Komu teď patří dřevo na kamionech? Osud obra určí leden

Karel Toman
8. 10. 2012 11:45
Úpadek neznamená totéž co konkurz, zdůrazňuje insolvenční správkyně holdingu Less
Foto: Karel Toman

Praha - Jan Mičánek si prozatím udržel vedení krachujícího holdingu Less. Celková suma jeho dluhů, která podle Mičánkova vlastního insolvenčního návrhu přesahuje tři miliardy, však ve skutečnosti zatím není známá.

Online deníku Aktuálně.cz to řekla insolvenční správkyně Lessu Monika Cihelková. Předestřela také základní "příběh", jaký se v nebližších měsících kolem dřevařského obra odehraje.

Ti, komu Less dluží, se mohou přihlásit se svými pohledávkami do insolvenčního řízení. V lednu se pak rozhodne, zda podnik bude reorganizován, nebo zda skončí v konkurzu.

Na některé další otázky, například komu patří dříví na kamionech Lessu či to, které má nasmlouváno ve státních lesích, nebo kdy a zda vůbec se obnoví činnost holdingu Less v Lesích ČR, správkyně podle svých slov zatím nemůže odpovědět.

Zpráva bude 13. prosince

"Obrací se na mě i řada subdodavatelů. Spousta subjektů vůbec netuší, že bude schůze věřitelů a že do 1. listopadu mohou přihlásit své pohledávky za Lessem," říká správkyně Cihelková. Na pohledávky přihlášené u insolvenčního soudu později než 1. listopadu nebude brán zřetel.

Insolvenční správkyně zdůrazňuje, že byl "zjištěn úpadek" Lessu, nebyl vyhlášen konkurz. "To má pro chod podniku zásadní význam. Tím, kdo může nakládat s majetkem, je i nadále dlužník, ne já. Funkce insolvenčního správce je v této fázi insolvenčního řízení zejména kontrolní," vysvětluje advokátka Cihelková.

Klíčové pro budoucnost Lessu bude stanovisko věřitelů a zpráva insolvenční správkyně, která má být hotova do 13. prosince. Obsahovat bude seznam přihlášených pohledávek, soupis majetku dlužníka a zprávu o hospodářské situaci holdingu Less. A především pak to, jaký způsob řešení úpadku insolvenční správkyně navrhuje.

Rozhodne novoroční schůze věřitelů

Ke způsobu řešení úpadku se vyjádří i prozatímní věřitelský výbor, v němž jsou největší věřitelé Lessu - Raiffeisenbank, Agrofert Holding a Česká spořitelna. U Less & Forest tvoří věřitelský výbor Raiffeisenbanka, Agrofert a Lesy České republiky. Jak vše nakonec dopadne, bude záležet právě na věřitelích.

Podle deníku E15 by Lesům ČR vyhovoval spíše konkurz, protože se údajně chystají zvýšit plochu, na které by hospodařily samy, a technika Mičánkova Lessu by se tak státnímu podniku mohla hodit.

Připomeňte si osud kamionu firmy Less, který kvůli insolvenci uvízl v kravíně

"Dlužník podal návrh na reorganizaci, trvá tedy zájem na pokračování chodu jeho podniku. Jestli se to podaří, bude záležet především na věřitelích. O způsobu řešení úpadku bude totiž rozhodováno na schůzi věřitelů. Tam se rozhodne, zda bude povolena reorganizace, nebo zda bude prohlášen konkurz," vysvětluje insolvenční správkyně.

Termín schůze věřitelů byl stanoven na 2. ledna na Krajském soudu v Praze.

 

Právě se děje

Další zprávy