Hospoda zpláče, za účet vyšší o 65 Kč zaplatí 30 tisíc

Tomáš Fránek
31. 7. 2012 12:55
Nejvyšší správní soud potvrdil trest pro majitele restaurace, který podváděl
Foto: Jan Lipold

Brno - Předražit jídlo a pití, byť jen o nepatrnou částku, může majitele restaurací a hospod  přijít draho.

Nejvyšší správní soud potvrdil pokutu pro majitele Hospůdky u Lípy v Ústí nad Labem. Ten musí s definitivní platností zaplatit za porušení zákona o ochraně spotřebitele pokutu ve výši 30 tisíc korun. Účet neoprávněně navýšil o 65 korun.

Jde o jeden z mála případů předraženého jídla a pití, který skončil až u soudu.

Prý to byla předúčtenka

Nic nebyla majiteli hospody platná poměrně kuriózní obrana, když tvrdil, že pokutu dostal za účet na takzvané předúčtence - tedy předběžném soupisu objednaného jídla a pití, které číšník donesl údajně omylem lidem z České obchodní inspekce.

Ti si objednali celkem jedenáct různých položek z jídelního lístku a zaplatili za ně 669 korun.

Po přepočítání ale inspektoři zjistili, že účet měl být vystaven na 604 korun. "Kontrolní konzumace byla účtována částkou o 65 korun vyšší v neprospěch spotřebitele," uvedli inspektoři. Pokutu potvrdilo také vedení České obchodní inspekce v Praze.

Majitel restaurace ale inspekci zažaloval a chtěl pokutu zrušit. Podle něj se k inspektorům chybou číšníků dostala takzvaná předúčtenka - tedy soupis, který si dělal číšník, u kterého si inspektoři objednali jídlo a pití. Pokuta je tak podle majitele příliš přísná a vysoká.

Městský soud v Praze i Nejvyšší správní soud ale rozhodnutí inspekce potvrdily.

Hospodský recidivista

Podle soudců majiteli hospody přitížil i fakt, že už jednou inspekce odhalila v hospodě předražené jídlo a pití o 148 korun a také to, že si jeden z hostů stěžoval na předražený oběd pro třicet lidí - cena měla být vyšší o pět tisíc korun, což inspekce při šetření také potvrdila.

Podle soudců Nejvyššího správního soudu jsou důkazy proti majiteli restaurace jednoznačné.

"Rozdíly mezi nabízenou cenou a účtovanou cenou pak u některých položek dokládají i fotokopie části nápojového lístku s cenami nápojů, označené razítkem provozovny a fotokopie části jídelního lístku s cenami jídel, označené razítkem provozovny stěžovatele," uvedli soudci.

A to, že by měl soud provést nové dokazování a znovu celý případ prověřit, soudci odmítli. "Nelze bez dalšího učinit závěr o nezákonnosti napadeného rozsudku z důvodu nedoplnění dokazování ze strany městského soudu," rozhodli soudci.

 

Právě se děje

Další zprávy