Kdo zkontroluje ČEZ a Opencard? Rozhodnout má červen

Karel Toman
13. 5. 2012 13:50
ODS jako jediná stále odmítá kontroly NKÚ ve veřejně vlastněných firmách
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Vleklý spor o možné rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu se nejspíš rozhodne příští měsíc. Online deníku Aktuálně.cz to sdělila místopředsedkyně vlády Karolína Peake.

Zástupci její platformy a strany TOP 09 prosazují, aby NKÚ mohl kontrolovat i firmy, kde mají majetkovou účast obce, kraje a stát. Nejsilnější člen koalice, ODS, to ale odmítá. Vládní partneři se tak zasekli na půli cesty.

"Stále platí dohoda o rozšíření pravomocí na kontrolu hospodaření obcí a krajů," říká Peake. "Kontrola podniků s majetkovou účastí státu, krajů nebo obcí je dále předmětem další K9," dodává.

Termín koaliční schůzky na nejvyšší úrovni, kterou svolává premiér, zatím stanoven nebyl. Parlament má podle Peake o návrhu hlasovat v červnu.

NKÚ by podle návrhu prosazovaného menšími koaličními stranami mohl provádět kontroly i ve firmách spoluvlastněných veřejnou správou, které dnes naopak kontrolovat nesmí. Tento návrh podpořila v parlamentních výborech i opoziční ČSSD.

ODS se obává arbitráží

Audity by tak mohl NKÚ nově vykonat například v Ústeckým krajem vlastněné akciovce Krajská zdravotní, podezřelé z předražených zakázek, v dopravním podniku, vlastněném pražským magistrátem a známém mimo jiné kauzou Opencard, předraženými jízdenkami a přemrštěnými odměnami manažerů. Nebo v polostátní společnosti ČEZ podezřelé z nelegálního sponzoringu politických stran či pokřivených zakázek.

ODS ale tyto návrhy svých koaličních partnerů odmítá. V polovině března kvůli tomu skončila nezdarem schůzka pracovní skupiny složené ze zástupců všech tří stran přímo v sídle NKÚ.

"Dohodli jsme se, že se nedohodneme. Na snahu přesvědčit kolegy z ODS jsem rezignoval. Jde to na K9," řekl tehdy Aktuálně.cz poslanec Stanislav Polčák z TOP 09, který je spoluautorem návrhu.

"Pokud menší akcionáři podají ústavní stížnost, pak můj osobní názor je, že stát takový spor prohraje a ta norma bude zrušena," řekl před časem Aktuálně.cz Pavel Drobil z ODS.

"A pokud menší akcionář dospěje k názoru, že utrpěl škodu, může z toho být problém," naznačil další známý argument své strany, podle kterého mohou schválením normy hrozit státu arbitráže.

ODS se také obává, že zprávy NKÚ můžou porušovat obchodní tajemství tím, že budou zveřejňovat citlivé obchodní informace, které navíc mohou - jako v případě poslední zprávy NKÚ o Lesích ČR - uniknout ještě před oficiálním zveřejněním.

Jinde to funguje, oponují zastánci změn

Předkladatelé návrhu to ale odmítají. Odvolávají se na fakt, že v zahraničí je kontrola podobných společností tamními nejvyššími kontrolními orgány běžná, a že se k tomu Česko samo zavázalo v takzvané Limské deklaraci.

Rozšíření pravomocí NKÚ na firmy spoluvlastněné veřejnou správou si přejí také protikorupční nevládní organizace, například Ekologický právní servis. Veřejně spoluvlastněné firmy mohou totiž podle nich být v kombinaci s anonymními akciemi ideálním nástrojem pro politiky, jak si ulívat stranou peníze z veřejných zakázek, které mohou nepozorovaně přihrávat spřízněným firmám.

Veřejnou kontrolu dále ztěžuje fakt, že firmy ve velkém porušují zákon a nezveřejňují účetní uzávěrky. Bezpečnostní informační služba (BIS) přitom ve své poslední zprávě varovala, že státem spoluvlastněné firmy systematicky rozkrádají lobbistické skupiny.

 

Právě se děje

Další zprávy