Nejdražší české parohy: Vodafone za ně platí 5 milionů

Tomáš Fránek
8. 8. 2012 14:57
Nejvyšší soud potvrdil, že Vodafone musí T- Mobilu zaplatit 5 milionů
Živí maskoti tehdejší reklamní kampaně společnosti Vodafone.
Živí maskoti tehdejší reklamní kampaně společnosti Vodafone. | Foto: Tomáš Adamec

Brno - Společnost Vodafone musí konkurenčnímu T-Mobilu definitivně zaplatit odškodné pět milionů korun za reklamní kampaň, v rámci které nasadila konkurenci parohy.

Potvrdil to Nejvyšší soud, který zamítl dovolání společnosti Vodafone. Jde o jedno z nejvyšších odškodnění za reklamu v Česku.

Sobí parohy umístil Vodafone na billboardy a telefonní budky konkurenčních operátorů v prosinci 2006.

Tzv. guerillovou kampaní chtěla firma upozornit na různé marketingové triky k nalákání nových zákazníků, které měla konkurence užívat. Motiv parohů se před tím objevil ve vánoční kampani Vodafonu s mottem: "Pryč s falešnými soby".

T- Mobile Vodafone zažaloval a kromě omluvy požadoval také odškodnění za nekalou soutěž. Soudy rozhodly o tom, že se Vodafone musí omluvit. Omluvný text byl ale vysázen tak, že tučně vytištěná písmena opět vytvořila motiv paroží.

Loni Vrchní soud v Praze potvrdil, že Vodafone má zaplatit 5 milionů korun odškodnění.

Firma se ale ještě obrátila na Nejvyšší soud. Podle zástupců firmy je omluva dostatečná a odškodnění už nebylo potřeba. Pokutu ve výši pět milionů korun označili zástupci Vodafone za bezprecedentně vysokou.

Pět milionů stačí

Nejvyšší soud ale nyní vysoké odškodnění potvrdil, soudy rozhodly správně.

„Při cílené předvánoční marketingové akci Vodafonu šlo o závažný zásah do nemateriální sféry T- Mobilu takového rozsahu, že by pouze nepeněžité zadostiučinění (již dříve přiznaná povinnost žalované strany omluvit se) nebylo pro T-Mobile postačující satisfakcí za závažnou újmu a pro Vodafone dostatečnou a jejímu nekalosoutěžnímu jednání odpovídající sankcí," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

Soudci potvrdili, že odškodnění musí být dostatečně vysoké, aby to firma pocítila.

"Zaplacení zadostiučinění by mělo pro rušitele představovat určitou finanční újmu (a nejen újmu morální), která má vyrovnat porušenou rovnováhu v postavení rušitele a nekalou soutěží dotčené osoby," rozhodl Nejvyšší soud.

 

Právě se děje

Další zprávy