Dřevařský gigant Less prodal svou dceru anonymní firmě

Karel Toman
22. 5. 2012 8:00
Less & Biomass teď patří firmě, kterou vlastní ten, kdo zrovna drží její akcie v rukou
Foto: ČTK

Praha/Bohdaneč - Akciová společnost Less & Biomass z holdingu Less, tuzemské dřevařské jedničky podnikatele Jana Mičánka, změnila majitele.

Ale možná také nezměnila. Firma, které teď Less & Biomass patří, je totiž takzvaně anonymní. Informoval o tom deník Insider.

Holding Less zaměstnává 1500 lidí, je největším smluvním partnerem státních podniků Lesy ČR a Vojenské lesy a statky.

Momentálně je ve finanční tísni, do níž se podle Jana Mičánka dostal zčásti kvůli systému státních zakázek a indexace cen dřeva. Dvěma sty miliony mu vloni pomohl půjčkou Andrej Babiš a jeho Agrofert.

Bez komentáře

Prodej Less&Biomass provázejí některé podivné okolnosti, vysvětlení podniku ani nových majitelů však nebylo možné zjistit.

Majitel holdingu Less Jan Mičánek po dotazu na Less & Biomass pokládá telefon. O tom, komu teď Less & Biomass patří, odmítá mluvit také zástupce ředitele firmy Stanislav Plešák.

Na současného majitele Less & Biomass, společnost Panecillo, není dostupný telefonní kontakt. Mobil na společnost stojící na konci řetězce majitelů Panecilla, je nedostupný. Mlčí i banka Patria, která pro Less hledá kupce.

"Nejste potenciální investor ani partner pro společnost Less, a.s., nevidíme důvod vám cokoli vysvětlovat," odpověděl po několika týdnech urgencí šéf Patrie Petr Kováč na dotaz, zda jeho banka nenabízí k prodeji holding, z něhož je v tichosti vyváděn majetek.

Less & Biomass nově patří spletenci firem s anonymními vlastníky. Datem, kdy společnost změnila majitele, je podle obchodního rejstříku 20. duben. Už 10. května ale putuje dál, do rukou akciovky Panecillo, kterou přes dvě další anonymní firmy vlastní plzeňská Abelard & Bret, příbuzná společnosti A and B Consulting zabývající se "zakládáním, prodejem a likvidací firem."

Stejně jako Panecillo má i Abelard & Bret akcie na majitele, takže firmu vlastní ten, kdo má její cenné papíry fyzicky u sebe. Za mlčení všech zainteresovaných je obtížné zjistit, zda je Less&Biomass stále ještě součástí holdingu Less nebo ne, a zda například nepřebírá některé aktivity holdingu.

Stěhování na opačný konec vesnice

Podle Insideru například Less & Biomass dnem prodeje změnila adresu. Ze svého dosavadního sídla areálu ve vesnici Bohdaneč, kde sídlí holding Less a bydlí otec a syn Mičánkovi, přesunula adresu do areálu na opačném konci vesnice, kde sídlí společnost Zelená Bohdaneč, jejímž jednatelem je Mičánkův syn. Ten také podle informací Insideru za Less & Biomass stále jedná.

Zatímco holding Less je podle informací Insideru od poloviny února v režimu faktoringu, což znamená, že veškeré pohledávky a faktury vyřizuje za Less banka ČSOB, Less & Biomass v tomto režimu ještě den před změnou majitele nebyla, a s pohledávkami hospodařila sama.

Less&Biomass také chybí na seznamu členů rodiny Less, pro které hledá Patria investora. V poslední výroční zprávě je přitom firma stále zakreslena v "pavouku" holdingu. Podle neověřených informací Insideru Less & Biomass obchoduje s dřevním odpadem od Less & Timber, který na prodejním seznamu Patrie figuruje.

Podle časopisu Lesnická práce, který patří holdingu Less, zvažuje Mičánek i prodej společnosti Less & Energy i s čáslavskou elektrárnou na biomasu. Spalování biomasy na výrobu energie je dotované státem. Less & Biomass je dodavatelem biomasy pro čáslavskou elektrárnu.

"Neprodávám část firmy, ale nabízím partnerům získání části firmy prostřednictvím navýšení základního jmění. Což je rozdíl," řekl Mičánek v květnovém čísle Lesnické práce.

Dokument Patrie však výslovně nabízí k prodeji až 100 procent holdingu Less. Na jejím seznamu přitom kromě Less & Biomass chybí také dceřiné firmy na Ukrajině a v Rusku, které ve výroční zprávě i na aktuálním webu Lessu figurují.

Patří Less & Biomass stále do holdingu Less?

Patrii ani Lessu se zatím investora najít nepodařilo. Na vině přitom můžou být mimo jiné i pochyby o tom, jak na tom vlastně firma majetkově je. „Nekoupím přece společnost, vedle níž fungují firmy, které se tváří jako její součást, a přitom už stojí mimo," řekl Insideru oslovený odborník na lesnictví a trh se dřevem.

Skupina Less je největší lesnická a dřevařská skupina v Česku, podniká ale také na Slovensku a v Německu. Vloni utržila osm miliard korun, vykázala ale ztrátu 230 milionů korun, první za 20 let své existence. Jen za pilu v Čáslavi Less dluží bankám kolem dvou miliard korun.

Společnost zaměstnává okolo 1500 lidí a jejím jediným vlastníkem je Jan Mičánek starší. Hlavní aktivity holdingu zajišťují dceřiné firmy Less & Forest zabývající se správou lesa a těžbou dřeva, a Less & Timber provozující pily v Čáslavi, Bohdanči a Dlouhé Vsi.

 

Právě se děje

Další zprávy