Hotely zaplatí za televize i po letech, soud to nařídil

Tomáš Fránek
30. 7. 2012 12:19
Nejvyšší soud rozhodl spor o televize ve prospěch Ochranného svazu autorského
Foto: Reuters

Brno - Majitelé tuzemských hotelů musí doplatit autorské poplatky za televize na svých pokojích i za několik let zpětně.

Nejvyšší soud se totiž ve sporu Ochranného svazu autorského (OSA), který poplatky za televize v hotelích vymáhá, a majitele známého brněnského hotelu Continental a jihlavského hotelu Grand postavil na stranu autorského svazu.

Soud rozhodl, že nároky na poplatky, které měly hotely doplatit do poloviny roku 2007, nejsou promlčeny. Jenom v případě majitele brněnského a jihlavského hotelu jde o desítky tisíc korun.

Celý spor souvisí se zmatkem, který zavinili čeští poslanci. Od roku 2005 byli totiž hoteliéři v Česku osvobozeni od povinnosti platit autorské poplatky, to ale bylo v rozporu s evropským právem. V roce 2008 proto politici znovu uzákonili povinnost poplatky platit, podle verdiktů soudu navíc hotely musely uhradit poplatky i za dobu, kdy podle českých pravidel nic platit nemusely.

Spor o promlčecí lhůtu

Ochranný svaz autorský proto stále vymáhá peníze z minulosti. A zažaloval majitele známého brněnského hotelu Continental a jihlavského hotelu Grand, za poplatky po něm chtěl přes 86 tisíc korun.

Majitel se ale bránil. Podle něj nemá OSA nárok na desítky tisíc korun za televize, které měl od začátku roku 2006 na svých pokojích, uplynula totiž dvouletá promlčecí lhůta.

Krajský soud v Brně i Vrchní soud v Olomouci rozhodly ve prospěch majitele hotelu. Autorský svaz měl podle soudců možnost vymáhat peníze už od roku 2006 a nemusel čekat na kontrolu přímo v hotelích, která se uskutečnila až v roce 2009.

„Nárok je promlčený, Ochranný svaz autorský musel vědět, že hotel od 1. 1. 2006 neodstranil televizní a rozhlasové přístroje z pokojů z hotelů, ale že tam nepochybně zůstaly i nadále," rozhodli soudci.

Autorský svaz se ale obrátil na Nejvyšší soud. Podle něj teprve kontrola v září 2009 definitivně potvrdila, kolik televizorů mají hotely na pokojích, a proto teprve v roce 2009 mohl podat žalobu. To potvrdil i Nejvyšší soud.

Lhůta se počítá od září 2009

Senát vedený soudcem Pavlem Pavlíkem sice potvrdil, že obecně Ochranný svaz autorský věděl, že bude moci vybírat poplatky i zpětně nejpozději v roce 2007, kdy padlo několik soudních verdiktů nařizujících doplacení poplatků. Podle soudců ale tato obecná informace nestačí. Autorský svaz nemohl vědět, zda všichni hoteliéři poplatky skutečně nehradili, a nemohl také vědět, kolik které ubytovací zařízení má televizorů.

„Svaz sice mohl vědět, že hotel má stále na pokojích televizní přijímače, ale takové povědomí není dostačující a vyžaduje se, aby se svaz skutečně dozvěděl (tedy nikoli pouze předpokládal) o tom, že došlo na jeho úkor k získání bezdůvodného obohacení a kdo je získal," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

A protože kontrolu v hotelích Continental a Grand svaz uskutečnil v září 2009, teprve od té chvíle běží podle nich promlčecí lhůta.

„Promlčecí lhůta začíná ve chvíli, kdy svaz provedl kontrolu, a přímo se tak dozvěděl počet televizních a rozhlasových přijímačů a vytíženost hotelu v daném období," rozhodl Nejvyšší soud.

Soudní spory mezi majiteli hotelů a autorským svazem trvají už několik let a některé stále nejsou u konce. Soudy tak nyní řeší spor o to, jestli hotely musí platit i za televize na neobsazených pokojích.

 

Právě se děje

Další zprávy