RWE se vloni v Česku dařilo. Zisk je přes 14 miliard

ČTK ČTK
16. 4. 2012 10:52
RWE zůstává největším hráčem na tuzemském trhu s plynem, jeho podíl ale klesl pod 50%
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Praha - O pět miliard korun ve srovnání s rokem 2010 zvýšila vloni energetická skupina RWE v České republice čistý zisk.

Dosáhl tak 14,1 miliardy Kč. Konsolidované tržby vzrostly meziročně o zhruba 25 miliard na 173,8 miliardy korun. Vedení společnosti to dnes sdělilo na tiskové konferenci.

Plynárenský gigant RWE Transgas se loni vymanil z předloňské ztráty a vytvořil zisk 9,35 miliardy korun. Na pozitivním výsledku se však podílely především dividendy z dceřiných firem Net4Gas a RWE Gas Storage.

Soud s Gazpromem trvá

"Přeprava a skladování zemního plynu generují stabilní hospodářské výsledky, ale vlastní obchod se zemním plynem je nadále ovlivněn nevýhodností dlouhodobých kontraktů s ruským producentem," uvedl předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann.

RWE Transgas pokračuje v arbitrážním řízením s ruským dodavatelem plynu Gazprom Export. Předmětem sporu jsou nákupní ceny zemního plynu. RWE požaduje, aby se snížily a více odpovídaly současnému vývoji na trhu. Kvůli drahým dodávkám firma loni zdražila plyn o několik desítek procent. Výsledek arbitráže čeká RWE na začátku příštího roku.

RWE je nejsilnějším hráčem na tuzemském trhu s plynem, jeho podíl na trhu ale již klesl pod 50 procent. Pro zastavení tohoto propadu je podle Herrmanna nutné vyřešit problém s cenami dlouhodobých kontraktů za plyn.

RWE v ČR dodává zemní plyn více než dvěma milionům zákazníků. RWE Transgas odpovídá za nákup a tranzit zemního plynu a jeho velkoobchod. RWE Gas Storage se zabývá skladováním plynu, Net4Gas provozuje síť tuzemských plynovodů.

 

 

Právě se děje

Další zprávy