Templářské sklepy Čejkovice koupily vinařství Reisten

ČTK ČTK
16. 4. 2012 15:27
Nový majitel plánuje investovat miliony korun do rozšíření výrobní kapacity
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Naďa Straková

Praha - Templářské sklepy Čejkovice, které patří k největším tuzemským vinařským firmám, na začátku dubna koupily vinařství Reisten z Pavlova.

Hodnota transakce nebyla zveřejněna. ČTK získala informaci z dokumentů, které obě společnosti založily ve Sbírce listin.

Templářské sklepy Čejkovice plánují investovat několik milionů korun do rozšíření výrobní kapacity vinařství Reisten.

Stoprocentní podíl ve vinařství Reisten koupily Templářské sklepy Čejkovice od jeho tří majitelů Martina Davida, Radomíra Nepraše a Jiřího Kaláska.

"Smluvní strany uzavírají samostatnou dohodu o kupní ceně a její splatnosti, neboť převodce považuje výši kupní ceny za své obchodní tajemství," stojí ve smlouvě o převodu obchodního podílu ve vinařství Reisten, jehož základní kapitál činí 17,65 milionu korun.

Dvakrát tolik

Roční produkce vinařství Reisten nyní činí 80 až 90 tisíc láhví vína. "S podporou nového vlastníka dokončíme rozestavěnou budovu vinařství u vinohradu Boží muka pod Dívčími hrady. Výrobní kapacita Reistenu by se tak mohla postupně zvýšit až na 200 tisíc láhví ročně," sdělil novinářům Martin Procházka z vinařství Reisten.

"Pokryli bychom tak poptávku po mnohých našich vínech, kterou v současné době díky omezené kapacitě našeho vinařství nejsme schopni dlouhodobě uspokojit," dodal.

Templářské sklepy Čejkovice, které před touto transakcí disponovaly 50 hektary vinic, díky kapitálovému vstupu do vinařství Reisten získaly dalších 30 hektarů vinic v oblasti Pálavy, kde už loni koupily prvních 30 hektarů. Celková rozloha jejich vinic tak vzrostla na 80 hektarů.

Značku zachováme

Značku Reisten hodlá nový vlastník zachovat. "Posílili jsme nejen naši surovinovou základnu, ale získali také prestižní značku oblíbenou v top gastronomii, vinotékách i u soukromé a korporátní klientely," uvedl obchodní a marketingový ředitel Templářských sklepů Čejkovice Lukáš Lukáš, podle kterého vína z produkce vinařství Reisten nebudou k dostání v obchodních řetězcích.

Templářské sklepy Čejkovice sdružují téměř 400 rodinných pěstitelů vína a kolem 30 středních vinařských podniků. Na začátku existence společnosti se její produkce pohybovala v řádu stovek tisíc láhví, nyní na trh dodává sedm až osm milionů milionů láhví tichých vín ročně. Vinařské družstvo v roce 2010 zvýšilo tržby o 19 milionů korun na 472 milionů korun a mělo čistý zisk 35 milionů korun.

Vinařství Reisten obhospodařuje tratě v Mikulově, Sedleci a Pavlově. Předloni utržilo zhruba 10,5 milionu korun a vykázalo ztrátu dva miliony korun.

Templářské sklepy Čejkovice podle statistik Vinařského fondu patří společně s Vinnými sklepy Valtice, Zámeckým vinařstvím Bzenec, Znovínem Znojmo a společností Bohemia sekt mezi pět největších vinařských firem v Česku. "Loni jsme vykoupili a zpracovali osm až deset procent objemu celé tuzemské sklizně hroznů," podotkl Lukáš. 

 

Právě se děje

Další zprávy