Forbes: Bakala má další africké vinařství

Ekonomika Ekonomika
7. 6. 2012 13:50
Miliardář své vinařské portfolio doplnil o producenta kvalitního červeného vína
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Praha - Zdeněk Bakala získal další africké vinařství. Bakala spojil své vinařství Klein Constantia s dalším jihoafrickým vinařstvím Anwilka, českému vydání magazínu Forbes to potvrdilo vedení firmy. Vytvoří tak novou firmu Klein Constantia Ltd.

Vinařství Anwilka sídlí ve známé jihoafrické oblasti Stellenbosch a bylo založeno v roce 2005. U jeho zrodu stáli Lowell Jooste, předchozí majitel Klein Constantia, Hubert de Bouard, spolumajitel francouzského vinařství Chateau Angelus v Saint Emilion, a Bruno Prats.

Zatímco Lowell Jooste se stane neexekutivním ředitelem nové společnosti, oba francouzští vinaři se stanou minoritními akcionáři. Majoritu bude mít dál Zdeněk Bakala, kterému před fúzí patřilo 90 procent akcií Klein Constantia.

Spojením s vinařstvím Anwilka získá Bakala do svého vinařského portfolia producenta kvalitního červeného vína. Klein Constatia se totiž soustředí na bílá a dezertní vína a díky vínům Anwilka bude mít ucelenější nabídku.

Anwilka je známá hlavně díky svým vínům z odrůd Cabernet Sauvignon a Syrah. Víno se pěstuje přibližně 7 kilometrů od pobřeží Indického oceánu na zhruba dvanácti hektarech vinic, celková rozloha je 40 hektarů. Vinařství zahrnuje značky Anwilka a Ugaba.

Klein Constantia patří k nejznámějším jihoafrickým vinařstvím a je proslulá zejména díky dezertnímu vínu Vin de Constance. To patří k nejlepším dezertním vínům na světě. Rozloha vinařství je 150 hektarů, z toho 87 hektarů jsou vinice.

Bakala se stal majitelem Klein Constantia v květnu loňského roku a zaplatil za něj podle odhadů 20 milionů euro. Podrobnosti nové fúze s Anwilka wine nebyly oznámeny.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Navštivte vinařství v naší republice.

 

Právě se děje

Další zprávy