Za miliardy dělá stát z lidí ohyzdy, tvrdí fotografové

Karel Toman
6. 6. 2012 6:00
Biometrické focení mělo zjednodušit vyřizování dokladů. Opak je pravdou
Foto: Jan Langer

Kroměříž - Černovláska na schodech úřadu si přitiskne občanku na hruď. Je spokojená s fotkou na svém čerstvém dokladu? "Ne," odpoví bez váhání.

Vybledlá podobenka mladé dámy připomíná portrét vyjeveného zločince.

"Fotili mě natřikrát," připomíná Lenka. Využila tak práva volby, které ministerstvo vnitra ve svých pravidlech biometrického fotografování na občanky připouští. "Ale nebyla jsem spokojená ani jednou," zpochybňuje vzápětí smysl takové možnosti.

Kolem nových biometrických fotokabin je to tak skoro se vším. Miliardový projekt úředního focení - navzdory prohlášením o opaku - lidem vyřizování dokladů spíš komplikuje. A fotografům navíc ohrožuje živnost.

Zlevnění za 4,5 miliardy

Přínos fotokabin spočívá v "zjednodušení agendy" a "snížení nákladů" na pořízení pasů a občanek, jmenuje údajné výhody projektu cestovních dokladů s biometrickými prvky Břetislav Oliva z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Zatím se ale příliš nedaří ani jedno.

Když roku 2006 projekt začínal, psala média o tom, že bude příštích pět let stát celkem 4,5 miliardy korun. O šest let později systém vydávání občanek v přechodném roce kolabuje, protože nezná datum 29. února, lidé si kvůli focení na pasy berou volno a tráví celé dny na úřadech. Úředníci pracují přesčasy a radnice nakupují potřebné kabiny ze svého, protože přístrojů není dost.

Nedaleké ateliéry fotografů přitom zejí prázdnotou. Ti, co se u nich "nebiometricky" fotí do průkazu ZTP nebo sportovních registraček, jsou vyřízení do dvou minut.

Vykulené úřední portréty v dokladech navíc nejsou tak úplně zadarmo, jak se tváří. Podle Komory fotografických živností stát práci fotografů pouze "supluje z daní" a kromě toho ještě ohrožuje jejich živnost.

Před šesti lety komora odhadovala, že biometrické focení připraví o živnost dva tisíce fotografů. "Naše obavy se potvrdily," uvádí bez podrobnější analýzy a dat tajemnice komory Pavla Davidová, podle které je současný stav "obchodní křečí před faktickou smrtí živnosti," která ale "nikoho nezajímá, pokud z ní necáká krev."

Na úřadech narváno, v ateliérech pusto

Potíže živnosti postižené další vládní reformou potvrzuje například cesta do ulic moravské Kroměříže.

"Vidíte, jak je tu prázdno. Dřív se tu na doklady chodilo fotit dvacet až třicet lidí denně, tohle byste neviděl," tvrdí ve svém prázdném ateliéru kroměřížský podnikatel Antonín Král.

"Manželka to teď spočítala. Meziroční pokles tržeb za fotografické služby za období leden až květen činí 42 procent," dokládá, jak na jeho ateliér dopadla opatření platná od letošního Nového roku.

"O polovinu i víc," odhaduje propad Jana Muchová z nedalekého konkurenčního ateliéru Mucha.

Pasové a občankové fotky představovaly donedávna stabilní  a silné jádro příjmů živnosti. "Odliv prací v oblasti průkazové fotografie fotografům určitě do pomyslné rakve pomáhá," tvrdí tajemnice Davidová.

Fotit do pasů fotografové nesmějí už od září 2006. I proto teď plní čekárny úřadů rodiče s dětmi, které musí mít do konce června vlastní cestovní doklad.

Ministerstvo argumentuje, že fotografové, kteří prošli školením a zřídili si datovou schránku, mohou aspoň na občanské průkazy fotit dál. Fotku ale musí ministerstvu poskytnout zdarma. Podle fotografů však lidé raději ušetří a nechají se "cvaknout" úředně.

Antonín Král to řeší tak, že fotku do občanského průkazu poskytuje jako doplněk zdarma k sadě čtyř průkazkových fotek za 130 korun. Digitální podobenku pak "prožene" přes speciální software a přes datovou schránku ji pošle ministerstvu vnitra. To ji však pro účely použití na občanský průkaz uchová nanejvýš dva měsíce.

Další "reforma" k přiškrcení živností

Jeho konkurent Marek Mucha sice ministerským školením prošel také, na focení pro občanky ale pro všechny zmíněné komplikace rezignoval.

"Nikoho nového nám to nepřivede," je přesvědčen fotograf-živnostník, podle kterého měl stát svoje fotky zpoplatnit, a nechat tak lidem právo volby. "Nebyla tu rovná startovací čára. Místo toho nás stát nekompromisně odstřihl," tvrdí Mucha.

Do jeho ateliéru si během asi dvaceti minut přijde jedna klientka pro fotky na řidičák, druhý klient se nechá vyfotit na zbrojní pas.

Podívejte se, jak vypadá čekání na cestovní pas pro děti:

Je pravda, že ani jeden z navštívených fotografů nestojí před krachem, i když jsou stejně jako Komora fotografických živností přesvědčeni, že mnoho z nich "to položí". Museli ale omezit investice, čímž podle nich stát opět předvedl, jak umí přiškrtit vlastní ekonomiku. 

"Na jednu stranu chápeme, že stát musí plnit i tuto svoji funkci a vydávat mezinárodně platné dokumenty všeho druhu. Na druhou stranu však je nepochopitelné, že to dělá tak neobratně," diví se tajemnice komory Pavla Davidová.

Vyhozené peníze?

Navíc příklad focení na občanku podle nich ukazuje, že za rovných podmínek mohli od začátku "biometricky" fotit i oni a že celý drahý špás s fotokabinami byl tak možná zbytečný.

"V dobách úspor si stát hodí takového grófa a utratí takové peníze? Pán z Liberce nám tady montoval to zařízení na posílání fotek a říkal, že v Německu nic takového nemají," tvrdí Jana Muchová.

Kolik fotokabiny na úřadech vlastně stojí? To není snadné zjistit. "Ministerstvo vnitra v nedávné době vyjednalo zásadní snížení ceny těchto zařízení, vzhledem k řadě různých typů zařízení je otázka ceny na jednání mezi příslušnou obcí a dodavatelem systému," odpovídá Břetislav Oliva z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Dodavatelem zařízení je podle něj Státní tiskárna cenin prostřednictvím svého subdodavatele. Ta byla vybrána v roce 2005 v rámci výběrového řízení podle paragrafu zákona o veřejných zakázkách, který "umožňoval přidělit zakázku přímo státní organizaci, která se danou problematikou zabývala".

 

Právě se děje

Další zprávy