Bendlův poradce: Vedení státních Lesů by mělo skončit

Karel Toman
12. 11. 2012 17:33
Miloš Pochobradský sedí v dozorčí radě státního podniku, jehož vedení podle něj selhalo
ing. Miloš Pochobradský
ing. Miloš Pochobradský | Foto: Archiv Miloše Pochobradského

Praha - Vedení státního podniku Lesy ČR, provázeného skandály a krachem největšího obchodního partnera, by rozhodně mělo skončit. Říká to Miloš Pochobradský, který je už zhruba rok hlavním poradcem ministra zemědělství Petra Bendla pro oblast lesnictví.

Jako člen dozorčí rady Lesů ČR v rozhovoru pro online deník Aktuálně.cz otevřeně říká, že krize v lesnictví se prohlubuje i díky krokům současného vedení podniku.

Pochobradský, sám lesník a bývalý šéf odborů Lesů ČR, obviňuje státní podnik z toho, že jen maximalizuje svůj zisk a v době hospodářského zpomalení zanedbává svou sociální úlohu tvůrce pracovních míst na chudém venkově.

Miloš Pochobradský je členem ODS a starostou obce Bačetín v Královéhradeckém kraji. A příliš se netají tím, že jednou by v čele státního podniku rád stanul on sám.

Aktuálně.cz: Až bude vhodná příležitost, hodláte se prý ucházet o post ředitele Lesů ČR. Je to pravda?

Miloš Pochobradský: (Směje se) To nevím, jestli si můžu dovolit mít až takové ambice. Ale lesník jsem, mám nějaké vzdělání, mám lesnickou praxi a lesnictvím se chci zabývat určitě do konce života a chci se tomu samozřejmě věnovat naplno. Co se týká postu generálního ředitele Lesů ČR, to je složitá věc. V tuhle chvíli se domnívám, že pro mě jednak nedostupná, a za druhé bych se na to necítil být připravený. Takže to asi pravda není. V současné době určitě ne.

Proč nedostupná? Přece jen situace kolem Lesů ČR není teď zrovna růžová. Problémů se tam nakupilo hodně. Ať už jde o zprávu Nejvyššího kontrolního úřadu, několik trestních oznámení nebo krach Lessu.

To v každém případě. Kolem Lesů samozřejmě lítám, působil jsem v nich na několika pozicích, včetně šéfa celých odborů. Vnímám situaci jak uvnitř podniku, tak navenek, protože komunikuju s lesnickými firmami. To, že situace není růžová, je slabé slovo. Já myslím, že lesnictví prochází krizí, ze které se samozřejmě brzo vyhrabe.  A pokud se na tom budu moct podílet, tak budu samozřejmě rád. Ale v jaké funkci, kde a jak, to je složité.

Jste přece starosta za ODS, která je u vlády a snad vydrží i do konce mandátu. Stávající vedení Lesů ČR to má podle všeho nahnutější než kdykoliv předtím a vy sedíte v dozorčí radě. Proč by to pro vás měla být nedostupná funkce?

To je pravda. Jsem starosta za ODS, kolem Lesů jdou takové zkazky, kolem Lesů se pohybuju a diskutuju je i na půdě ODS. Myslím si ale, že na post generálního ředitele Lesů ČR mi v tuto chvíli chybí dost manažerských zkušeností.

Myslíte si, že by vedení Lesů ČR ve stávající podobě mělo skončit?

To rozhodně. To, co tam teď je, by mělo rozhodně skončit, protože krize v lesnictví se prohlubuje i díky krokům tohoto vedení. Jsem přesvědčen, že vedení, které tam sedí, nejedná po odborné stránce lesnické, ale pouze po stránce maximalizace zisku Lesů ČR na úkor především budoucnosti lesů. To, co se tam provádí teď, nebude možné opakovat (Lesy ČR například masivně rozprodávají majetek, za tři roky za dvě miliardy korun, pozn. red.). Na druhou stranu pozice toho, kdo přijde po panu Sýkorovi, bude obrovsky složitá. Pokud to totiž dotyčný člověk bude myslet vážně, bude muset hospodařit tak, jak se v lesích hospodařit má: dlouhodobě a vyrovnaně. K tomu ale bude muset zohlednit stav lesa, údržbu lesní cestní sítě i podporu podnikání. Transformace lesů přece v roce 1992 vznikla proto, aby tu vznikl schopný podnikatelský sektor, který se uživí a bude zaměstnávat regionální pracovníky v nejchudších oblastech této země. Lesy by v těchto oblastech měly být, pokud jde o pracovní příležitosti, hlavním motorem.  Měly by splňovat i tuto funkci, nejenom maximalizovat zisk. Firmy totiž tak byly nuceny minimalizovat náklady a najímat co nejlevnější pracovní sílu ze zahraničí, jak ukázala kauza stromkaři. Sklouzlo to tedy k něčemu úplně jinému než k funkci, jakou by Lesy ČR jako státní podnik měly mít. A v tuhle dobu ekonomické krize tuplem. Lesy už nebudou schopny při správném hospodaření nikdy vytvořit takto nesmyslně obrovský zisk a nový ředitel za to nemůže být kritizován.

