Soud dal akcie Vítkovic Světlíkovi, boj ale pokračuje

Zdeněk John
31. 5. 2012 16:00
Soud rozhodl spor miliardářů Světlíka a Komárka o podíl ve třicítce strojírenských firem
Foto: Petr Protivánek

Praha - Městský soud v Praze nečekaným způsobem zasáhl do bitvy miliardářů, kteří se dlouhé roky přetahují o necelou polovinu holdingu Vítkovice. Nařídil, aby 45 procentní balík akcií holdingu, které dosud ležely v soudní úschově, byly vydány Janu Světlíkovi.

Rozhodnutí okamžitě napadla druhá strana sporu, skupina KKCG Karla Komárka. Ukazuje se, že bitva dnešním verdiktem zdaleka nekončí. "Je pro nás nepochopitelné, jak v jedné a té samé věci mohou různé soudy dospět ke zcela opačnému závěru. Jsme přesvědčeni, že odvolací soud nebral v potaz veškeré právní argumenty a důvody a že rozhodnutí je věcně a právně chybné," sdělil Aktuálně.cz mluvčí skupiny KKCG Dan Plovajko.

KKCG na počátku letošního roku uspělo s žalobou, kdy Obvodní soud pro Prahu 10 rozhodl, že zmíněné akcie náleží Karlu Komárkovi. Šéf představenstva a ředitel Vítkovic Jan Světlík se proti tomuto rozhodnutí odvolal.

Městský soud v Praze, tedy odvolací instance, nyní překvapivě zrušil nejen rozhodnutí prvoinstančního soudu, ale zároveň rozhodl ve věci samé. Souhlasí s vydáním 45 procent holdingu Vítkovice Janu Světlíkovi.

Dovolání k Nejvyššímu soudu

KKCG nyní podá dovolání k Nejvyššímu soudu a požádá také o odkladný účinek dnešního rozhodnutí Městského soudu.

O zmíněný 45procentní balík akcií holdingu Vítkovice se bojuje dlouhé roky a mění se nejen taktika, ale i znesvářené strany.

Tři roky například trvalo arbitrážnímu soudu v Paříži, než o osudu tohoto mnohamiliardového majetku rozhodl ve sporu mezi Karlem Komárkem (KKCG) a podnikatelem Davidem Beranem. V květnu 2009 je pařížští arbitři přidělili Komárkovi.

Světlík si ale už tehdy na akcie dělal nárok. Dokonce mu je přisoudila v témže roce jiná arbitráž, ale Beran je odmítl vydat právě s odvoláním na uzavřenou transakci s KKCG Karla Komárka.

Vítkovice Holding je společnost, pod níž patří necelá třicítka strojírenských firem. Roční tržby se před krizí pohybovaly lehce pod 20 miliardami korun.

KKCG je nadnárodní soukromou finanční a investiční skupinou Karla Komárka mladšího. Svoji činnost zaměřuje zejména na oblasti ropy a zemního plynu, ale právě i průmyslové výroby. V holdingu Vítkovice ji patří pět procent, dalších 10 procent pak v akciové společnosti Vítkovice.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Soudy v ČR.

 

Právě se děje

Další zprávy