Milion nezničitelných pneumatik. Česká firma boduje

Tomáš Fránek
29. 5. 2012 16:30
Otrokovický Barum chce zdvojnásobit výrobu pneumatik, které se hned zalepí
Továrna Barum prošla úspěšnou privatizací. Dnes zaměstnává čtyři a půl tisíce lidí, kteří pracují na směny.
Továrna Barum prošla úspěšnou privatizací. Dnes zaměstnává čtyři a půl tisíce lidí, kteří pracují na směny. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Zlín - Společnost Barum Continental plánuje zdvojnásobit výrobu "nezničitelných" pneumatik s technologií Conti Seal ve své továrně v Otrokovicích.

Firma chce místo nynějšího půlmilionu vyrábět až jeden milion těchto pneumatik ročně. V oznámení úřadům kvůli posouzení vlivu na životní prostředí slibuje, že podstatné rozšíření výroby nijak neohrozí životní prostředí v okolí továrny.

Zvýšení produkce má umožnit především využití nových technologií, počet zaměstnanců se nezmění. Výši investice firma neoznámila.

"Nezničitelné" pneumatiky obsahují speciální směs, která při propíchnutí hned zacelí díru a řidiči mohou pokračovat v jízdě. Nepotřebují tak rezervu.

Společnost je největším zaměstnavatelem ve Zlínském kraji, od roku 2009 postupně nabírá zaměstnance a nyní jich má více než čtyři tisíce.

Díra se hned zacelí

Pneumatiky zpevněny viskózní hmotou. Ta je nanesena na vnitřní stranu a propíchne-li pneumatiku hřebík či šroub, poškození se okamžitě utěsní, aniž by došlo ke snížení tlaku v pneumatice a řidič může bez potíží pokračovat v jízdě.

Utěsněny mohou být díry po předmětech až s průměrem do pěti milimetrů. Tímto způsobem lze zabránit až 85 procentům defektů pneumatik. Společnost Continental pneumatiku vyvinula exkluzivně pro vlajkovou loď řady Passat s názvem Passat CC.

Známe detaily nové Škody Rapid. Podívejte se

Nyní se tyto pneumatiky vyrábí pro celou řadu vozů, včetně aut se znakem Škoda.

Jednička pro rychlé vozy

Otrokovická firma je už nyní největším výrobcem pneumatik určených pro rychlosti převyšující 240 kilometrů za hodinu a také polotovarů určených pro tyto speciální HiTech pláště.

Barum Continental, který patří mezi pět největších tuzemských vývozců, je českou divizí německého koncernu Continental. V Otrokovicích vyrábí pneumatiky pro osobní, nákladní i speciální vozy.

V roce 2009 vyrobila necelých 19 milionů pneumatik na osobní auta, loni už jich bylo přes 21 milionů. Tržby za loňský rok převýšily 47 miliard korun.

Kabriolety pro letošní léto. Vyberte si, čím se projet

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Pneumatiky pro vaše auto.

 

Právě se děje

Další zprávy