Připomeňte si, proč se kvůli kauze "stromkaři" demonstrovalo před ministerstvem

Předpokládám, že to jsou věci, o kterých se bavíte i s ministrem. Bude to nějak zohledňovat například ve středu, kdy se pravděpodobně bude na vládě projednávat zpráva NKÚ k hospodaření Lesů ČR?

Nejsem schopen mluvit ústy ministra. V jeho poradním sboru jsem z toho důvodu, že se snažím prezentovat situaci v lesnictví očima lesníka. Samozřejmě i já sleduju, že pan ministr v posledním období jeví zájem o lesnickou politiku. A domnívám se, že správným směrem. Jestli jste viděli jeho projev na místopředsedu ODS, tak jste si toho mohli všimnout. Jestli ne, tak je potřeba si ho znovu pustit. Je vidět, že vnímá fakt, že situace není dobrá. Mimo jiné komentoval právě regionální zaměstnanost, a že je potřeba přestat ždímat Lesy a říct si lesnickou politiku, která bude mít smysl a budoucnost.
 
Z toho, co jste řekl, by jeden mohl mít dojem, že odvolání vedení Lesů ČR není tak nereálné, jak se ještě nedávno zdálo. Je to aspoň interně v ODS nějak diskutovanější téma?

To má takové sinusoidy. Odvolání tohoto vedení se diskutovalo několikrát. Bohužel si myslím, že změna vždycky utrpí na tom, že někdo, kdo má vliv a rozhodovací schopnost, si ji nakonec nevezme za svou, i když s některými věcmi samozřejmě souhlasí. Buď nemá chuť, nebo pro to neudělá maximum toho, co může. Jedině tak ale může dojít ke změně u Lesů ČR. Jinak to je samozřejmě složitá věc. To není jen na odéesce. Je tam jakási koalice, mluví do toho všechny její části, i když paní Peake se taky vyjadřovala proti Lesům ČR. Někteří lidi z TOP 09, jako je pan Jiří Oliva, samozřejmě vedou taky nějaký argumentační boj s panem Svatoplukem Sýkorou. No jo, ale furt mi v tom chybí  tah na branku.

Tah na branku by ale přece měl mít ministr.

To je otázka. Podle mě by to měl být TAKY ministr. To v každém případě.
 
Nad ním už je jen premiér. To jste měl na mysli premiéra?

(Směje se). I tak jsem to mohl říct. Myslím, že to není otázka rozhodnutí jednoho člověka. A v rámci ODS už vůbec ne. Myslím, že to je minimálně na shodě výkonné rady. Ale mě tady pořád chybí jedna věc, a to říkám svými ústy sám za sebe: ať už je u moci ODS nebo ČSSD, stát by si měl určit, co by s těmi lesy do budoucnosti chtěl, a nebát se to říct na veřejnost. Jestli je chce privatizovat, jestli je chce udržet v tomto stavu, jakým způsobem chce hospodařit, jestli chce podporovat zaměstnanost, nebo ne, jestli chce činnost vykonávat prostřednictvím státního podniku, nebo prostřednictvím podnikatelů. Tohle jsou otázky, které neřeší ani Dřevěná kniha. Ta se zvrhla v to, jakým způsobem budou Lesy ČR prodávat dříví. To není žádná státní lesnická koncepce.

Podle kritiků je jednou z hlavních příčin krize lesnictví metoda obchodování dříví prosazená ministrem Ivanem Fuksou v Dřevěné knize, takzvaná metoda "při pni". Je totiž údajně nekontrolovatelná a netransparentní. Jak se k ní stavíte vy?

Každá metoda a způsob hospodaření má něco do sebe. I metoda při pni má svoje výhody a nevýhody. Můj osobní názor je takový, že není vhodná. Je to de facto výmysl z doby transformace lesů. Jedním z důvodů, proč se prosadila, byla i podpora drobného podnikání v regionech, což se úplně zvrhlo a otočilo úplně jinam. Já metodu při pni kritizuju odjakživa, ty důvody jste řekl. Je to prostě špatně kontrolovatelné. Dá se to kontrolovat za plného nasazení všech zaměstnanců Lesů ČR.
 
