Z českých lesů bohatne Rakousko. Změní to nový zákon?

Karel Toman
14. 11. 2012 11:50
Zaměstnavatelé podrobili vládu kritice, ta chystá novou strategii a lesní zákon
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vláda ve svých lesích nemá žádnou strategii, a tuzemské dřevozpracovatelství tak místo k prosperitě žene do katastrofy. Zhruba tak se dá shrnout obsah sedmnáctistránkového dokumentu, který v polovině října předložili na tripartitu zaměstnavatelé.

Ministerstvo zemědělství mezitím na vládu předložilo vlastní návrh nových Zásad státní lesnické politiky, která má nahradit starou koncepci z roku 1994 a má předcházet vzniku nového lesního zákona.

Na vládě se také ve středu probírá výbušná zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu k hospodaření státního podniku Lesy ČR.

Měsíc a půl po mnohamiliardovém krachu největší lesnické a dřevařské firmy Less a po čerstvé rezignaci šéfa Lesů ČR se tak opět rozehrává vysoká hra o způsob hospodaření s obrovským státním majetkem, který je podle kritiků bezmála dvacet let tunelován zájmy politiků a lobbistických skupin.

Sektor, který by pro Česko mohl být výjimečným zdrojem prosperity, tak naopak v mezinárodní konkurenci zaostává.

"Zatímco v ČR se realizuje primární zpracování, v Rakousku a zejména Itálii se realizuje výroba materiálů s vyšší přidanou hodnotou," dokládá dokument, jak na českém dříví bohatne zahraničí. A to přes to, že vláda formálně volá právě po obratu ke znalostní ekonomice s vyšší přidanou hodnotou.

Čtěte celý text v placeném deníku Insider:
Proč na českém dříví bohatne Rakousko? Jak stát svou nečinností přichází o obrovské daňové příjmy a pracovní místa na venkově? A proč se to nedaří změnit?

 

Právě se děje

Další zprávy