Parazitovat na EU se nemá, firma značku Eura nezíská

Tomáš Fránek
4. 6. 2012 7:00
Není euro jako euro, ochranu může získat v Česku jenom někdo

Brno - Využívat známosti evropské měny a dalších znaků Evropské unie se v Česku k podnikatelským účelům může jenom za určitých podmínek.

Se svou snahou neuspěla firma Eura Holding, která si chtěla zaregistrovat ochrannou známku Eura ve spojení s modrožlutými hvězdami. Takovou kombinaci pro svoje symboly využívá také Evropské unie.

Jiné společnosti přitom byly se snahou získat ochranu pro názvy, kde se objevuje slovo euro nebo eura, v Česku i v Evropě úspěšnější. Celkem ochranu získalo na 155 různých firem. O ochranu značky eura se nyní snaží třeba tabákový koncern British Tabacco.

Žluté hvězdy a modrá barva

V Česku o ochranu názvu Eura spojenou se šesti žlutými hvězdami na modrém podkladu požádala společnost Eura Holding, firma zabývající se realitami, exekucemi a oddlužením.

Se svou první žádostí u Úřadu průmyslového vlastnictví neuspěla. „Označení by vzbuzovalo ve veřejnosti asociaci garantování služeb evropskou výkonnou mocí či souvislost mezi nimi a činností Rady Evropy," uvedli experti úřadu.

Firma se ale odvolala, podle ní o žádné klamání lidí nejde. „Nijak neuvádíme spotřebitele v omyl," uvedli zástupci firmy. Podle nich euro není oficiálním platidlem Evropské unie, ale jenom části zemí, navíc značka euro nebo eura je firmami hojně využívána a úřady ji chrání v různých podobách.

To potvrdil i šéf Úřadu průmyslového vlastnictví Josef Kratochvíl. „Je pravdou, že 155 ochranných známek/přihlášek obsahuje prvek Euro. Ale to neznamená, že bude zapsána každá značka," uvedl Kratochvíl.

Podle něj by označení Eura ve spojení se symboly připomínajícími znaky Evropské unie mohlo jednoznačně klamat veřejnost. „Vyvolávalo by dojem oficiální instituce (agentury/orgánu) poskytující konkrétní služby (například vzdělávací služby, právní poradenství, realitní služby)," rozhodl šéf úřadu.

Lidé by nevěděli

„Část spotřebitelů by tak tento prvek (značka Eura), zejména v souvislosti s finančními službami, pojišťovacími službami, půjčkami, úvěry, konsolidací půjček, oddlužováním, elektronickými dražbami, aukcemi, mohl vést k domněnce, že tyto služby jsou poskytovány či je možno je uhradit prostřednictvím tohoto platidla přes to, že Česká republika není členem eurozóny," rozhodl šéf úřadu.

Užití značky Euro je tak možné v případech, kde je jasné, že nejde o žádnou oficiální souvislost s institucemi Evropské unie.

Slovo Euro nebo Eura tak nesmí být dominantní a nesmí být spojeno s dalšími symboly Unie, kterými jsou třeba modrá barva nebo žluté hvězdy.

 

Právě se děje

Další zprávy