Konec letních kin v Česku. Rozhodne i Železná lady

Karel Toman
28. 7. 2012 15:51
Více než polovině tuzemských kin chybí digitální technologie, která se jim nevyplatí koupit
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Bioscop

Hulín - Pro tohle letní kino je to svým způsobem rozhodující představení. Film Železná Lady o Margaret Thatcherové se bude v sobotu v Hulíně poprvé promítat zapůjčenou technologií blue-ray, která stojí zhruba 300 tisíc.

Pokud film nebude ke koukání, hrozí kinu zánik.

Volný trh, jehož byla Železná Lady vášnivou zastánkyní, totiž od příštího roku odsoudil k zániku klasický filmový pás pro premiérové filmy. A nové digitální promítačky stojí řádově miliony korun.

Ministerstvo: Úmrtnost nezastavíme

"Filmový průmysl přechází již pouze na digitální technologii, pokrok nelze zastavit. Je to stejný zlom jako němý film na zvukový," tvrdí tajemník Unie filmových distributorů Jaroslav Pecka.

Pro mnohá městská a venkovská kina, provozovaná většinou obcemi, to ale v konečném důsledku bude znamenat zánik. Na drahé digitální projektory totiž nemají peníze.

"Úmrtnost malých kin nezastavíme. A zejména těch letních, kde stejně nelze velice citlivou digitální technologii instalovat," tvrdí ředitelka odboru médií a audiovize a státních fondů ministerstva kultury Helena Fraňková.

"Digitální projektor by stál asi dva miliony, a to asi nepřipadá v úvahu, ta návštěvnost není zas tak veliká," tvrdí Roman Hoza, starosta města Hulín, pod které tamní letní kino spadá. Obrat kina je za sezónu podle ředitele městského kulturního klubu Libora Pecháčka kolem 50 tisíc.

"Nemáme žádný zisk, je to spíš takový folklór, zajímavý zážitek," popisuje roli, jakou má letní kino ve většině měst a malých obcí.

"Tady letní kino skončilo k 13. červnu," prozrazuje do telefonu ženský hlas z městského úřadu ve Slušovicích.

Po republice je přitom takových čím dál víc. Stačí letmo zabrousit v tisku: letní kino Hrádeček v Českých Budějovicích končí po 40 letech, poslední sezónu letos odehraje také letní kino ve Velké Bíteši na Ždársku. Spousty dalších kin neví, co bude.

Půl století tradice

Prostřednictvím fondu kinematografie ministerstvo sice podpořilo digitalizaci kin od roku 2009 celkem bezmála 116 miliony. Z celkových 726 kin však dnes stále není digitalizována ani polovina. Digitalizací totiž prošlo jen 346 kin. Finanční podporu ministerstva přitom za celých pět let získalo jen 158 z nich.

"Nemáme finance. Rádi bychom v tom pokračovali, ale vypadá to blbě," říká starosta slováckých Polešovic na Uherskohradišťsku Michal Zapletal. Tamní kryté kino je v provozu od 60. let. "Je to docela likvidace malých obecních kin. Kdyby aspoň byla nějaká dotace," tvrdí.

Podle ředitelky Fraňkové bude stát digitalizaci kin i nadále finančně podporovat. Částky jsou ale i kvůli vládním škrtům rok od roku nižší a klesá tak i výše dotace na každý projekt.

"Dříve u nás jelo kino dva měsíce v kuse. Teď promítá jen o pátcích," dokládá účetní obce Bystřička na Vsetínsku Jitka Smilková, jak se už teď filmové novinky stále méně pouštějí do distribuce v klasickém formátu.

"S koupí digitální promítačky nepočítáme, finančně na to nedosáhneme," vysvětluje účetní obce s devítimilionovým ročním rozpočtem. "Po zániku koupališť je tohle další ekonomická rána pro vyžití na venkově," dodává. Kino v Bystřičce funguje od roku 1962.

Další rány: utahování opasků a stahování filmů

Kromě rychlého nástupu technologie tak letním kinům nepřeje ani ekonomická situace. Kvůli utahování opasků domácností a stahování filmů do počítače vloni navštívilo kina nejméně lidí za deset let, i když letos se zatím - díky českým novinkám - návštěvnost mírně zvýšila.

Ministerstvo se podle ředitelky Fraňkové snaží apelovat na regionální zastupitele, aby digitalizaci kin společně s Fondem pro podporu a rozvoj kinematografie podpořili. Z čísel ministerstva ale zároveň vyplývá, že odmítnutých žádostí o podporu citelně přibývá.

Podle ministerstva i unie distributorů mohou kina dál promítat starší filmy. Je ale otázka, jestli na ně lidé budou chtít chodit, a zda taky komerčním kinům fakt, že se zbaví konkurence, prostě nevyhovuje. Některá malá kina mezitím zkoušejí levnější varianty. Například to v Hulíně.

Železná Lady v sobotu rozhodne

"Sám jsem na sobotu zvědavý," zamýšlí se šéf hulínského kulturního klubu nad sobotní premiérou promítání pomocí technologie blue ray. "Pokud to vyjde, bude to skvělé. Je to přenosná technologie, svůj zvukový systém máme. Mohli bychom toho využít i v zimě pro promítání v sále," doufá ředitel Pecháček s tím, že městskou kasu by snad na koupi projektoru za 300 tisíc nalomit šlo.

"Uvidíme. Ten rozdíl přes milion a půl ale asi někde vidět být musí," obává se. Železná Lady tak možná v sobotu v Hulíně vynese další ze svých pověstných nemilosrdných ortelů volného trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy