Penta chce uspět v Německu, plánuje tam koupit řetězec

Radek Pecák Radek Pecák
28. 6. 2012 12:45
Investiční skupina si pochvaluje vstup do polského Empiku
Marek Dospiva při zahájení stavby Florentina v Praze.
Marek Dospiva při zahájení stavby Florentina v Praze. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zřejmě během následujících několika měsíců hodlá skupina Penta Investmens ohlásit svoji další akvizici v Německu. "Zatím nemohu prozradit více, ale jde o jeden retailový řetězec," sdělil na tiskové konferenci partner Penty Jaroslav Haščák.

Penta již letos v lednu uzavřela koupi Clar Systemu v Polsku, v březnu zařadila do svého portfolia masokombinát Schneider Group v Česku a v květnu koupila síť lékáren Domov Zdravia na Slovensku.

Realitní divize Penty v březnu zahájila výstavbu nového kancelářského centra Florentinum v Praze. Nejvýznamnější letošní akvizicí je ale vstup Penty do polského retailového holdingu EM&F Empik, kde nyní vlastní 33 procent, a spolupracuje s majoritním akcionářem Eastbridge na restrukturalizaci a expanzi společnosti. "Vstup do Empiku je pro nás transakcí roku a má potenciál se stát vůbec největší investicí v historii Penty," dodal Haščák.

Tato firma je podle druhého partnera Marka Dospivy zajímavá i tím, že zahrnuje řetězec prodejen hraček, který je v tomto segmentu polskou jedničkou a německou dvojkou. To zapadá do plánů Penty na významnější vstup na německý trh. Dosud zde také vlastní výrobce krmiv a steliva pro domácí zvířata.

Polsko se Pentě také zamlouvá

V posledních měsících Penta podle Dospivy v Německu posuzovala zhruba 30 projektů v hodnotách od 100 do 300 tisíc eur. Zatím je Penta nejvíce zastoupena na Slovensku (51 procent), v Česku (35 procent) a v Polsku (12 procent). Také Polsko by v plánech Penty mělo sehrávat čím dál větší roli. Uvažuje se i o vstupu na turecký, ukrajinský a návratu na ruský trh.

Firma také oznámila svoje loňské výsledky. Čistý zisk stoupl na 126,7 milionu eur (skoro 3,3 miliardy Kč) z předloňských 49,7 milionu eur. Aktiva skupiny vzrostla na 4,7 miliardy eur (122 miliard Kč) ze 3,4 miliardy v roce 2010.

Hlavní podíl na loňských výsledcích měly prodeje, zejména Žabky v Polsku a společnosti TES Vsetín. "Zisk je pro investiční skupinu našeho typu kolísavý ukazatel, který ovlivňuje především to, zda víc kupujeme, nebo prodáváme. Nejvíce mě proto těší trvalý nárůst vlastního jmění, které překročilo miliardu eur," uvedl partner Penty Marek Dospiva. "V roce 2012 očekáváme ještě lepší výsledky, první pololetí tomu nasvědčuje," uvedl partner Penty Jaroslav Haščák.

Investiční skupina Penta byla založena byla v roce 1994. Investuje především do maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, energetiky, zábavního průmyslu, bankovnictví a realit. Působí ve více než deseti zemích Evropy a má svoje zastoupení v Praze, Bratislavě, Varšavě, Limassolu, Amsterdamu a na Jersey.

 

Právě se děje

Další zprávy