i něco dalšího?

Každá obchodní společnost je založená, aby vydělávala. Ale jasně, mám i další úkoly. Řekli mi: Obnov důvěru v halu, obnov ji mezi pořadateli velkých akcí, mezi návštěvníky, vyřeš kostlivce ve skříni, v investicích…

Nedostavěná Malá hala: co s ní?

Je tím kostlivcem třeba nedostavěná malá hala?

Nikoliv z toho pohledu, že by na vás vyskočila, všichni o tom problému vědí. Musíme si hlavně určit, k čemu bude dobrá.

Posudek Ernst & Young vypracovaný na žádost insolvenčního soudu říká, že dostavět malou halu vedle O2 areny nedává ekonomický smysl…

Řeknu otevřeně, že se závěry posudku úplně nesouhlasím. Ale respektuji je. Nám vyšlo, že je nesmysl dokončit ji jako hokejovou halu. Tam by totiž z tribun nebylo vidět ani na ledovou plochu. Idea je vystavět tam malý sál - konkuroval by sálům, kde se dají pořádat veletrhy, koncerty pro tři tisíce lidí, větší plesy. O to by měl být zájem. V O2 areně koncert pro tři tisíce lidí neuděláte, to prostě nevypadá pak dobře.

V O2 areně jste letos měli přeplněno, dokonce jste museli řešit termínové konflikty. Co pak rozhodovalo?

Taková situace nastala snad třikrát. Největší malér byl s finále Davis Cupu. Když jsme to České sportovní říkali, aby si rezervovali listopadový termín, tak si klepali na hlavu a říkali, že v Argentině nikdy nikdo nevyhrál. A stalo se. Pak jsme museli taneční show (Transmission - pozn. red.) nabídnout náhradní termín a trochu i pokrýt náklady, které jim s přesunutím akce vznikly.

Další termínové konflikty nastaly u hokejové Slavie, tam ze smlouvy máme právo pár akcí za rok upřednostnit. A několik koncertů se u nás prostě neuskutečnilo, protože jsme na daný termín měli někoho, o kom jsme si mysleli, že pro nás bude mít větší přínos.

Anketa o Jágrovi: lidi chtějí show

Když tu hrál letos Jaromír Jágr poprvé (zápas Kladno-Slavia), tak jste prý u vchodu oslovoval návštěvníky a zjišťoval, co je k vám přivádí. Proč?

Protože mi to přišlo logické. Nechtěl jsem nějak draze dodatečně zjišťovat, z jakého důvodu se lidé rozhodnou utratit peníze za lístek. Chtěl jsem to vědět hned. Víte, co mi říkali? Oslovil jsem jich asi stovku - deset z nich přišlo fandit Slavii, zhruba tolik Kladnu a osmdesát prostě přišlo se bavit, na show. Na Jágra. Jsem přesvědčen, že podobně to funguje vždy - drtivá většina lidí chce zažít nějakou formu show, a jestli bude hokejová, koncertní, nebo jiná, už není tolik podstatné. To pak může změnit i náš přístup k tomu, jaké akce mají být v O2 areně, aby byla úspěšná.

Už se blíží doba, kdy bude hala potřebovat nějaké investice do oprav a nějaké větší rekonstrukce?

Ano, je to tak. Máme vyjádření budoucích akcionářů (PPF a KKCG), že se  může proinvestovat celá EBIDTA, tedy kolem 120 milionů korun.

Kdy?

Už příští rok.

Co se dá v aréně za 120 milion udělat?

Docela dost, ale samozřejmě nedáme všechny peníze na jedinou věc. V roce 2015 je tu hokejové mistrovství světa, v té době budou výsuvné tribuny na hranici životnosti. To je první věc, kterou musíme udělat. Určitě budeme měnit koncept skyboxového patra. Musíme ho oživit. Zůstanou tu uzavřené kóje, do nich až na detaily, třeba vymalování ve firemních barvách, nemáme důvod sahat. Ale jejich okolí změníme. Vytvoříme třeba na chodbě niky, aby se ti lidé ze skyboxů měli kde potkávat. Uděláme nějaké tematické kluby, zvlášť pro pány (třeba cigar club), zvlášť pro ženy. Je to koncept, který teď zvažujeme.

Kdy se do toho pustíte?

Máme v podstatě jedinou možnost, během letní odstávky.

Co program v roce 2013?

Toho už je teď hodně domluveného. Kiss, Kabáti, Peter Gabriel, který byl potvrzený tento týden. Co bude hlavní tahák? Těžko říct, jsem rocker, aspoň tedy doufám, čili já se těším na Kabáty.

Bude dál platit, že nejvíc akcí v areně bude hokejových?

Samozřejmě. Stále bude platit, že domácím týmem je tu Slavia Praha. Má tu kontrakt a my smlouvy držíme.

Jednáte s majiteli týmu KHL Lev Praha, aby třeba na play-off nebo na příští sezonu se přestěhovali k vám?

Lev to dříve zkoušel, vzešla z toho správná idea odehrát v aréně nejatraktivnější zápasy, vrcholem podle mne bude lednový zápas se Slovanem. Těším se na slovenské fandy, to bude boží! Jestli se Lev dostane do play-off, to teď ale nikdo neví a my už na tu dobu sjednáváme nějaké akce. Se Lvem teď nejednáme.

Co se změní v hale v souvislosti s MS v hokeji 2015 - kromě tribun?

Chceme změnit catering v prvním a čtvrtém patře (síť bufetů pro návštěvníky), který provozujeme sami.

Se vstupem KHL do Prahy, s finále Davis Cupu i dalšími akcemi tohoto typu přijeli do Prahy prestižní hosté, třeba šéf Gazpromu. Je 7. patro, které dal kdysi Aleš Hušák vyzdobit bizoními tapetami, často pronajaté?

Zas tak moc ne. Je po něm rámcová poptávka na uzavřená jednání. Většinou se tam dělá after party.

A tapety z bizoní kůže jsou stále na svém místě?

Jasně, ty byly tak drahé, že tam zůstanou, dokud to vydrží. Můj píseček to není, ale někomu se nemusí líbit zase můj vkus. Je to věc názoru.

 

Právě se děje

Další zprávy