Lyží jsou plné sklady. Sporten musí omezit výrobu

ČTK ČTK
13. 9. 2012 11:16
Odstávky mají prakticky všichni výrobci lyží
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha  - Novoměstský výrobce lyží Sporten letos kvůli výraznému poklesu poptávky na světových trzích sníží výrobu o třetinu na 130 000 párů lyží. Tržby Sportenu by kvůli tomu měly letos klesnout na 180 milionů korun z 250 milionů korun v roce 2011.

Generální ředitel Sportenu Ján Hudák uvedl, že poptávka klesla kvůli nepříznivému počasí v zimě.

V posledních dvou letech navýšil Sporten výrobu a tržby o pětinu. Letos se ale situace na zahraničních trzích, kam míří 90 procent produkce Sportenu, podle Hudáka výrazně změnila. "Že bude nižší poptávka po výrobě, jsme věděli již v průběhu zimy. Její pozdní nástup v celé Evropě, následné přívaly sněhu a dlouhotrvající silné mrazy zapříčinily, že se prodejci nezbavili zásob a ani v půjčovnách lyží, které jsou asi největším odbytištěm, nedošlo k jejich opotřebení," uvedl Hudák.

Sklady jsou plné

Většinu lyží vyrábí Sporten pod značkami svých hlavních odběratelů, mezi které patří Decathlon, K2 a Rossignol. Sporten nyní většinu lyží vyrábí pouze na základě přijatých objednávek. "Všechny firmy z oboru mají výrobní pauzy, protože sklady jsou plné lyží," podotkl Hudák.

Sporten kvůli třetinovému poklesu produkce lyží musel zkrátit pracovní týden na čtyři dny a pracovní směnu zredukovat o půl hodiny. Vedení firmy zároveň plánuje i snížení počtu zaměstnanců, kteří mají pracovní smlouvu na dobu určitou. Počet lidí, kterých se má toto opatření týkat, Hudák nezveřejnil. Loni Sporten v průměru zaměstnával 187 pracovníků.

Majoritním akcionářem Sportenu je od privatizace Ladislav Adamec, syn bývalého komunistického premiéra.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Kam pro lyže?

 

Právě se děje

Další zprávy