Penta mění strategii. Prodá až polovinu svých firem

Zuzana Kubátová Zuzana Kubátová
4. 12. 2012 18:05
Marek Dospiva pro Insider: Během příštích dvou let výrazně zmenšíme naše firemní portfolio
Takto Marek Dospiva klepal na základní kámen Florentina, největšího developerského projektu Penty v Praze.
Takto Marek Dospiva klepal na základní kámen Florentina, největšího developerského projektu Penty v Praze. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Skupina Penta, jeden z nejvlivnějších hráčů na středoevropském investičním trhu, od základů mění strategii. Zahajuje velký výprodej firem, jež v minulých letech skupovala, informoval s odvoláním na šéfa Penty Marka Dospivu ve svém úterním vydání deník Insider.

"Během následujících dvou let výrazně zmenšíme naše firemní portfolio - ideálně až na polovinu současného stavu. Zato se budeme víc soustředit na řízení zbylých společností. Ty chceme držet v mnohem delším časovém horizontu, než s jakým jsme počítali dosud," cituje Insider Dospivu.

Proces, který má změnit strukturu Penty, už začal říjnovým odprodejem společnosti Alpha Medical, která zastřešuje téměř 60 biomedicínských laboratoří v Česku, Polsku a na Slovensku.

Naopak mezi firmami, které si Penta určitě nechá, jsou polský maloobchodní řetězec Empik s tržbami přes tři čtvrtě miliardy eur, kde Penta loni koupila 33procentní podíl a nyní spolupracuje s majoritním akcionářem Eastbridge.

Čtěte detailní informace v placeném deníku Insider:
Jakých firem se Penta zbaví a na jaké obory byznysu se nyní zaměří? A proč vůbec mění svou žraločí strategii?

 

Právě se děje

Další zprávy