Řešení? Zakažte prodej metanolu, chtějí malé likérky

Radek Pecák Tereza Krobová Radek Pecák, Tereza Krobová
17. 9. 2012 14:50
Likérka Drak vypsala milionovou odměnu za dopadení pachatele pančování
Barel s uzávěrem proti zpětnému plnění.
Barel s uzávěrem proti zpětnému plnění. | Foto: Radek Pecák

Praha - Na liknavý postoj státu k dosavadním prohlášením o pančování alkoholu v Česku upozornil předseda Sdružení výrobců lihovin Pavel Kučera na pondělní tiskové konferenci. Toto sdružení zahrnuje 34 především menších výrobců se zhruba 250 zaměstnanci.

Podle Kučery je postup celníků nedůsledný. Hlavním problémem je podle sdružení především dostupnost lihu na českém trhu. Sdružení proto navrhuje úplné zrušení použití metanolu ve výrobcích, které by se mohly dostat ke spotřebiteli.

Ukázaly se ale také rozpory mezi malými a velkými producenty takzvaného tvrdého alkoholu. "Velké podniky si tvoří zákony samy, mají navíc spoustu výjimek. Nikdy jsem například neslyšel, že by měla velká likérka někdy stálý daňový dozor," říká Kučera.

"Nevidím žádný důvod, aby zástupci velkých firem prezentovali veřejnosti i státním orgánům názor, že pančování alkoholu je plošný problém malých výrobců nebo že se na něm tito výrobci dokonce podílí," říká. "Samozřejmě že to není pravda a nikdy nebylo prokázáno, že by se na tom některý z našich členů podílel," dodává šéf sdružení.

Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga.
Jednatel Likérky Drak Pavel Čaniga. | Foto: Radek Pecák

Malí výrobci si nemohou dovolit vývoj vlastních lahví nebo složitých etiket, proto jsou logicky jejich výrobky snadno padělatelné. "Padělají se i eurové bankovky, dokonalá ochrana neexistuje," argumentují malí výrobci.

Zákaz metanolu a zpětné ventily

Řešení, jak omezit problém pančování lihovin, je podle Kučery řada.

Hlavním důvodem takového rozšíření černého trhu s lihovinami je podle sdružení dostupnost lihu. Sdružení navrhuje například úplný zákaz používání metanolu ve výrobcích, které jsou volně v prodeji, což je například autokosmetika.

Mezi další návrhy na legislativní i technické změny patří třeba zavedení zpětných ventilů používaných na velkých baleních a zamezujících možnosti tyto lahve opětovně plnit. Měla by se také vrátit evidence pohybu denaturovaného lihu, jako tomu bylo před rokem 1999.

Prohibici sdružení vidí jako krátkodobé opatření. "Je nutné se zeptat, co se bude dít dál, co se stane s lahvemi, které jsou teď uskladněné," upozorňuje Kučera.

"Jen pět procent výrobců, kteří pracují s lihem, používá ten, který se pro denaturaci použít nedá, ostatní mají různé výjimky," upřesňuje.

Státní správa by se tak podle něj měla soustředit právě na trh s lihem. Firmy by měly získat povolení na manipulaci s ním jen na základě povolení, probíhat by měly přísné kontroly.

Mezi další problémy podle Kučery patří fakt, že kvůli vysoké DPH  je pro mnoho skupin výhodné vyrábět alkohol načerno.

Liknavost úřadů

Všemu navíc přispívá i liknavost úřadů. "Celní správa se dlouho tvářila, že ten problém je malý, a až teď dodatečně upravila čísla a přiznala, že se něco děje," dodává předseda sdružení.

Upozornil, že ještě v 80. letech byl navíc metanol veden jako jed, do roku 1990 si navíc každý podnik musel vést takzvanou "jedovou knihu", která přesně popsala, co se s vyrobeným metanolem stalo a jak byl zlikvidován. "To, že nyní je veden jen jako toxická látka, velice komplikuje postup trestního práva," doplnil Kučera.

Milion korun za dopadení

Pavel Čaniga, jednatel Likérky Drak, která je metanolovou aférou velmi postižena, je přesvědčen, že dlouhodobý zákaz prodeje alkoholu by pomohl hlavně černému trhu.

Prodej alkoholu by se podle něho mohl uvolnit v první fázi v podnikových prodejnách výrobců, případně ve speciálních výdejních automatech. Ty právě například Likérka Drak již provozuje.

Likérka již začala používat zpětný ventil na všech baleních s objemem nad 1,5 litru. Současně Čaniga zopakoval, že jeho likérka nikdy v minulosti žádný závadný alkohol nevyrobila.

Dosud prodávala dvacet druhů lihovin v celkem sedmi obalech. "V současné době již evidujeme ztráty v řádech desítek milionů korun," říká Čaniga. Zatím však výrobu příliš neomezila, ani nemusela dávat volno zaměstnancům. "Dvě třetiny naší produkce směřují na Slovensko, které ho dále odebírá. Jen se ujistili, zda jsou nápoje opravdu nezávadné," dodal Čaniga.

Likérka vypsala na dopadení pachatele pančování alkoholu metylalkoholem odměnu milion korun. "Přišly desítky ohlasů, zhruba deset jsme již předali k řešení policii ČR," upřesňuje Čaniga.

Etikety lahví, v nichž byl nalezen závadný alkohol - možné padělky:

 

Právě se děje

Další zprávy