Komárkova firma bude těžit ropu v Gruzii

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 8. 2012 12:40
MND Group koupila podíl ve firmách, které mají licenci na těžbu kolem Tbilisi
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Praha, Londýn - Společnost Karla Komárka MND Group, která je součástí skupiny KKCG, plánuje v následujících třech letech investovat v Gruzii přes dvě miliardy korun.

Peníze vynaloží na těžbu a průzkum ve třech tamních ropných ložiscích, ve kterých tento týden odkoupila poloviční podíl.  O dokončení akvizice informovala KKCG.

Podle jejího mluvčího Daniela Plovajka padla volba právě na Gruzii, kvůli tomu, že je blízká geograficky i historicky. "České firmy tu v době Sovětského svazu působily, takže máme kulturní vazby, díky ruštině je nám navíc země jazykově blízká," říká pro Aktuálně.cz.

O jaké jiné lokality měl investor zájem, nechce komentovat. Vysvětluje, že k projektům, které se nakonec nerealizují, se KKCG nikdy nevyjadřuje.

Jedna firma již surovinu dobývá

Padesátiprocentní podíl získala MDN v podnicích Ninotsminda Oil Company Limited, CanAgro (Nazvrevi) Limited a CanAgro Norio Limited. Doposud jejich akcie vlastnila pouze Blake Oil & Gas Limited, která sídlí na ostrově Guernsey a působí právě v Gruzii.

Jak uvádí KKCG, v rámci první licence již v současné době probíhá těžba, u zbylých dvou se teprve připravují intenzivní průzkumné práce. Všechny tři společnosti přitom působí v lokalitách, které se nacházejí v bezprostřední blízkosti hlavního města Tbilisi.

Celkové zásoby všech ložisek by měly představovat 339,3 milionu barelů, odhaduje studie, kterou firma Netherland, Sewell & Associates zpracovala v roce 2011.

"Cílem programu je zvýšit těžbu na ložisku Ninotsminda a na ložiscích Manavi a Norio realizovat komplexní posouzení objevených ložisek," stojí ve zprávě KKCG s tím, že v případě pozitivních nálezů je MND Group ochotna v následujících deseti letech vynaložit až 38 miliard korun.

Samotná KKCG tvrdí, že žádná další firma v Gruzii do těžby ropy v podobném rozsahu neinvestovala. Zda v tomto sektoru v zemi působí i další české podniky, se zatím redakci od české ambasády v Tbilisi nepodařilo zjistit.

Kam poputuje vytěžená ropa, KKCG neví - těžařské firmy ji podle Plovajka prodávají rafinériím a o další byznys se nestarají.

MND je v současné době největší českou společností, která se na aktivity spojené s průzkumem a dobýváním ropy a zemního plynu zaměřuje. Stejně tak se věnuje vrtné činnosti, skladování plynu a obchodování s touto surovinou.

Kromě Česka a dalších evropských zemí působí také na Blízkém a Středním východě, v severní Africe a právě v zemích bývalého SSSR.

V Africe zuří další válka. Na hranicích Súdánu se bojuje o ropu:


 

Právě se děje

Další zprávy