Lesy ČR jsou realitní kanceláří kmotříčků, tvrdí kritik

Karel Toman
5. 11. 2012 16:40
Rozhovor se Zdeňkem Valným, bývalým zaměstnancem, dnes hlavním kritikem Lesů ČR
Zdeněk Valný, prezident AČMD
Zdeněk Valný, prezident AČMD | Foto: Břetislav Podolník

Uherské Hradiště - Státní podnik Lesy České republiky hospodaří na úkor budoucích generací. Z lesního podniku se změnil v "realitní kancelář" a jakýsi investiční fond sloužící k vyvádění veřejných peněz do soukromé sféry a politiky přes různé IT a PR zakázky, či právní a poradenské služby.

Tak vidí stav podniku jeho bývalý zaměstnanec a dnes zřejmě jeho nejhlasitější kritik Zdeněk Valný, prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů.

V obsáhlém rozhovoru, který poskytl deníku Insider, nevylučuje, že současný chaos kolem Lesů ČR má legitimizovat jeden ze skrytých cílů Dřevěné knihy - částečnou privatizaci státních lesů. Známá jména politiků spojená se skandály Lesů ČR jsou podle něj ve skutečnosti jen "kmotříčci".

Státní podnik Lesy ČR vydělává pro erár nejvíc peněz ve své historii. Přesto kritika na jeho adresu neustále sílí. Jak má tenhle rozpor chápat člověk, který lesnictví vůbec nerozumí?

Na to, abychom mohli rozklíčovat, kde je jádro takzvaného úspěchu Lesů České republiky, bychom se museli podívat na vývoj a obsah výnosů a nákladů. Za rok 2011 uvádí Lesy celkové výnosy kolem 13,3 miliard korun. Když se podíváme do roku 2006, kdy byly výnosy 13,9 miliardy korun, tedy na srovnatelné výši, tak zjistíme, že klíč úspěchu je z velké části v nákladech. A také v dlouhodobě neudržitelných cenách dřeva, které si v tendrech Lesů navrhli sami vítězové, tedy těžební firmy, které tak mají, co chtěly.

A.cz: Co to znamená pro laika?

Že ve státním podniku dochází k nafouknutí určité bubliny, která jednoho dne splaskne, protože ten stav je nadále neudržitelný...

Čtěte celý rozhovor v placeném deníku Insider:
Jakou roli sehrál exministr zemědělství Ivan Fuksa a proč se říká, že z Lesů ČR udělal tak nanejvýš výnosnou realitní kancelář?

 

Právě se děje

Další zprávy