Brusel odloží verdikt o ČEZu, Beneš i Tykač získali čas

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
7. 12. 2012 17:30
Verdikt je klíčový, protože ovlivní český energetický trh na řadu let dopředu
Elektrárna Počerady (v pozadí její věže). Kříž nad ní (respektive nad tím, komu bude patřit) může udělat verdikt Bruselu v řízení s ČEZem.
Elektrárna Počerady (v pozadí její věže). Kříž nad ní (respektive nad tím, komu bude patřit) může udělat verdikt Bruselu v řízení s ČEZem. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ještě nedávno to vypadalo, že řadu let doutnající válka mezi polostátní firmou ČEZ a uhelnou firmou Czech Coal Pavla Tykače skončí do Silvestra letošního roku. Podle posledních informací, které popsal deník Insider ve svém pátečním vydání, to vypadá, že se rozuzlení odkládá.

Verdikt je to přitom klíčový, protože ovlivní český energetický trh na řadu let dopředu, připomíná Insider.

"Je možné, že rozhodnutí EK se posune na začátek příštího roku," citoval deník nejmenovaného vrcholového manažera ČEZ a dodal i citát z druhého tábora dlouholeté zákopové války na energetickém trhu.

"Verdikt nepadne letos v žádném případě a ani v následujících týdnech se nedá čekat, že by plán předložený firmou ČEZ komise hladce schválila," potvrdil v Insideru blízký spolupracovník Pavla Tykače, jehož vyslanci ve středu jednali přímo v Bruselu s evropskými antimonopolními úředníky.

Oficiálně žádná ze stran nechce jednání s Evropskou komisí komentovat.

Konec tříletého řízení před evropským antimonopolním úřadem, v němž Brusel zkoumá, zda tuzemská energetická jednička nezneužívá svého postavení na trhu, do značné míry ovlivní, jaké elektrárny ČEZ nakonec prodá.

Mimo jiné i kvůli tomu se tento týden ve středu sešli osobně šéf ČEZu Daniel Beneš a Pavel Tykač.

Na čem se dohodli ve středu Beneš a Tykač? A jaký scénář má nyní prodej elektráren ČEZu?

Detailní informace najdete v placeném deníku Insider.

 

Právě se děje

Další zprávy