Virtuální operátor je tu. S Bleskem lze volat za 2,50

ČTK Jiří Hovorka ČTK, Jiří Hovorka
30. 10. 2012 13:30
Blesku by měl nový byznys kromě dalších tržeb přinést také nové čtenáře
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Jednoduchý ceník nabídne svým zákazníkům první virtuální operátor v Česku.

BLESKmobil, který patří do skupiny Ringier Axel Springer (vydavatel stejnojmenného bulvárního deníku Blesk), nabídne v jakoukoli denní i noční hodinu, ve všední dny i o víkendech volání do všech sítí za 2,50 koruny za minutu. Cena jedné SMS zprávy bude 1,50 koruny, MMS vyjde na 5 korun.

BLESKmobil začne své služby prodávat od 7. listopadu a zaměří se pouze na předplacené volání. SIM kartu bude možné pořídit v síti více než šesti tisíc prodejen denního tisku (trafiky, benzinové pumpy, supermarkety apod.). Její cena je 150 korun a v ceně je i kredit ve stejné výši.

Zájemci si budou moci dobíjet kredit přes kupony v hodnotě 250 korun, na terminálech Sazky a také v internetové či hlasové samoobsluze. V brzké budoucnosti by BLESKmobil měl oznámit dohodu také s Českou poštou.

K nováčkovi na trhu bude možné převést stávající telefonní číslo, tak jak to operátoři umějí již nyní.

První minuta celá, pak po vteřinách

Nový virtuální operátor patří do skupiny Ringier Axel Springer CZ, která se s Telefónicou dohodla na spolupráci a bude využívat jejích stávajících sítí.

Zákazníci BLESKmobil získají ke své SIM kartě přístup do internetové či telefonické samoobsluhy, přes kterou budou moci kontrolovat stav svého účtu, dobíjet kredit či aktivovat internet pro mobil.

Připojení k internetu bude za 20 korun na den (50 MB dat) nebo 100 korun za měsíc (100 MB dat).

Volání bude BLESKmobil účtovat v módu 60 + 1, tedy vždy zaplatíte celou první minutu volání a od druhé se pak bude poplatek za hovor účtovat po vteřinách.

Kredit vydrží tři měsíce, pak bude v případě, že si zákazník nekoupí nový, neprovolaný zbytek zablokován. Zablokovaná část bude znovu k dispozici po dalším dobití. U konkurenčních předplacených karet je přitom tato doba minimálně dvojnásobná.

Logo nováčka mezi operátory
Logo nováčka mezi operátory | Foto: BLESKmobil

Dvacetikorunou bude zpoplatněn jakýkoli kontakt se "živým" operátorem na telefonní lince. Podle zástupců společnosti jsou ale jejich služby tak jednoduché, že zákazníkům postačí služby online či hlasové samoobsluhy.

Roamingové ceny se neliší od těch, které nabízí Telefónica, volání ze zemí EU tak vyjde na 8,60 korun za minutu a SMS zpráva na 2,60 koruny. Volání z Česka do zemí EU vychází na deset korun za minutu.

Stávající zákazníci Telefonicy budou zákazníkům BLESKmobil volat za ceny, jakoby volali klasickým zákazníkům Telefonicy. Všechny v textu zmíněné ceny jsou uvedeny včetně DPH.

Operátor přinese i nové čtenáře

Vydavatelství Ringier Axel Springer zároveň předpokládá, že nový byznys kromě dalších tržeb přinese také nové čtenáře jejich zpravodajských serverů.

Zákazníci BLESKmobil totiž nebudou při surfování ve svých mobilech platit za přenesená data z webů blesk.cz, isport.cz, auto.cz a také z webu služby samotné, tedy z bleskmobil.cz.

Přijdou i další

Mobilní virtuální operátoři poskytují služby v síti pronajaté od klasických mobilních operátorů. Fungují ve většině evropských zemí s tržními podíly v řádu jednotek procent.

V Česku se zatím mobilní trojice T-Mobile, Telefónica a Vodafone vstupu virtuálních operátorů bránila tím, že s nimi odmítala uzavřít smlouvu. Český telekomunikační úřad ale v těchto dnech dokončil analýzu, která konstatuje, že mobilní trh není plně konkurenční a na jejím základě může vpuštění nových operátorů nařídit.

"Podle nás je dohoda o BLESKmobil i výsledkem možnosti povinné regulace na základě prováděné analýzy, kterou hodlá ČTÚ tento týden projednat na pracovním jednání se zainteresovanými operátory a dalšími podnikateli," uvedl mluvčí ČTÚ František Malina. Podle ČTÚ by případná regulační opatření mohla vejít v platnost ve druhém pololetí příštího roku.

O virtuálním operátorovi v současnosti vyjednávají zájemci i s T-Mobilem a Vodafonem. Žádný ale podle informací ČTK služby zřejmě nespustí v letošním roce.

Ringier je největším vydavatelem denního tisku na českém trhu a druhým největším vydavatelem časopisů. Celkem má 5,6 milionu čtenářů a uživatelů. Mimo jiné vydává deníky Blesk a Aha!. Loni vykázal zisk před zdaněním 443 milionů Kč při obratu téměř 2,3 miliardy korun. Má přes 500 zaměstnanců. Mateřská firma v Německu provozuje virtuálního operátora pod názvem Bild mobil od roku 2007.

 

Právě se děje

Další zprávy