Tunel? Dejte důkaz policii, zní z krachujícího Lessu

Karel Toman
17. 10. 2012 6:00
Lidé z dřevařského obra zastupují "cizí" firmu, která obchoduje s dřívím
Foto: Karel Toman

Praha/Bohdaneč - Kolem krachující dřevařské jedničky Less vznikla struktura firem nápadně připomínající schéma pro odvádění majetku na úkor věřitelů.

Less dluží nejméně tři miliardy korun věřitelům, mezi něž patří prostřednictvím státního podniku Lesy ČR i daňový poplatník.

Majitel Lessu Jan Mičánek, insolvenční správkyně Monika Cihelková i Lesy ČR však všechna podezření odrážejí hradbou mlčení.

Biomasa, která je i není Lessu

Podezření budí zejména vztah mezi firmami Less & Biomass a Less & Forest.

Tu první holding Less ve své struktuře neuvádí, protože ji letos na jaře prodal anonymní akciovce, když se jeho problémy prohlubovaly. Ta druhá naopak součástí holdingu je, a stejně jako on je od 1. října v insolvenci.

Obě firmy přitom zastupují lidé velmi úzce spojení s vrcholným managementem holdingu Less.

Konkrétně Pavel Hodějovský je obchodním ředitelem Less & Forest a zároveň jediným členem představenstva Less & Biomass. Novým majitelem Less & Biomass je firma Panecillo s akciemi na majitele, kterou zastupuje Jana Szabová. Tu výroční zpráva z roku 2010 uvádí jako členku představenstva holdingu Less.

Krachující společnost Less & Forest nemá od 12. října přístup k dříví, protože s ní Lesy ČR odstoupily od smluv. Kulatinu na letošní čtvrtý kvartál však podle informací Aktuálně.cz začala pilám ve velkém dodávat "cizí" anonymní akciovka Less & Biomass, přičemž dodávky za ni vyjednával právě Hodějovský.

Konkrétně u pouhých dvou pil, jejichž zástupci si kvůli ochraně svých pohledávek za Less & Forest nepřáli být jmenováni, jde o množství v řádech stovek až tisíců kubíků za měsíc, což představuje dříví v hodnotě milionů korun za kvartál.

Nemám čas, nashledanou

"Nemám na takové věci čas. Nashledanou," pokládá daňová poradkyně Jana Szabová telefon hned poté, co vyslechne otázku, zda přes anonymní Less & Biomass není odváděno dříví, které ve skutečnosti patří krachujícímu Less & Forest, a tedy věřitelům holdingu Less. Mezi ně patří hlavně Andrej Babiš a jeho Agrofert, Lesy ČR, Raiffeisenbank, Česká spořitelna a přes krachující Less & Timber také UniCredit Bank.

Szabová zastupovala anonymní akciovku Panecillo, když Less & Biomass dne 27. září, tedy jen pár dní před vyhlášením insolvence Lessu, požádala u Městského soudu v Praze o přejmenování firmy na Zelenou biomasu.

Kulatinu fakturovanou na Less & Biomass vozí do pil podle informací Aktuálně.cz kamióny společnosti Less & Forest. Firma Less & Biomass přitom nefiguruje na seznamu aktuálních smluvních partnerů Lesů ČR. Na dotaz Aktuálně.cz, zda Less & Biomass alias Zelená biomasa těží na některých jednotkách Lesů ČR, však státní podnik ani po opakovaných urgencích neodpověděl.

Pavel Hodějovský zastupující obě provázané firmy tvrdí, že k žádnému podvodu na věřitele nedochází. "Less & Biomass v žádném případě neobchoduje s dřívím Less & Forest," ujišťuje manažer, podle kterého má Less & Biomass "zcela jinou strukturu a jen využívá služeb Less & Forest za tržní ceny," což podle něj může.

Jestli máte důkaz, běžte na policii

"Jestli máte důkaz o tom, že se vyvádí majetek, běžte na policii. O mých aktivitách je seznámen vlastník, mám jeho souhlas. Nikdy jsem nebyl v pozici, že bych domlouval cenu na více stranách. Docela se mě to dotklo," reagoval Hodějovský, podle kterého je insolvence Lessu pro všechny uvnitř firmy "naprosto bolestná záležitost."

Jedním z možných majitelů anonymní akciovky Less & Biomass je Andrej Babiš. Firma totiž změnila majitele ve stejný den, kdy se Jan Mičánek Babišovi smluvním dodatkem z 20. dubna zavázal splatit do konce září 311 milionů půjčky (což dodnes neučinil).

Babiš ale popírá, že by mu Less & Biomass skrytě patřila a snažil se skrze ni za zády ostatních věřitelů získat zpět část peněz, které mu Less dluží. Takový dotaz označil za "zlomyslný." "Nic za tím nehledejte," řekl Babiš online deníku Aktuálně.cz. Agrofertu naopak připadá podezřelé, že součástí insolvenčního řízení není KHL-EKO - těžařská společnost, kterou Less donedávna uváděl ve své struktuře a která v Lesích ČR stále těží.

Příliš jasno do nepřehledné situace zatím nevnesla ani insolvenční správkyně Monika Cihelková.

První výsledek insolvence? Informační embargo

"Paní insolvenční správkyně zakázala celému managementu Lessu komunikovat s novináři, zavolejte jí," odpovídá Jan Mičánek na otázku, komu patří Less & Biomass a proč v ní figurují lidé z Lessu, přestože už mu navenek nepatří. Insolvenční správkyně se však ani přes urgence k podezřením nevyjádřila.

Částka, kterou Less a jeho krachující dceřiné společnosti dluží, přitom může být podstatně větší, než se dosud uvádí. A mnohem víc, než se dosud soudí, může tratit i daňový poplatník.

Čí je dříví na tomto kamionu? To je klíčová otázka od doby, co mu došla nafta. Podívejte se.

Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů (AČMD) například v pondělí vydala zprávu, že pohledávky státních Lesů ČR za holdingem Less mohou ve skutečnosti činit zhruba miliardu korun, a ne 186 milionů, jak uvádí Less. Insolvenční návrh Lessu totiž obsahuje pouze nesplacenou fakturu Lessu za červencové dříví. Kolik ale Less dluží za dříví vytěžené skoro za čtvrt roku od srpna do vypovězení smlouvy 12. října? To známo není a Lesy ČR to odmítají sdělit.

Poslankyně Kateřina Klasnová (VV) už dříve odhadla, že po odečtení bankovních záruk může škoda, kterou Lesy ČR z krachu Lessu utrpí, činit až tři čtvrtě miliardy.

Lesy ČR pouze uvedly, že bankovní garance, které u nich složil Less, jsou dostatečné. Jejich konkrétní výši ale na přímý dotaz Aktuálně.cz neuvedly. Odhad škod, které podle dřevozpracovatelů Lesům ČR hrozí, odmítl státní podnik komentovat jako "nepodložený".

 

Právě se děje

Další zprávy