Krach dřevařského obra táhne ke dnu stovky živnostníků

Karel Toman
25. 10. 2012 14:14
Drobní podnikatelé tvoří přes polovinu z 4500 věřitelů krachujícího gigantu Less
Foto: Karel Toman

Praha - Kvůli potížím tuzemské dřevařské jedničky Less hrozí krach stovkám živnostníků. Dřevařský obr jim totiž dluží desítky až stovky milionů.

Online deníku Aktuálně.cz to sdělil člen prezidia České asociace podnikatelů v lesním hospodářství Miroslav Švec, podle kterého insolvence Lessu a jeho dceřiných společností zvýší na venkově nezaměstnanost a sníží kvalifikovanost v lesnictví.

Z celkových 4500 závazků vůči věřitelům těžařské firmy Less & Forest, tvoří podle ČAPLH nejméně polovinu pohledávky živnostníků a drobných podnikatelů, kteří pro firmu pracovali jako subdodavatelé.

Zcela fatální důsledky

"Pro významnou řadu z nich bude mít insolvence společnosti Less & Forest zcela fatální důsledky a povede k dalšímu odlivu kvalifikované pracovní síly z odvětví lesního hospodářství," tvrdí Švec.

Velcí věřitelé, jako je Raiffeisenbank, Česká spořitelna nebo Agrofert, "pouze" odepíší desítky milionů případných ztrát z ročního zisku. Pro stovky drobných podnikatelů, kteří jsou živiteli rodin, však mohou nedobytné pohledávky představovat existenční problém.

"Celkový objem závazků vůči drobným živnostníkům lze odhadovat na mnoho desítek či stovek milionů korun," dodává Švec. Bilance přitom může být pro živnostníky ještě horší, protože v celkové sumě pohledávek ještě přibudou faktury za září.

Problémy jsou na čtvrtině území ve všech krajích

"K tomuto problému dochází zejména na územích, kde Less & Forest v roce 2012 obhospodařoval smluvní územní jednotky Lesů České republiky. Těch bylo 32 z celkových 117, tedy více než jedna čtvrtina území České republiky prakticky ve všech krajích," uvádí Švec.

K 19. říjnu přihlásilo podle České asociace podnikatelů v lesním hospodářství své pohledávky u Krajského soudu v Praze jen 194 subjektů.

"Hrozí proto riziko, že řada těchto drobných živnostníků, ať již z neznalosti pravidel a závazných termínů insolvence, či z jiných důvodů, nepřihlásí včas své pohledávky a bude definitivně vyřazena z možnosti dosáhnout byť jen velmi nízkého uspokojení svých pohledávek," uzavírá Švec.

Na přihlášení pohledávek mají živnostníci necelý týden. Na ty doručené po 1. listopadu už soud nebude brát zřetel.

 

Právě se děje

Další zprávy