Můžete to nějak vysvětlit laikovi?

Když vám někdo pošle do revíru tři harvestorové uzly (výkonné lesní těžařské stroje, pozn. red.), které vám budou těžit na třech místech vzdálených od sebe deset patnáct kilometrů, tak jako člověk bez křídel a s nohama na zemi to nemáte šanci zkontrolovat. Je to úplný nesmysl. Pokud při této metodě bude někdo chtít ukrást nějaké dříví, tak jsem přesvědčený, že ho ukradne. A to samozřejmě dobrý vlastník lesa nedělá. Soukromý vlastníci ani státní lesy v sousedních zemích, myslím tím Rakousko a Německo, nikdo takto dříví neprodává.

Proč ne?

Na prodeji dříví jsou dvě základní věci: musíte kontrolovat množství a kvalitu. U metody při pni obojí přehazujete na smluvního partnera. To by ale musel být vlastní bratr nebo někdo, komu můžete absolutně důvěřovat, jinak to nemá smysl. Lesy ČR se tím zbavují nějaké práce, snižují náklady na provoz a administrativu. Jako správce lesa si zkrátka ulehčují administrativu. Ale jestli někdo tvrdí, že správce lesa nemá prodávat dříví, tak to je nesmysl. Buďto se bude o ten les starat komplexně od zasazení stromečku až po prodej dříví, anebo ať tam chodí hajní a kontrolují houbaře a lidi, kteří špatně zaparkovali v lese. Ale to tu dělá státní správa a nemusí to dělat zaměstnanec Lesů ČR.
 
Chystá tedy ministr Bendl podle vašich informací nějaké změny kolem Dřevěné knihy?

To není žádná tajná věc. Pan ministr má chuť upravovat Dřevěnou knihu, zvednout ji, připomínkovat ji. To je teď nasnadě. Jedním z hlavních témat změny je jistě rozdělení tendrů na služby a prodej dříví. Určitě ano.

V dozorčí radě Lesů ČR jste od května 2010. Celou tu dobu podnik obchoduje s dřívím metodou P, kterou označujete za nevhodnou. Proč jste se proti ní a vedení podniku neozval dřív?

Máte špatné informace, já jsem vždy prezentoval svůj názor na věc a vše, s čím nesouhlasím, jsem veřejně šířil, zvlášť nesouhlas s konáním tohoto vedení. To bylo také hlavním důvodem, proč jsem vyhrál volby do dozorčí rady s podporou více jak 30 % všech zaměstnanců Lesů ČR a stal jsem se předsedou odborů. Pro upřesnění jsem členem dozorčí rady zvoleným za zaměstnance. Dozorčí rada neprezentuje všechny názory jejich členů, ale pouze názor většiny. Poměr sil je tam jasný v poměru 3:1 ve prospěch politických funkcí jmenovaných ministrem. Zástupcům za zaměstnance se jen velmi málo kdy podaří přehlasovat politickou většinu a průběh jednání je bohužel tajný. To, že jsem při jednání dozorčí rady v opozici, vám může potvrdit každý její člen. Je to také jedním z důvodů, proč se mě dlouhodobě snažil pan Sýkora dostat z Lesů ČR. Rozumně komunikovat se nám v dozorčí radě dařilo pouze v době, kdy byl předsedou Pavel Blažek, který byl ochoten nejen poslouchat názor zaměstnanců, ale i tyto názory následně obhajovat a prosadit. Jako jediný předseda dozorčí rady měl zdravý rozum a nechtěl být jen jakousi klikou. Bohužel možná i proto musel odejít.
 
Je pravda, že máte blízko k výrobně technickému řediteli Lesů ČR Vladimíru Krchovovi?

Lesnická rodina není zas tak velká, abychom se navzájem všichni neznali. To, co bylo v dobách, kdy se v Lesích ČR ještě prosazovala lesnická politika a vztah mezi lesníky byl upřímný a otevřený, je bohužel pryč. S panem Krchovem se znám samozřejmě již několik let a považoval jsem ho vždy za velmi chytrého lesnického odborníka. On je ale plně loajálním členem vedení podniku. A já jsem v tuto chvíli na druhém břehu řeky, která je tak široká, že přes ni nefunguje signál.

Čtěte více v placeném deníku Insider:
Indicií, že generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora ve své funkci velmi brzy skončí, přibývá.

 

Právě se děje

Další zprávy