Na Lesy ČR míří trestní oznámení kvůli prodeji majetku

Karel Toman
30. 10. 2012 13:25
Lesy ČR prodávaly majetek za stamiliony. Smlouva je nevýhodná, tvrdí poslankyně Klasnová
Foto: ČTK

Praha/Hradec Králové - Na státní podnik Lesy ČR se chystá další trestní oznámení. Opět ho sepsala poslankyně Kateřina Klasnová (VV), tentokrát se ale týká prodeje státního majetku za stamiliony korun.

Stanovisko Lesů ČR a společnosti Clanroy online deník Aktuálně.cz zjišťuje.

Zakázku získal v roce 2010 jediný uchazeč, dražební realitka Clanroy, která dříve prodávala majetek například Českých drah, ministerstva vnitra nebo průmyslu. Clanroy podala nabídku se společností Prokonzulta. Za zprostředkování prodeje 1370 nemovitostí během 360 dní nabídly firmy Lesům ČR společně přes 68 milionů korun.

Klasnová: smlouva je pro stát nevýhodná

Klasnová má však podezření, že Lesy ČR nedodržely zákon o veřejných zakázkách a dopustily se tím porušení povinností při správě cizího majetku. Formálně je trestní oznámení sepsáno na neznámého pachatele. Klasnová se ho chystá podat v nejbližších dnech.

"Smlouva je nastavena jednoznačně nevýhodně pro státní podnik, navíc ji zřejmě dodavatel ani nedodržuje, čímž způsobuje Lesům ČR další škody," domnívá se Klasnová. Trestní oznámení, jehož znění má Aktuálně.cz k dispozici, zmiňuje několik hlavních pochybení, která údajně smlouva s Clanroy má.

Předně má smlouva podle Klasnové jiný předmět, než jaký měla soutěž. Zatímco předmětem soutěže bylo 1370 nemovitostí, předmětem smlouvy je prodej 950 nemovitostí, což je skoro o třetinu míň. Lesy ČR sice v zadání zakázky uvádějí, že do uzavření smlouvy se může počet nemovitostí snížit, tím ale podle Klasnové porušily zákon o veřejných zakázkách, podle kterého se musí předmět zakázky vymezit "v podrobnostech nezbytných pro zpracování nabídky".

"Lesy ČR stanovily rozsah předmětu veřejné zakázky zcela neurčitě," píše se v trestním oznámení.

Smlouvu mohla firma bez sankcí vypovědět

"Smlouva dále obsahuje v rozporu s předloženou nabídkou i podmínkami stanovenými zadavatelem právo dodavatele bez jakýchkoliv sankcí ukončit platnost smlouvy výpovědí, a to i bez uvedení důvodu," píše se dále.

Dodavatel se podle smlouvy zavázal platit sto tisíc korun za každý další den prodlení oproti smluvně dohodnutým 360 dnům. Poslední dražba se tak měla konat v dubnu 2011. Smlouva ale zároveň tvrdí, že když Lesy ČR dodají realitce dokumentaci k nějaké nemovitosti pozdě, lhůta se o toto zpoždění automaticky prodlužuje.

"Lesy ČR však řádně nevedly evidenci o předání potřebné dokumentace k jednotlivým nemovitostem dodavateli, a nebyly a nejsou tak schopny uplatnit právo na úhradu smluvní pokuty dodavatelem," píše se v trestním oznámení.

Lesy ČR ve smlouvě přiznávají dodavateli odměnu 5,9 procenta z ceny úspěšně vydražené nemovitosti. U těch, které se nepodaří prodat, měla odměna pro Clanroy a Prokonzultu činit tři procenta z tržní ceny určené znalcem.

"Ve smlouvě však zcela chybí ustanovení o celkové ceně," píše se v trestním oznámení.

Za tři roky Lesy ČR prodaly majetek za dvě miliardy

"Navíc mám i určité informace o tom, že za některé vydražené objekty Clanroy dosud nepřevedl finance získané z dražeb na účet Lesů ČR. Přestože s Lesy ČR již přes rok nespolupracuje. Má se jednat o více než padesát milionů korun," dodává místopředsedkyně VV.

Podle informací Aktuálně.cz má Klasnová podezření, že Lesy ČR stále nedostaly peníze za některé nemovitosti, které se vydražily za snížené nabídky až v druhém kole a u kterých už vlastnické právo přešlo na nové majitele vesměs v srpnu roku 2011.

Na rozsáhlý prodej majetku Lesů ČR poukázala i poslední zpráva NKÚ. Mimo jiné se v ní píše, že "provozní výsledek hospodaření bez prodeje nemovitostí byl za rok 2009 ve ztrátě." Prodej majetku byl toho roku oproti předpokladům finančního plánu vyšší o 288 milionů korun.

Roku 2009 Lesy ČR podle NKÚ prodávaly nemovitosti mimo jiné v atraktivních lokalitách zimních sportů v Jeseníkách nebo Jizerských horách, aniž by do ceny zahrnuly náklady, které měly s opravami prodávaných domů. "Stanovená výše ceny se jeví jako podhodnocená," píše se v protokolu NKÚ k prodeji jednoho domu v Hradci Králové. V několika případech také Lesy ČR prodaly majetek vedený v kategorii strategický a tudíž neprodejný, v jednom namátkovém případě to bylo jediné nabídce.

Podle materiálů pro dozorčí radu citovaných ve zprávě NKÚ prodaly Lesy ČR roku 2009 majetek za 520 milionů korun, o rok později za 602 milionů. Čerstvá výroční zpráva Lesů ČR však uvádí, že roku 2010, kdy už prodávala majetek společnost Clanroy, se dlouhodobého majetku státního podniku prodalo celkem za 749 milionů. Roku 2011 pak za 768 milionů.

Mezi lety 2009 a 2011 tak státní podnik prodal majetek zhruba za dvě miliardy korun.

Klasnová už dříve podala trestní oznámení v souvislosti se zprávou NKÚ. Svůj podnět policii tehdy podal i samotný Nejvyšší kontrolní úřad.


 

Právě se děje

Další zprávy