Vězení za falšování dortu? Pekaři narazili s Mařenkou

Tomáš Fránek
7. 6. 2012 11:20
Kopírování známého medového dortu Marlenka řešil i Ústavní soud
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Brno - Snaha využít velké popularity medového dortu Marlenka se majitelům pekárny ze severu Moravy nevyplatila. Za jeho falšování totiž dostali přísný trest.

Po definitivním verdiktu Ústavního soudu musí tři majitelé pekárny z Havířova zaplatit vysokou pokutu v celkové výši 100 tisíc korun. Pokud tak neučiní, půjdou až na tři měsíce do vězení.

Marlenka se stala jedním z nejznámějších cukrářských výrobků v Česku. Firma Miko jich podle tradiční staroarménské receptury vyrábí přes sto tisíc měsíčně.

Mezi odběratele patří většina velkých obchodních řetězců, firma je dodává i na Pražský hrad. Medové dorty z Frýdku-Místku ale putují také do Dánska, Polska, Nizozemska, Rakouska, Maďarska a na Slovensko.

Stejná místa i obaly

Obliby Marlenky se rozhodli využít majitelé havířovské pekárny Semag. Na trh začali dodávat medový dort pod názvem Mařenka. Nabízeli ji na stejných místech jako Marlenku, v některých případech dokonce ve stejných obalech.

To se ale majitelům firmy Miko nelíbilo a majitele havířovské pekárny zažalovali.

"Na trhu je hodně druhů medovníků, nic proti tomu nemám. Havířovská pekárna Semag však začala můj dort bezostyšně kopírovat," uvedl jednatel firmy Miko International Gevorg Avetisyan. Mařenku odmítl zaregistrovat i Úřad průmyslového vlastnictví.

Mařenku sice pekárna nakonec přestala vyrábět, soudy ale rozhodly, že majitelé spáchali přečin porušení práv k ochranné známce. To potvrdil i Nejvyšší soud.

Za kopírování musí firma zaplatit pokutu ve výši sto krát tisíc korun. Jestliže ji neuhradí, hrozí majitelům až tři měsíce vězení. 

"Došlo k nepoctivému těžení z rozlišovací způsobilosti a dobrého jména ochranné známky Marlenka," rozhodli soudci Nejvyššího soudu.

Příliš přísný trest?

Majitelé pekárny se ale ještě obrátili na Ústavní soud. Podle nich byl trest příliš přísný a neměl být vůbec řešen v rámci trestního řízení.

Policie totiž spor řešila dvakrát a v prvním případě rozhodla, že ke spáchání trestného činu nedošlo a oba výrobky si nejsou podobné. "Problematika ochranných známek je složitá a nebylo na místě uplatňovat trestní odpovědnost," uvedli majitelé pekárny ve stížnosti k Ústavnímu soudu.

Ústavní soudci ale nyní stížnost odmítli a potvrdili, že majitelé pekárny byli potrestání správně.

První trestní oznámení bylo sice odloženo na základě znaleckého posudku, podle kterého slova Marlenka a Mařenka si lidé plést nemohou, ale majitelé pekárny využívali pro svoje výrobky i podobná balení výrobků.

"Z přiložené fotodokumentace je zcela evidentní značná podobnost v obrazové úpravě a oba výrobky mají téměř identickou vnější podobu a jsou pro běžného spotřebitele těžko rozeznatelné, navíc za situace, kdy výrobky s označením Mařenka byly vkládány do krabic s označením Marlenka," uvedli ve svém verdiktu ústavní soudci.

Rozhodnutí soudů označil Ústavní soud za velmi podrobné a pečlivě zpracované. Nemá proto žádný důvod je měnit.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Domácí pekárna - už jste ji vyzkoušeli?

 

Právě se děje

Další zprávy