Česká energie Dětmarovice nekoupí, ČEZ ji vyřadil

ČTK ČTK
9. 11. 2012 14:14
Firma nesplňovala podmínky soutěže, uvedla mluvčí ČEZ
Elektrárna Dětmarovice.
Elektrárna Dětmarovice. | Foto: Jan Langer

Praha - Energetická společnost ČEZ vyřadila z výběrového řízení na prodej černouhelné elektrárny Dětmarovice firmu Česká energie. Firma nesplňovala podmínky soutěže, uvedla mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová.

Výběrové řízení pokračuje se třemi zájemci, společnostmi BXR (jeden z akcionářů NWR), Gascontrol a Energetický a průmyslový holding.

"Nabídka nesplňovala podmínky soutěže, jež mimo jiné stanovovaly velikost a bonitu uchazečů. Nedávala tak záruku úspěšné realizace prodeje," uvedla Půlpánová k vyřazení České energie.

Server Týden.cz přitom minulý týden uvedl, že nabídka České energie byla v řádu miliard korun. Byla tak výrazně vyšší než nabídky ostatních zájemců a výrazně přesáhla i odhady analytiků na výši prodejní ceny.

Na prodej je víc elektráren

Elektrárna Dětmarovice, která leží u polských hranic a má výkon 800 megawattů, je jednou z pěti, které ČEZ nabízí k prodeji v rámci dohody o narovnání s Evropskou komisí, jejímž cílem je posílení konkurence na trhu. Dalšími nabízenými elektrárnami jsou Počerady, Chvaletice a Tisová spolu s Mělníkem 3.

Kromě Dětmarovic má ČEZ nabídky na Chvaletice a Počerady, o obě tyto elektrárny se ucházejí Energetický a průmyslový holding a společnost Czech Coal. ČEZ podle dohody o narovnání musí prodat nejméně jednu elektrárnu o výkonu 800 MW. Rozhodnutí o prodeji by mělo padnout do konce roku.

ČEZ nevylučuje, že elektráren prodá víc, pokud budou nabídky zajímavé. Generální ředitel společnosti Daniel Beneš ale ve čtvrtek uvedl, že prodej všech tří elektráren je velmi nepravděpodobný. ČEZ podle něj prodá nanejvýš dvě zařízení.

 

Právě se děje

Další zprávy