Týden prohibice: Firmy drtí ztráty, kompenzace nebudou

Petr Kučera Jiří Hovorka Petr Kučera, Jiří Hovorka
21. 9. 2012 21:05
Prohibice už firmám způsobila škodu přes sto milionů, ničí i dobré jméno značek
První minuty pro vyhlášení zákazu prodeje tvrdého alkoholu, 14. září 2012
První minuty pro vyhlášení zákazu prodeje tvrdého alkoholu, 14. září 2012 | Foto: Reuters

Praha - Škody přesahující sto milionů korun zatím zaznamenali výrobci a dovozci alkoholu, provozovatelé restaurací a hotelů i obchodníci kvůli prohibici vyhlášené přesně před týdnem. Lépe na tom není ani státní pokladna.

Zejména na straně výrobců přitom nezůstane jen u škod, způsobených několikadenním výpadkem tržeb. Některé kroky ministerstva zdravotnictví jim totiž poškodily dobré jméno. Například Hanácká vodka, vyráběná druhou největší tuzemskou likérkou, se "nespravedlivě" dostala na seznam nebezpečných lahví.

Stát zatím neplánuje, že by postiženým firmám - zejména malým živnostníkům v pohostinství - nějak plošně pomohl nebo ulevil od běžných povinností.

Podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků přitom reálně hrozí, že se stovky firem ke konci měsíce dostanou do vážných problémů s řízením hotovosti. "Navrhujeme udělat vstřícný krok a poskytnout těmto firmám okamžitý daňový odklad DPH, spojený s osvobozením od všech nově vzniklých úroků z prodlení," říká předseda asociace Karel Havlíček

Ministerstvo financí však takový krok zatím nechystá. Pokud by zasaženým firmám pomohl například odklad placení daňových záloh, mohou se nicméně obrátit na "své" místně příslušné finanční úřady.

„Mohou požádat správce daně o posečkání platby (zálohy) daně a o upuštění od úroků z posečkání. Je také možné vyjednat nižší zálohy. O všem rozhoduje individuálně konkrétní finanční úřad," řekl online deníku Aktuálně.cz náměstek ministerstva financí Ladislav Minčič, zodpovědný za oblast daní.

Stovky milionů

Po týdnu od vydání zákazu prodeje "tvrdého" alkoholu už firmy počítají ztráty v řádech stovek milionů nezávisle na tom, zda se "jejich" značky objevily mezi podezřelými či padělanými lahvemi, či nikoliv.

Podle odhadu společnosti Mag Consulting přicházejí české restaurace a bary za každý den prohibice až o 200 milionů korun. "Celkové tržby za lihoviny se v pohostinství každý den pohybují mezi 300 a 350 miliony korun, část spotřeby ale konzumenti nahradili vínem a pivem, proto jsou ztráty menší," řekl analytik Mag Consulting Jaromír Beránek.

Střízlivější odhad přinesl průzkum, který mezi svými členy uskutečnila Asociace hotelů a restaurací. V průměru podle něj provozovatelé přichází o pětinu tržeb, což odpovídá 40 milionům korun denně, celková ztráta tedy u restaurací, barů a hotelů zatím činí zhruba 280 milionů korun.

Výrobci a dovozci lihovin již v pondělí odhadli, že denně přicházejí na čistých tržbách zhruba o 15 milionů korun, jejich celková prohibiční bilance tak zatím dosahuje na zhruba mínus 105 milionů.

Obchodníci hlásili jménem Svazu obchodu a cestovního ruchu už v úterý mínus 150 milionů korun, což by znamenalo do dnešního dne nárůst na 300 milionů korun celkové ztráty pro obchody.

Státní kasa pak jen na spotřební dani a dani z přidané hodnoty tratí podle Ladislava Minčiče každý den zhruba 25 milionů korun, takže už po víkendu by se měla zaokrouhlit na čtvrt miliardy.

Další ztráty se pak těžko vyčíslují. Výrobci upozorňují na to, že zahraniční medializace, která zesílila po zákazu exportu tvrdého alkoholu z Česka, jim zásadně poškozuje reputaci v cizině. Zahraniční odběratelé totiž nevidí, že značkového alkoholu se v Česku problémy s metylalkoholem netýkají.

Výrobci proto navrhují, aby stát zakázal jen prodej těch značek, kde na základě dosavadních zjištění hrozí skutečné nebezpečí kvůli padělkům.

Omyl s Hanáckou vodkou

Vedle údajně příliš radikálních řešení se ale ministerstvo zdravotnictví dopouští i omylů, které přitom ničí pověst některých značek.

Ukázkovým příkladem je Hanácká vodka, vyráběná druhou největší tuzemskou likérkou Granette & Starorežná Distilleries.

Ministerstvo zdravotnictví ji zařadilo do přehledu etiket lahví, v nichž byl nalezen nebezpečný alkohol - byť s konstatováním, že může jít o padělky a nikoliv o vinu výrobce.

Etiketa Hanácké vodky se vzápětí objevila - společně s dalšími značkami - prakticky ve všech tuzemských médiích včetně Aktuálně.cz.

Likérka pak podle svého mluvčího dlouho intenzivně pátrala, proč se v seznamu objevila. „Podle oficiálních informací Policejního prezidia nikdy Hanácká vodka mezi zabavenými pančovanými produkty nefigurovala. Podle vyjádření Policejního prezidia není v současné době k dispozici žádný znalecký posudek (toxikologická expertíza) potvrzující jakoukoliv hladinu metylalkoholu v Hanácké vodce," říká její mluvčí Petr Maxa, který jako důkaz přidává i oficiální policejní informaci.

Během týdne sice ministerstvo zdravotnictví Hanáckou vodku se seznamu vyřadilo, ale v tichosti, už bez medializace odpovídající původní informaci. Média ani spotřebitelé se tak prakticky nedozvěděli, že se ministerský seznam nebezpečných lahví změnil, natož aby se ministerstvo firmě alespoň veřejně omluvilo.

„Zvažujeme další právní kroky. Denně jen na českém trhu přicházíme na tržbách o částku přesahující pět milionů korun. Nejde jen o finance, ale i o ztrátu důvěry. Jméno Hanácké vodky bylo poškozeno a přitom bylo budováno v řádu desítek let," říká Maxa.

Ministerstvo zdravotnictví zatím na dotaz Aktuálně.cz od pátečního dopoledne neodpovědělo.

Etikety lahví, v nichž byl nalezen nebezpečný alkohol - může jít o padělky:

Ve stínu Draka. Fotili jsme v centru metanolové aféry:

 

Právě se děje

Další zprávy