Potraviny opět zdraží, sucho ničí úrodu za miliardy

Karel Toman
31. 5. 2012 6:00
Opakuje se extrémní sucho z roku 1947, tvrdí šéf agrárníků Veleba. Nejvíc trpí Morava
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Sucho, které už několik týdnů sužuje Čechy a hlavně Moravu, přinese zemědělcům oproti loňsku miliardové propady.

Pokles výnosů místy dosáhne i poloviny obvyklých hodnot, a v druhém pololetí lze proto očekávat zdražení potravin. Firmy v zemědělství lidem snižují platy a zvažují i propouštění.

Online deníku Aktuálně.cz to řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Nejhorší situace je podle něj na jižní Moravě, v okresech Znojmo, Břeclav a Hodonín. A také v oblasti srážkového stínu na Rakovnicku.

"Postižená území se každým dnem rozšiřují, dnes je už v republice málokterá oblast, která by v povrchové vrstvě ornice měla dostatek vláhy," tvrdí Veleba.

Vážnost situace potvrzují i oslovení zemědělci.

Kvůli suchu nejspíš zdraží potraviny

"Myslím si, že se pravděpodobně opakuje rok 1947. Stav je opravdu velmi vážný. U obilovin můžeme už teď počítat, že úroda půjde o 40 až 50 procent dolů," obává se Veleba.

Poškození rostlin suchem je už podle něj většinou nevratné, kvůli suchu je totiž obilí velmi řídké a má malé klasy.

"Velmi zlý" je podle něj i stav vinic, které sužuje dlouhé sucho po nedávných jarních mrazech.

V pondělí Agrární komora poslala svým okresním ředitelům a ředitelkám žádost o inventarizaci škod. "Odhaduji, že pokud bude toto počasí pokračovat, snížená produkce polních plodin bude v miliardách korun," tvrdí Veleba.

Sucho se tak pravděpodobně projeví ve zdražení potravin. "Toto počasí není jen v České republice, ale i v okolních státech. Zcela určitě se to promítne do zvýšených cen obilovin jak potravinářských, tak krmných," shrnuje Veleba. V druhém pololetí se tak dá očekávat tlak na zvýšení cen pečiva i masa.

Výrazně nižší výnos, a tedy i zdražení, se čeká i u řepky, ze které se vyrábí příměs přimíchávaná z šesti procent do nafty.

Agrárník Veleba: Rodí se tu katastrofa

"Rodící se katastrofa" má podle Veleby i sociální rozměr. "Šéfové firem nevědí, co s lidmi. Na polích by se za normálních okolností sekla vojtěška nebo sklízely senáže. Není co, takže lidi nemají práci," vysvětluje Veleba. Firmy proto podle něj mnohde snižují mzdy a zvažují propouštění.

Sám Veleba je rozsahem sucha zaskočen. "Nikdy v životě jsem například neviděl, a to mi je 65 let, že by se nesklidila první seč vojtěšky," shrnuje své dojmy z nedělní cesty na jižní Moravu, kde navštívil Agrodružstvo Miroslav.

Vojtěška tvoří touto dobou obvykle na polích hustý zelený koberec, který se seče jako krmivo pro krávy. V Miroslavi ale byla tak seschlá, že ji Agrodružstvo muselo posíct a nechat ležet na poli.

"Postihne nás to mimořádně, protože nám tady neprší prakticky vůbec. Včera nám po dlouhé době spadly čtyři milimetry na jedno katastrální území z pěti, jinak vůbec nic," potvrzuje vážnost situace Miroslav Kolečkář, předseda představenstva zemědělského družstva v Klenovicích na Hané

"Oproti loňské úrodě odhadujeme u obilovin a řepky snížení výnosů nejméně o 30 procent, možná o 40," tvrdí Kolečkář. S následky neúrody se tak jeho firma bude muset vypořádávat příští rok, kdy přestane pro zemědělce platit "zelená nafta" osvobozená od spotřební daně. Jen na naftě tak družstvo přijde o dva miliony korun, což je podle Kolečkáře měsíční plat pro všechny zaměstnance.

"V letošním roce máme ještě nějaké tržby z loňské úrody. Očekávám ale, že se z velmi slušného zisku ocitneme na nule," odhaduje letošní hospodářský výsledek.

Opakuje se na Moravě rok 1947?

Podobné to je například i na Uherskohradišťsku. "Obiloviny u nás mívají výnos 60 až 65 metráků na hektar, letos čekáme 40 až 45 metráků. U řepky odhaduju pokles z 30 až 35 metráků na 20 až 25 metráků," tvrdí Vítězslav Lapčík z jarošovské firmy Fyto.

"Od kolegů mám ověřeno, že nejvíc postižená nejen suchem, ale i mrazem je jižní Morava a Haná, to je jednoznačné. Střední Čechy jsou na tom o malinko líp, ten problém je ale tady už taky," potvrzuje Pavel Hrdlička, předseda představenstva ZD Luštěnice na Mladoboleslavsku.

O hospodářském výsledku zemědělců v Čechách tak letos bude rozhodovat přeháňková loterie. "Zatím to není plošné. Máte oblasti, kde to spadlo a je to bez problémů, a o dva kilometry dál je totální sucho. Na Moravě to už ale plošné sucho je," říká Hrdlička.

Katastrofální sucho začalo roku 1947 už v dubnu. Vedra tehdy trvala až do srpna, na spoustě míst země přesáhla rtuť teploměru na mnoho dnů pětatřicetistupňovou hranici.

"Zrno se málo nalilo a předčasně uschlo. Jetele a jiné pícniny z jara zaseté úplně uschly. Brambor bylo tak málo, že i nejstarší hospodáři toto nepamatují. Velikost jejich kol dosahovala čtyř centimetrů v průměru a pro svoji zvadlost byly takřka nepoživatelné," citoval dobového kronikáře časopis Týden v dubnu roku 2007, kdy republiku také trápil nedostatek srážek.

Letos byla navíc podle zemědělců srážkově velmi chudá i zima, jen pětina obvyklých srážek spadla také v březnu.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Jak drahé budou potraviny?

 

Právě se děje

Další zprávy