Zrušme zelenou naftu, svádí k plýtvání, tvrdí farmář

Karel Toman
12. 6. 2012 5:00
Jan Váňa vidí problémy českého zemědělství úplně opačně než Agrární komora
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Karel Toman

Kroměříž - Argumentů, kterými družstevníci a farmáři během své nedávné protestní jízdy hájili zelenou naftu, bylo hodně. Soukromý zemědělec Jan Váňa ale neuznává jediný z nich.

Člen a někdejší místopředseda Asociace soukromých zemědělců si dokonce myslí, že zrušení zelené nafty by farmářům mohlo paradoxně prospět.

Celý "humbuk" kolem paliva má podle Váni politické pozadí - jde o špatně maskovanou kampaň šéfa Agrární komory Jana Veleby kandidujícího do Senátu.

Zelená nafta je palivo osvobozené od spotřební daně, která se u pohonných hmot vybírá na opravy silnic. Zemědělci ale jezdí hlavně po polích, takže se jim část spotřební daně vrací.

Ministr financí Miroslav Kalousek chtěl v rámci úsporných rozpočtových opatření tuto výhodu úplně zrušit, čímž by si stát přilepšil o 1,8 miliardy korun. Čeští zemědělci by pak ale platili o šest korun na litr víc než dnes a až o 12 korun víc než v Rakousku, kde zelenou naftu - stejně jako v okolních zemích - mají také.

Levicoví družstevníci versus pravicoví farmáři

Agrární komora, která proti zrušení zelené nafty protestovala, reprezentuje na čtyři pětiny procent tuzemských zemědělců a ideově má blízko k ČSSD. Podle ní je zrušení zelené nafty dalším opatřením, kterým vláda snižuje konkurenceschopnost českého zemědělství. Premiér Petr Nečas ale metodu protestních jízd po celé zemi označil za vydírání, a odmítl se se zástupci komory sejít.

Oproti tomu Asociace soukromých zemědělců reprezentuje pravicové křídlo farmářů a protestní jízdy nepodpořila. Nečas se s ní sešel a nakonec se i dohodl na kompromisu připomínajícím osvědčené diplomatické "stažení do předem připravených pozic": Zelená nafta se nezruší, místo nynějších 60 procent spotřební daně se však zemědělcům bude vracet jen 40 procent.

Podle zemědělců, s nimiž hovořil online deník Aktuálně.cz, by zrušení zelené nafty znamenalo pro jejich podniky stotisícovémilionové propady v příjmech v závislosti na jejich velikosti.

Váňa je ale přesto přesvědčen, že by se nic tak dramatického nestalo.

"Snížení produkce a HDP, pokles zaměstnanosti, růst cen potravin i potravinové závislosti. Proč? To nemá logiku," kroutí hlavou nad místním tiskem shrnujícím argumenty agrárníků z jejich nedávného protestu na kroměřížském Velkém náměstí za zachování zelené nafty.

Kdyby dnes zelená nafta skončila, znamenalo by to podle Váni pokles příjmů zemědělce zhruba o dvě procenta. "Takovou úsporu musí umět najít každý hospodář," tvrdí zemědělec obdělávající 400 hektarů pozemků na Kroměřížsku.

Dobře placená likvidace chovů

"Ubude takzvaných marných jízd, traktor nebude někde stát a hrčet, pracovní morálka se zlepší. Zrušením zelené nafty se příroda možná zazelená víc než s ní," tvrdí Váňa. "V žádném případě nezdraží ceny potravin, o těch nerozhodujeme my, ty se tvoří jinde a určuje je především úroda," oponuje dalšímu z argumentů Agrární komory. 

Družstvo, z jehož protestu Aktuálně.cz přineslo reportáž, je však ziskové hlavně z hospodaření na polích, a dotuje z něj drůbežárnu, která zase dává práci více lidem. Pro podobná družstva může podle jejich šéfů zrušení zelené nafty při špatné úrodě, jakou čekají letos, znamenat propad do ztráty. "Tak jednejme o účelových dotacích, třeba právě na slepice," odráží argument Váňa.

Na vlhké obilí je každá politika krátká, podívejte se

"Naši předkové říkali, že zemědělci vyjde vždycky něco, ale málokdy všechno," pomáhá si starým moudrem Váňa. Podle něj není problémem českého zemědělství zelená nafta, ale jeho nízká konkurenceschopnost daná dědictvím socialistických velkodružstev.

Agrárníci navíc podle něj informace veřejnosti účelově filtrují, aby to vypadalo, že se proti nim vláda a celá EU spikla.

Příkladem je podle něj rušení českých chovů prasat a krav, zatímco například v sousedním Německu se stavy prasat zvyšují. To sice tuzemským lidem na venkově bere práci a zvyšuje závislost Česka na dovozu, už se ale podle Váni nezmiňuje, že díky štědře nastaveným kompenzacím se ale majitelům družstev bohatě vyplatí. Podobně jako kdysi rušení cukrovarů bez ohledu na zájmy pěstitelů řepy, tvrdí Váňa.

Družstva často hospodaří 20 let na cizí půdě

"Pokud jde o naši konkurenceschopnost v rámci celé EU, museli bychom srovnávat všechny ukazatele, nejenom ty, co jsou pro nás takzvaně nevýhodné," dodává. Většinu z dotačních podmínek přitom podle něj vyjednávala s EU Zemanova socialistická vláda s ministrem zemědělství Janem Fenclem.

"A navíc po 20 letech nemáme rovné podmínky pro všechny ani v rámci našeho zemědělství. Zvýhodněni jsou ti, kteří se doposud nevyrovnali s restituenty a vlastníky majetkových podílů," připomíná Váňa fakt, že spousta družstev navzdory povinnosti uzákoněné roku 1992 stále nevyplatila lidi, na jejichž polích hospodaří, a tím získala ohromné pozemky zadarmo. Na rozdíl od soukromých zemědělců, jako je Váňa.

Spřízněnost Agrární komory a levice stvrdil i protest za dotace roku 2009

"Každá koruna se hodí, o tom není sporu, ale tohle je zpolitizované," tvrdí Váňa, "nikdy bych se nesnížil k tomu, abych Velebovi pomáhal v kampani na senátora. A divím se, že okresní agrární komory se k tomu snížily," dodává soukromý zemědělec.

A neslouží naopak zelená nafta vládě jako "politický handl", jak dosáhnout úspory a zároveň posílit pozici sobě nakloněné Asociace soukromých zemědělců, respektive oslabit Agrární komoru? To Váňa odmítá.

"Ministr Bendl nám řekl, že proti rušení zelené nafty na vládě nebude protestovat, protože by to neprosadil. Premiér zase vždycky říkal, že bude jednat jen s tím, kdo nevyhrožuje. Kdyby agrární komora pozastavila přípravy na protestní akci, přijal by je," tvrdí zemědělec.

 

Právě se děje

Další zprávy