Realitní žralok Radovan Vítek pohltil další firmu

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
11. 12. 2012 14:35
Skupina CPI převzala společnost T-Land, vlastníky logistických hal a supermarketů

Praha - Realitní žralok Radovan Vítek má za sebou letos nákupy, jež jeho skupinu CPI posouvají mezi největší hráče na trhu s nemovitostmi v celém středoevropském regionu. Jeho akviziční apetit ale neslábne - právě dokončil koupi další firmy.

"Převzali jsme společnost T-Land, která vlastní sedm středně velkých logistických hal v Praze a okolí a dva supermarkety Billa v Táboře a Českých Budějovicích," řekl Vítek online deníku Aktuálně.cz. Objem obchodu podle něj dosahuje 400 milionů korun.

Ve světle dalších letošních nákupů CPI jsou to ovšem jen drobné.

Ještě v polovině roku se objem aktiv pod Vítkovou kontrolou pohyboval kolem 60 miliard korun, teď se blíží stovce miliard. Zlomem se stalo listopadové ovládnutí minoritního podílu v realitní skupině Orco, díky němuž se tu stal nejvlivnějším a největším individuálním akcionářem. Alianci CPI - Orco hodlá Vítek posílit ještě o maďarskou realitní skupinu Ablon.

Cílem je realitní lídr v regionu

„Mým cílem je vybudovat mezinárodního realitního lídra v regionu střední a východní Evropy," říká majitel CPI. Nakupovat teď už hodlá střídměji - ovšem jasné příležitosti, jakou byl T-Land, zahazovat nehodlá.

Do veřejně obchodovaného Orka vstoupil Vítek před necelými dvěma měsíci prostřednictvím firem Crestline Ventures a Gamala z Kypru a Britských Panenských ostrovů. Nejprve ovládl 21 procent, poté ve skupování akcií firmy, oslabené po dvouletém soudem řízeném oddlužovacím procesu, pokračoval. Nyní v Orku Vítek kontroluje už necelých 33 procent kapitálu.

Svých vlastnických práv se hodlá ujmout na lednové valné hromadě, o plánech ale zatím mluví jen velmi obecně: "Pochopte, nemohu Orco moc komentovat, je to veřejně obchodovaná firma a jsem teď, co se vyjádření týče, pod dohledem."

Orco? Lákají mne německá aktiva

Vítek pouze přiznává, že ho na Orku nejvíc lákají německá aktiva. "Dceřiná firma Orco Germany v Berlíně vlastní přes milion metrů čtverečních nájemních ploch, většinou kanceláří a prostor pro lehkou výrobu. Je to vůbec největší berlínský soukromý vlastník nájemních ploch," podotýká Vítek. A dodává, že se chystá rozjet spolupráci Orka s vlastní  CPI, což má přinášet nemalé synergie a úspory.

O dalších plánech nebo o tom, jak vychází se zakladatelem a dosavadním CEO Orka Jeanem Francoisem Ottem a českými manažery skupiny, mluvit nechce. Je ale pravděpodobné, že alespoň zatím nebude usilovat o skupování dalších akcií a zvyšování svého podílu. Necelá třetina mu plně stačí k prosazování jeho zájmů a navíc se tak vyhýbá povinnosti nabídnout odkup akcií menšinovým partnerům.

Nákup v Maďarsku

CPI se ale kromě Orka rozrůstá o další velká aktiva. Minulý týden Vítek uzavřel dohodu s vlastníky maďarské developerské skupiny Ablon, jež mu zaručila právo úpisu minimálně 30 procent nových akcií v této firmě,  jež  kromě Maďarska vlastní nemovitosti v Česku, Polsku a Rumunsku.

„CPI Group nevylučuje, že získá ještě větší podíl a Ablon zcela převezme," napsala Vítkova mluvčí Michaela Winklerová minulý týden v tiskové zprávě. Vítek plánuje ozdravení celé skupiny, nyní spouští jednání s bankovními domy, jež maďarského developera financují.

Nejlepší evropské stavby roku. Prohlédněte si fotky:

 

Právě se děje

Další zprávy